Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD ALBERTVILLEA DO PEKINGA

Sve hrvatske medalje na Zimskim olimpijskim igrama: U rukama su jedne obitelji i "Slovenca"

Zagreb: 25.02.2002., sve?ani do?ek Janice na trgu nakon OI u Salt Lake Cityu
Foto: Boris Scitar/HISTORY I/C
1/3
04.02.2022.
u 07:00

Aduti na ovim Igrama svakako postoje, ponajprije u skijaškim disciplinama.

Zimske olimpijske igre u Pekingu bit će devete na kojima sportašice i sportaši imaju priliku predstavljati Hrvatsku, a aduti za medalju svakako postoje. Ponajprije u skijaškim disciplinama.

Iako Leona Popović ima problema zbog nedavno preboljenog koronavirusa pa neće moći nastupati u veleslalomu, hoće u slalomu. Zajedno sa Zrinkom Ljutić i Andreom Komšić.

Velike šanse za medalju imaju i skijaši - Filip Zubčić, Samuel Kolega i Matej Vidović. Veleslalom i slalom bit će njihove prilike za veliki uspjeh.

Možda iznenadi i netko od ostalih hrvatskih olimpijaca. Ukupno, bit će ih 11, a osim navedenih, tu su još Vedrana Malec, Marko Skender i Tena Hadžić (skijaško trčanje), Valentina Aščić (brzo klizanja na kratkim stazama) i Lea Jugovac (snowboard).

02.02.2022., Milano, Italija - Odlazak hrvatskih sportasa na Zimske olimpijske igre u Peking. Photo: Jaki Franja/PIXSELL
Foto: Jaki Franja/PIXSELL

Makar jedna medalja bila bi izniman uspjeh, što potvrđuje povijest. Hrvatska ih "na kontu" ima 11, a deset su osvojili Janica i Ivica Kostelić. Jakov Fak, odavno slovenski reprezentativac, osvojio je 2010. jedinu broncu.

Već to govori koliko je obitelj Kostelić uspješna, ali i koliko je pridonijela popularizaciji zimskog sporta u Hrvatskoj, posebno kad se radi o skijanju. Nezaboravna Janica je 2002. u Salt Lake Cityju osvojila tri zlata (slalom, veleslalom, kombinacija) i jedno srebro (super-veleslalom), a tome je dodala još jedno zlato (kombinacija) i srebro (super-veleslalom) u Torinu 2006. Tad je uspješan bio i Ivica s jednim srebrom (kombinacija).

Olympische Winterspiele Salt Lake City 2002 Riesenslalom Damen,Janica KOSTELIC,CRO, Ski Alpin,mit drei Gold und einer Silbermedaille
Foto: SVEN SIMON

U Vancouveru četiri godine kasnije nije bilo Janice, ali uz Faka (biatlon, 10km sprint), dva srebra osvojio je Ivica (super-kombinacija i slalom). Tome je dodao još jedno srebro (super-kombinacija) u Sočiju 2014.

Znači, od Albertvillea 1992. do danas, samo jedna hrvatska medalja ne pripada obitelji Kostelić, a i ta preostala nije u rukama hrvatskog reprezentativca. Koji je 2018. za Sloveniju osvojio srebro u utrci na 20km...

Nadajmo se da će u cijelom zbroju doći do promjena nakon Pekinga te da hrvatski zimski sport ima sjajnu budućnost, kao što se prema sadašnjosti i čini da ima.

>>> Kostelić u životnom intervjuu otkrio zašto se Janica ostavila skijanja i nikad ispričane detalje

 

Komentara 1

TA
Tajg
07:22 04.02.2022.

Političku mirovinu za gipsa. Da nije bilo njega, špeka i Laufa,bila bi crkavica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije