Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spremna za naslov

Super mama ruši granice, jer je dobila priliku života!

Marion Reneau
Foto: Instagram/Marion Reneau
1/4
09.03.2018.
u 11:37

Kad bi joj njena organizacija UFC omogućila priliku da napadne pojas u vlasništvu Brazilke Amande Nunes (29), Marion bi postala idealna podloga za filmsku priču

Borilački sportovi zahtijevaju iznimnu fizičku i psihičku spremu, snagu, koncentraciju, znanje koje se stječe kroz godine i godine davanja i primanja udaraca... Ili ipak ne? Ako ste kao Marion Reneau onda uistinu sve u vašem slučaju jest moguće jer ta 40-godišnja Amerikanka uspjela je pobijediti predrasude i mnoge probleme pred kojima bi drugi pokleknuli, priču donosi Večernjakov sportski tjednik Max!

Naime, pobjedom protiv Sare McMann 24. veljače u svojoj bantam kategoriji (61,3kg), uspjela je dogurati na korak do statusa izazivačice. Kad bi joj njena organizacija UFC omogućila priliku da napadne pojas u vlasništvu Brazilke Amande Nunes (29), Marion bi postala idealna podloga za filmsku priču. Jer, put do ovoga gdje je danas nije bio lak.

Marion Reneau
1/7

Kroz život oduvijek se bavila sportom, ali prvenstveno atletikom.

Pa je tako osvajala medalje na školskim i kasnije sveučilišnim natjecanjima u trčanju na 800 metara, bacanju kladiva, skoku u dalj i sedmoboju. Dapače, 1999. je proglašena za sportašicu godine zbog zlatnih medalja na prvenstvu svoje sveučilišne divizije u skoku u dalj i sedmoboju. Samo dvije godine kasnije je uspješno diplomirala na Long Beach State, što joj je omogućilo da se zaposli kao profesorica tjelesnog odgoja u srednjoj školi Farmersville.

Bez samosažaljenja

Predviđala joj se i olimpijska karijera, ali nije uspjela proći kvalifikacije za Olimpijske igre u Ateni 2000., a potom je 2001. zatrudnila, da bi 2002. dobila sina Xaviera. Nije joj pomoglo što je njegov otac pobjegao glavom bez obzira te ju ostavio da se sama brine o sinu.
- Tad je počela moja istinska borba. Niti jedan udarac koji sam kasnije primila ne boli kao što me boljela spoznaja da je s mojoj atletskom karijerom gotovo, ali i da možda neću uspjeti sinu osigurati normalan život - otkrila je u jednom od intervjua Marion.
Nije se previše samosažalijevala, marljivo je radila dva posla, jedan u školi i jedan kakav god bi se ukazao na vidiku. I uspjela je izgurati sve, dostigla je razinu stabilnosti baš oko 30. godine te se zapravo i pronašla. Naime, Xavier je već polako kretao u školu pa se i Marion mogla malo posvetiti sebi. Nedostajao joj je sport i željela je nešto rekreativno.

- S ocem sam cijelo djetinjstvo pratila boks, uvijek se željela okušati u njemu, ali nisam. U mojoj dobi bilo je malo prekasno početi, ali i dok sam pregledavala dvoranu gdje bih mogla rekreativno trenirati, zapazila sam jiu-jitsu trening i odjednom mi se fokus okrenuo prema toj borilačkoj vještini. Začudila sam sebe samu, ali i trenere, brzinom kojom sam “pohvatala” poteze i počela se nadmetati. Tad mi je sinulo - otkrila je najstarija UFC borkinja pa nastavila:

- Htjela sam sinu omogućiti nešto dodatno, sigurniju budućnost i odlučila sam napraviti nešto ludo, ući u MMA svijet s 32 godine! Uzor i inspiracija bila mi je Gina Carano. Uz jiu-jitsu trenirala sam i boks, nadograđivala se i pobijedila u dvije od prve tri borbe. Nakon toga sam si rekla “ma tko ga šljivi!” i prijavila se u The Ultimate Fighter (TUF) emisiju.

Bila je to 2013. godina, Marion je imala 36 godina i u svim probnim nastupima oduševila, ali...

- Prestara je, ne može u show.

Te riječi predsjednika Dane Whitea bile su bolne, ali i dodatni motiv.

- Ispričao sam joj se bezbroj puta, pomogla mi je pobijediti predrasude. Divim joj se - izjavio je White 2016., nakon pobjede Reneau protiv Milane Dudjeve.

Nisu to samo puste riječi, White ju je osobno zvao u UFC kad je pobijedila u dvije borbe održane nakon što nije upala u TUF. Priliku je opravdala jer s 37 godina svladala je Alexis Dufresne, potom s 38 godina Jessicu Andrade, ali zatim slijede dva poraza - zasluženi protiv Holly Holm i potpuno neopravdani protiv Ashlee Evans-Smith.

Mamin sin briljira

Ali, u tri od posljednje borbe je slavila, jednu remizirala i izgledna je kandidatkinja da pokuša oteti Nunes pojas koji ta Brazilka čuva posljednje dvije godine. A mogla bi to vrlo lako i uspjeti.

Jer, Reneau napokon nema teških životnih briga, njen sin se iskazuje kao vrhunski sportaš i već mu se nude stipendije za fakultete, iako ima tek 16 godina. Ali, trčao je na stotinu metara ispod 11 sekundi već kao 14-godišnjak i treneri uživaju raditi s njim. Uz to se bavi uspješno hrvanjem, koketira već sad s MMA i uz majčine savjete svakako ga čeka svijetla sportska budućnost, samo je još uvijek nepoznato u kojem će se sportu odlučiti dosegnuti je.

No, prije toga treba bodriti majku i pomoći joj kako god zna da stigne do UFC-ova trona i pobijedi sve negativne izglede koji su joj se nametali kad je 2002. ostala sama i bez ičega s malim Xavierom...

Komentara 3

SC
schwertransport
11:59 09.03.2018.

koji je ovaj momak

IT
I-To
15:39 09.03.2018.

Meni je netreba još da me tuče.

Avatar Poskok
Poskok
00:43 10.03.2018.

kome treba istanbulska konvencija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije