Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otac mu pričao o Draženu

Stockton: Majka mi je Hrvatica i želim igrati za Hrvatsku!

Davide Stockton, Cedevita
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
15.09.2016.
u 09:15

– Moja statura je takva da mi glavni menadžeri NBA klubova ne daju priliku, no ja vjerujem da će se pojaviti pravi trenutak i za mene

Prigodom predstavljanja novog vizualnog identiteta Košarkaškog kluba Cedevita, najveća zvijezda tog "happeninga" bio je najniži igrač momčadi David Stockton (25, 180 cm). Dakako, ne zbog onoga što je dosad odigrao za klub jer je u Cedevitu tek pristigao, nego zbog dva nadasve drugačija razloga. Jedan je što je sin jednog od najvećih košarkaša svih vremena Johna Stocktona, a drugi je što mu je majka Hrvatica.

Što zapravo David zna o svom hrvatskom podrijetlu?

– Moja majka je Hrvatica rođena u SAD-u čija se obitelj doselila iz Dubrovnika. Jedan moj djed s majčine strane bio je tragač za zlatom na Aljaski, a drugi je živio u Portlandu.

Neki crnogorski mediji pisali su da vam je majka podrijetlom Crnogorka.

– Ne znam ništa o tome, a ako je i bilo priče o tome, možda je u toj priči netko nekoga htio naljutiti. Po onome što ja znam i što dokumenti kazuju, ja sam Hrvat.

Stoga je novopečeni cedevitaš krenuo je u potragu za rodbinom u Hrvatskoj.

– Znam da u nekoliko mjesta u Hrvatskoj imam rođaka, a jednu sam rođakinju upoznao, zove se Katarina Ott.

Premda nam David nije znao reći čime mu se rođakinja bavi, razvidno je da je riječ o našoj uglednoj financijskoj stručnjakinji i ravnateljici Instituta za javne financije dr. sc. Katarini Ott pa će zacijelo imati koga pitati za financijske savjete vezano uz najveću zaradu u njegovoj dosadašnjoj karijeri.

– Davidova baka Matilda sestrična je moje majke i ona je nekad davno dolazila k nama, a njezini su roditelji bili s Hvara i Paga. Davidov djed, s kojim je imala 13 djece, pak je podrijetlom iz Crne Gore i on je bio guverner Aljaske – kazala nam je gospođa Ott.

A ona bi puno više posla, u smislu financijskog savjetovanja, imala oko Davidova oca Johna koji je, odigravši 19 sezona u NBA ligi (sve vrijeme za Utah Jazz), zaradio više od 60 milijuna USD. Dotični gospodin, inače najbolji dodavač i kradljivac lopti u povijesti NBA lige, uskoro bi mogao navratiti do Hrvatske.

– Očekujem i oca da zajedno s majkom posjeti Hrvatsku u kojoj dosad nikad nije bila. Vjerojatno će jedan dan navratiti do mene u Zagreb i potom otići na vašu prekrasnu obalu.

Što veliki John Stockton radi sada, nakon igračkog umirovljenja?

– Prošle sezone trenirao je moju sestru na koledžu, a i pomagao je treneru srednjoškolskog tima mojeg mlađeg brata. Tata živi u Spokaneu.

S obzirom na to da ima starijeg brata Michaela koji je upravo potpisao ugovor u Rusiji, očito je riječ o sportskoj obitelji i da je sport i za njega bio logičan izbor.

– Moji roditelji upoznali su se na faksu, na sveučilištu Gonzaga, kao sportaši. Majka je bila dobra odbojkašica pa je sport bio i dio mog nasljeđa. Uostalom, kada sam bio mali, htio sam biti poput svoje dvojice braće koji su već trenirali redovno, a otac je svaku drugu-treću večer igrao na NBA parketima.

Koliko je teško biti sinom tako velikog košarkaša kao što je bio njegov otac?

– Moj otac nikad nije forsirao da i ja moram igrati košarku jer, da je to činio, možda bi to imalo posve suprotan efekt. A on me pustio da sam biram. Ja bih volio da mogu igrati košarku kao on, no nitko mi nije radio pritisak da moram biti kao tata. Doduše, ljudi sa strane stalno me uspoređuju s ocem i to čine još otkako sam bio beba pa sam se na to i naviknuo.

Odrastajući uz očeve utakmice, David je vidio i neke hrvatske legende na djelu.

– Pamtim Kukoča i Dražena. Kukoč je igrao za one Bullse koji su dvaput pobijedili Jazz u finalu i preferiram o tome ne govoriti. Ha, ha... Za Dražena je pak moj otac rekao da je bio jedini hrvatski igrač kojem se na OI 1992. u očima vidjela vjera da mogu dobiti čak i Dream Team.

Nekoliko je razloga zbog kojih je Stockton junior izabrao baš Hrvatsku.

– Cedevitu mi je prvi spomenuo moj agent, a kako moji korijeni sežu do Hrvatske, i ja sam pomislio da je to dobro mjesto za nastavak moje košarkaške karijere. Podudarno u svemu jest i to što je Cedevita baš mene htjela.

S obzirom na to da mu je želja igrati u NBA ligi, ne bi li mu ona bila bliža iz nekog kluba NBDL lige?

– NBDL je atletična i dobra liga, ali s jako puno utakmica i putovanja i tamo vam životna situacija baš i nije sjajna. Ovdje je pak više timska atmosfera, nema pojedinaca koji samo misle na sebe i to kako će dospjeti u NBA.

Svjestan je David da njegovi gabariti baš i nisu privlačni NBA klubovima.

– Moja statura je takva da mi glavni menadžeri NBA klubova ne daju priliku, no ja vjerujem da će se pojaviti pravi trenutak i za mene.

Stockton nije tip igrača, poput suigrača Jamesa, koji lete iznad obruča. Može li uopće zakucati?

– E, tu bih vas mogao iznenaditi.

Komentara 2

KA
kajinx
16:22 15.09.2016.

Dobro došao doma! Puno sreće i uspjeha!

QQ
qqq
16:51 19.09.2016.

Ako je upola dobar kao ćaća Stockton, konačno ćemo imati razigravača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije