Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lino Červar

Što je bolje, brzo trčati ili brzo misliti? Mislim da ćemo se držati ovog drugog

Lino Červar
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/5
21.12.2018.
u 08:33

Rukometaši će do nedjelje trenirati u Kutiji šibica, a novo okupljanje zakazano je za 26. prosinca

Rukometaši Hrvatske okupili su se jučer u Zagrebu na prvim od triju priprema za Svjetsko prvenstvo koje 10. siječnja počinje u Njemačkoj.

Lino Červar će na trodnevnim pripremama u Kutiji šibica na raspolaganju imati 17 igrača – vratare Šegu i Ivića te igrače Horvata, Božić-Pavletića, Vidu, Štrleka, Mandića, Šušnju, Šipića, Jaganjca, Blaževića, Cindrića, Karačića, Jotića, Vrankovića, Vekića i Sršena.

Lino Červar
1/4

Na okupljanju se nisu pojavili Cindrić, Karačić i Horvat koji su zauzeti snimanjem reklama uoči skorašnjeg SP-a. Najumornije su izgledali igrači Nexea, Šipić i Jaganjac.

Tri obrane u pripremi

– Došli smo izravno iz Niša gdje smo igrali utakmicu SEHA Gazprom lige. Put do Zagreba baš je dugo trajao – istaknuo je Šipić.

Uz redovne treninge već ćemo se lagano pripremati za Island koji nam je prvi suparnik u skupini na Svjetskom prvenstvu. Oni nisu nimalo bezazleni, već vrlo opasni suparnici. Promijenili su nekoliko igrača u odnosu na Europsko prvenstvo, malo su osvježili roster i doveli izbornika Gunnarssona koji je igrao u finalu Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine. Eto, ispada da ćemo odmah na startu SP-a imati ispit zrelosti – rekao je Lino Červar.

Najavili ste da ćemo na SP-u igrati tri vrste obrana.

– Istina, sve tri su različite. Prva obrana bit će 6-0, s dva načina. Druga će biti 5-1, to je naša tradicionalna obrana koju smo uveli na igrama u Ateni 2004. i treća obrana 5+1. Tko će biti taj istureni, vidjet ćemo nakon porečkih priprema kada ćemo igrati na Croatia kupu protiv Crne Gore i Italije. Obrana će nam biti jako važna jer je obrana temelj svih pobjeda. U napadu nam nedostaje kvalitetan lijevi vanjski. Mamić i Pavlović su operirani pa ćemo vidjeti koliko će moći Slišković i Jaganjac. Opet na tom mjestu mogu igrati i Duvnjak i Karačić, pa i Cindrić. Pokušat ćemo sve kombinacije – istaknuo je Červar.

Kelentrić novi u stožeru

U odnosu na 2003. godinu kada ste osvojili svjetsko zlato, rukomet je postao puno brži, a vi pak težite nešto sporijoj igri, na mali broj pogodaka, barem je tako bilo dok ste sjedili na klupi Metalurga i PPD Zagreba.

– Sigurno je da je danas dominantan brzi rukomet, ali postoji jedna izreka – što je bolje, misliti brzo ili brzo trčati? Nemojte zaboraviti da kod nekih reprezentacija dominira snaga, ali, koliko znam, rukomet je jedna misaona igra jer u toj igri odlučuje prvenstveno um i karakter, a ne tijelo i snaga. A mi imamo više igrača koji razmišljaju u igri, koji igraju s vicem, a znamo da je najbrži put do pogotka majstorstvo. Mi smo 2003. svijetu ponudili jedan novi tip rukometa, imali smo igrače koji su brzo igrali i još brže razmišljali u igri. Tu je prednjačio Ivano Balić. U to vrijeme na svaku postavljenu obranu imali smo taktičke odgovore – ispričao je Červar.

>> Pogledajte razgovor s Linom Červarom na Večernji TV-u

Po svemu sudeći, Španjolska će nam biti najozbiljniji suparnik za prvo mjesto u skupini...

– Čujem da prva dva krila Balaguer i Rivera neće igrati na SP-u, ali imaju oni još dva bolja krila. Primjerice, Arino iz Barcelone – istaknuo je Červar.

Novi trener vratara je Mario Kelentrić?

– On ima velikog iskustva u radu s vratarima radeći u PPD Zagrebu dugi niz godina. Na popisu imamo ukupno četiri vratara, a na SP ćemo voditi samo dva – rekao je Červar.

Zanimljivo je da ćemo u Poreču igrati prijateljsku utakmicu s Italijom s kojom nismo igrali još tamo od 1997. godine kada smo ih pobijedili u finalu Mediteranskih igara u Bariju. Na klupi Italije tada je sjedio Lino Červar.

– Sjećam se tog finala kako dobro. Hrvatska je pobijedila pod sumnjivim okolnostima. Oni su se polako počeli vraćati ka nekoj europskoj sredini što se tiče kvalitete. Počeli su sve više ulagati, sve više šalju svoje igrače na usavršavanje u Francusku – zaključio je Červar koji je rekao kako je jako zadovoljan rukometnom 2018. godinom bez obzira na to što nismo osvojili medalju, kao domaćini, na Europskom prvenstvu. Ali smo osvojili zlato na Mediteranskim igrama, plasirali se na SP...

Lino Červar
1/7

Komentara 2

DU
Deleted user
11:56 21.12.2018.

Traktorče brzo voziti to mi najbitnije, sitnije Mile sitnije 🤣

PR
prajdali100
09:37 21.12.2018.

Lino a što kažete na kombinaciju PAMET + BRZINA. Pa čovječe kako ti nije jasno da mi 100 godina protiv Francuza igramo " PAMETNO" na njihovu postavljenu obranu i deru nas, obranom 6:0, kako stignu. A Španjolci im nametnu brz i lucidan rukomet, unerede ih !!!!!! Nažalost, ne znam zašto, naš rukomet počinje gubiti korak, posustaje.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije