Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stipe Pletikosa

Naša Prva HNL puno je bolja negoli je dojam javnosti

Stipe Pletikosa
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/6
11.04.2018.
u 14:39

I kao što nas je oduševio u Maksimiru kad je prvi put stao na vrata Hajduka zamijenivši Tončija Gabrića kao golman koji je nakon toga skupio 114 utakmica za Hrvatsku, tako nas oduševljava i svojim komentarima

Znate li koja su dvojica vratara u povijesti bila proglašena igračem godine u tradicionalnom izboru Večernjeg lista. Još davne 1972. vratar Hajduka Zoran Simović, a onda 30 godina poslije Stipe Pletikosa.

Danas je Stipe u nogometnoj mirovini, ali ne da si mira od nogometa, pronašao se u ulozi nogometnog analitičara, komentatora. I kao što nas je oduševio u Maksimiru kad je prvi put stao na vrata Hajduka zamijenivši Tončija Gabrića kao golman koji je nakon toga skupio 114 utakmica za Hrvatsku, tako nas oduševljava i svojim komentarima.

Stipe Pletikosa
1/6

Kao da je i pred mikrofonom zadržao golmansku mirnoću, staloženost, a kao s gol-crte jako dobro vidi i što se događa danas na terenima kad je on sa tih terena otišao.

Iz Splita u Zagreb pa natrag

– Iskreno, sviđa mi se taj posao i uživam u tome. Nije mi teško ni putovati iz Splita u Zagreb i natrag, jednostavno se vidim u tome. Dosta puta bio sam na nekim utakmicama i druženjima s nogometnim legendama i dosta ih radi taj posao, pratio sam i kako oni rade, skupljao iskustvo – pričao nam je Stipe Pletikosa koji se, po viđenom, jako dobro priprema uoči svake emisije “Stadion” u kojoj komentira i analizira našu prvu ligu.

– Kako se pripremam? Pa gledam baš sve utakmice naše lige, ako ne u izravnom prijenosu, onda snimke i bilježim sve što mi je zanimljivo i onda si radim natuknice za emisiju, analitičarima dajem koje detalje da izvuku s pojedine utakmice. Nije jednostavno, lakše je, primjerice, kad radiš Ligu prvaka jer je puno toga po stranim medijima, a, hvala Bogu, znam jezike – analizirao nam je svoj rad Stipe.

Pletikosa će biti i stručni komentator HTV-a na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

– Joško Jeličić nije mogao ići, tako da u Rusiju idem sam. I veselim se tome, zanima me kako je biti na takvom natjecanju s druge strane, kad nisi igrač – najavio je “hobotnica” Pletikosa.

Naši će posljednju utakmicu u Rusiji igrati u Rostovu, a Pletikosa je ondje bio od 2011. do 2015. godine. Dakle, može biti vodič našima, a može ih i odvesti na neku veselicu. Nadamo se da ćemo nakon te utakmice, posljednje u skupini, s Islandom, slaviti prolazak.

– E, tome se i ja nadam, volio bih da se svi zajedno veselimo.

Stipe je gotovo desetljeće proveo u Rusiji, osim u Rostovu, dugo je bio u moskovskom Spartaku, upoznao je tu zemlju. Očekuje li i dobru organizaciju?

– Svakako, budite uvjereni da našim igračima ništa neće faliti. Rusi jako vode brigu o tim velikim natjecanjima. Sad, našim navijačima neće biti lako, pogotovo onima koji će ići na sve utakmice jer su udaljenosti ogromne. I dok sam bio u Rusiji, dosta sam se naputovao, išao sam iz Moskve dvaput igrati protiv Luč Energije, to je devet sati zrakoplovom i sedam vremenskih zona – prisjetio se Stipe ruskih dana.

No, do Rusije je još dosta daleko, vratimo se mi malo u naše domaće dvorište.

– U javnosti je dojam o našoj ligi negativan, ali nije to baš tako, ima jako puno dobrih utakmica, ima dobrih igrača. Nažalost, nema pravog ambijenta, nema infrastrukture, s time bi i dojam o ligi bio objektivniji.

Golman mora biti treći branič

Kao bivši vratar, možete li ocijeniti kakvi su nam vratari u ligi?

– Jako dobri. Ono na čemu moraju puno raditi je igra nogom, čak bih rekao da je to ključno da bi privukli pozornost europskih klubova. Danas treneri žele visoki presing, a u njemu golmani postaju treći braniči.

U posljednje vrijeme pojavile su se priče o odlasku Karla Letice u Real, a dečko ima 21 godinu i 15-ak utakmica za Hajduk, a Adriana Šempera navodno hoće Bayern... Nije li to zamka, čak da ih i žele, da ne završe kao perspektivni Matej Delač s ugovorom s Chelseajem pa na posudbama širom svijeta?

– Takvih priča uvijek će biti, ali ti dečki moraju se znati s time nositi, i dobro je da se počnu s time suočavati sad dok su mladi. Veselim se kad vidim da priča o Realu nije utjecala na Leticu. Ti golmani moraju ostati na zemlji, moraju samo još više raditi, u svaki trening ulaziti još žešće. Bilo bi dobro da pogledaju Lovru Kalinića, on je otišao u klub u kojem brani, u belgijsku ligu koja može biti odskočna daska. Pustimo Real, Chelsea, Barcelonu, Bayern, oni će se okrenuti nekom De Geji ili velikom imenu, a naši dečki samo trebaju raditi i pametno odabrati kad jednom budu odlazili iz naše lige – zaključio je Pletikosa.

Cijeli intervju s našim bivšim vratarom čitajte u MAX!-u.

Komentara 4

IV
Ivan1908
19:18 11.04.2018.

Pletikosa dobar golman,a s onim komentarima i onim"mljackanjem"dok prica ,NEUKUSAN i NEGLEDLJIV

DH
dalibor.hren
17:48 11.04.2018.

Tko je VL ovlastio HTV da Jeličića i Pletikosu proglasi "vrhunskim sukomentatorima" i plati im više nego što će zaraditi reprezentativci, a sve iz mog džepa i više nego što ja mogu pošteno zaraditi za svoj cijeli radni vijek????

Avatar Made in Germany
Made in Germany
15:32 11.04.2018.

Pobrkali ste nesto u godinama... Simovic nije branio 1972 nego 10 godina kasnije. Pa Pletikosa nije 30g poslije izabran, nego 20 godina nakon prvog vratara. Inace, HNL je bolja nego sto se to cini. Tocno. Mislim da od ukupno prekoo 50 nacionalnih liga u Europi spada u prvu trecinu po kvaliteti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije