Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA ZALASKU

Sprema li se kraj zlatne generacije i tika-take?

Xavi Torres
Reuters (Ilustracija)
04.06.2014.
u 11:49

Godine ne praštaju nikome! Xavi Hernandez, Xabi Alonso i Iker Casillas teško će igrati kao nekad, kaže Krešić.

Vrtoglavi uspon crvene furije počeo je paralelno s nevjerojatno visokim sopranom španjolske operne pjevačice Montserrat Caballé, onim koji je parao uši na otvaranju Olimpijskih igara 1992. godine... Kad je ona s Freddiejem Mercuryjem, pred Draženom Petrovićem i Michaelom Jordanom, otpjevala Barcelonu na otvaranju, počeo je uspon španjolskog nogometa. Doznavši da će biti domaćini igara, Španjolci su počeli ulagati u sport. Danas su velesile u nogometu, rukometu, pa čak i u vaterpolu...

Preporoditelj Aragones

– Prije 30 godina imali su trenere u klubovima koji su djecu zapravo zabavljali, koji nisu bili ni blizu nogometni znalci. U doba kada sam stigao tamo kao trener počeli su fantastičnu transformaciju. Razvijali su trenere, a time i igrače. Rezultat je to što su zaredali tri titule, europsku u Austriji i Švicarskoj 2008., svjetsku u Južnoj Africi 2010. te onu s Eura u Ukrajini i Poljskoj 2012., a vrijednost njihova nogometa još je veća jer većina reprezentativaca igra u njihovoj, domaćoj ligi – kaže Sergije Krešić, naš trener koji je vodio tamošnji Betis, Valladolid, Las Palmas, Mallorcu, Numanciju... Ključnu figuru u stvaranju reprezentacije koja danas vlada planetom imao je Luis Aragones, izbornik koji je nedavno preminuo.

– On je potpuno transformirao njihov nogomet. Većina španjolske javnosti bila je protiv njega, no Savez ga je ostavio kao izbornika. Nekad su igrali na ho-ruk, a sad stvorili generacije novih igrača i uz njihove karakteristike stvorili tiku-taku. Igra od noge do noge, gdje oni imaju posjed i drže loptu, a protivnik se mora braniti, uspijevala je.

Brazil ih je već pomeo

No što sad u Brazilu? Dolazi do smjene generacije, Vicente del Bosque promijenio je sedam igrača koji su bili na posljednjem Euru?

– Godine ne praštaju nikome! Sumnjam da su Xavi Hernandez, Xabi Alonso, Iker Casillas u stanju izdržati svaka tri dana na visokom nivou i pobjeđivati istom superiornošću kao prije. Ne zaboravimo da se igra u zemlji nogometa i da svi očekuju da Brazil bude prvak. Uostalom, oni su lani u finalu Kupa konfederacija pobijedili Španjolsku sa 3:0, vidjeli smo kako bi to moglo izgledati. Suci će dopustiti da nogomet ide do limita regularnosti, a hoće li Španjolci s istrošenim igračima koji imaju nizove titula uspjeti zaustaviti ih, to ne znam... Najveće je pitanje kako će ih Del Bosque uspjeti osvježiti – dodaje Krešić. U teškoj su skupini sa Nizozemcima, prikrivenim favoritima Čileancima i Australijom. Bit će to posljednja prilika ove zlatne generacije. Više nisu favoriti...

>> Modrić: Otkad igram za Hrvatsku, nikad nije bila bolja atmosfera

Komentara 1

Avatar Vrijeme
Vrijeme
13:15 04.06.2014.

Uzeti ce svijetsko prvenstvo kroz zezanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije