Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMAMO DUGU POVIJEST

Španjolci su nam žestoki protivnici, a zadesila ih je ista nesreća kao i Dalićeve izabranike

Rotterdam: Susret Hrvatske i Španjolske u finalu Lige nacija
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/6
02.12.2023.
u 21:26

Hrvatska i Španjolska čak tri puta su se sastale na europskim prvenstvima. Prvi put 2012. u Gdanjsku, drugi put 2016. u Bordeauxu – kada je Hrvatska slavila 2:1, te treći put 2021. u Kopenhagenu.

Reprezentacije Hrvatske i Španjolske razvile su u Dalićevoj eri žestoko suparništvo. Na primjer, Dalić – najuspješniji hrvatski izbornik u povijesti – doživio je upravo protiv Španjolaca neke od najtežih poraza. Na startu Lige nacija 2018. godine u Elcheu je od Španjolaca bio poražen s katastrofalnih 0:6, zatim u osmini finala Eura 2021. izgubio je 3:5 u Kopenhagenu, a najdramatičniji i najbolniji poraz stigao je u finalu Lige nacija u lipnju 2023. godine u Rotterdamu na jedanaesterce. Dalić ima i jednu pobjedu protiv Španjolske, 3:2 u Ligi nacija u studenome 2018. godine. Španjolce su protiv Dalićeve Hrvatske vodili izbornici Luis Enrique i Luis de la Fuente.

Hrvatska i Španjolska čak tri puta su se sastale na europskim prvenstvima. Prvi put 2012. u Gdanjsku, drugi put 2016. u Bordeauxu – kada je Hrvatska slavila 2:1, te treći put 2021. u Kopenhagenu.

Hrvatsku i španjolsku reprezentaciju zadesila je ista nevolja ove jeseni. Još u rujnu križni ligamenti popucali su našemu ponajboljemu igraču Ivanu Perišiću, a 20. studenoga istu je, katastrofalnu dijagnozu saznao i dragulj španjolskog nogometa i Barcelone, 19-godišnji Gavi. On je stradao igrajući upravo za Španjolsku u kvalifikacijskoj utakmici protiv Gruzije. U ovom trenutku Perišićeve šanse za odlazak na Europsko prvenstvo u Njemačku neusporedivo su veće od Gavijevih.

Španjolska se na Euro plasirala lakše od Hrvatske osvojivši prvo mjesto u skupini osvojivši 21 bod u osam utakmica. Španjolci su na putu prema Euru doživjeli jedan šokantan poraz, od Škotske u Glasgowu 0:2, a potom nanizali šest pobjeda. Kada se dodaju i dvije utakmice u Ligi nacija, protiv Italije (2:1) i Hrvatske (5:4 na jedanaesterce), furija je trenutačno u nizu od osam pobjeda zaredom.

Ako se pogleda odnos snaga Hrvatske i Španjolske na posljednja dva svjetska prvenstva, naša je reprezentacija s dvije medalje značajno uspješnija. Španjolska je 2018. ispala u osmini finala od Rusije, a 2022. u istoj fazi natjecanja od Maroka; oba puta na jedanaesterce. Također, furija je u drami jedanaesteraca bila eliminirana na posljednjem Europskom prvenstvu, tada ju je u polufinalu izbacila Italija.

Vrijede 814 milijuna eura

Španjolsku selekciju vodi 62-godišnji Luis de la Fuente, trener bez značajnijeg klupskoga učinka, ali zato europski prvak sa španjolskim selekcijama U-19, U-21 i na kraju i osvajač Lige nacija. De la Fuente ima i srebro sa Španjolskom s Olimpijskih igara 2020. godine u Tokiju.

Nacionalna momčad Španjolske ima tržišnu vrijednost od 814 milijuna eura (Hrvatska 309.35 milijuna eura), njezin najvrjedniji igrač je vezist Manchester Citya Rodri sa 100 milijuna eura, ozlijeđeni Gavi vrijedi 90 milijuna, Mikel Merino iz Real Sociedada 50 milijuna, kao i 16-godišnje čudo od djeteta Lamine Yamal iz Barcelone. Yamal je u dobi od 16 godina i 57 dana postao najmlađi strijelac u povijesti španjolske reprezentacije, postigavši pogodak u kvalifikacijskoj utakmici protiv Gruzije (7:1).

Španjolska je uz Njemačku jedina reprezentacija koja je čak tri puta bila europski prvak: 1964., 2008. i 2012. godine. A usto je jedina reprezentacija u tri izdanja Lige nacija koja je dva puta bila u finalu tog natjecanja. Našemu izborniku Zlatku Daliću bit će ovo četvrto veliko natjecanje - na svakome od dosadašnja tri prošao je skupinu. 

Mislite li da Hrvatska može proći skupinu na Euru?

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije