Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAO ESCOBARU

Šokantne poruke: Kolumbijcima nakon ispadanja prijete smrću!

Engleska - Kolumbija
Foto: Reuters
1/7
04.07.2018.
u 09:55

Utakmica je završila pobjedom SAD-a s 2:1 i bio je to krah “zlatne generacije” kojoj su predviđali velike stvari. Pobjeda u posljednjem kolu protiv Švicarske (2:0) bila je na kraju Pirova i nedovoljna.

Kolumbijski nogometaši Carlos Bacca i Mateus Uribe, koji su sinoć na SP-u u Rusiji, promašili jedanaesterce protiv Engleske, na društvenim su mrežama dobili prijetnje smrću od bijesnih navijača.

Ne vraćajte se, bolje da se ubijete, mrtvi ste, neke su od poruka koje policija shvaća vrlo ozbiljno nakon smrti Andresa Escobara. Nogometaš Kolumbije ubijen je 1994. nakon Svjetskog prvenstva u SAD-u, gdje je postigao autogol.

Obitelj je predosjećala

Sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća Kolumbija je bila vjerojatno posljednje mjesto na kojem biste željeli živjeti. Nakon što je u prosincu 1993. likvidiran gospodar života i smrti Pablo Escobar, vođa zloglasnog narkokartela čiji je autoritet na uzdi držao mafijaške klanove, zemlja je otišla u kaos.

Engleska - Kolumbija
1/7

– Šef je bio mrtav, pa su svi postali šefovi. Pablo je vodio uređeno podzemlje. Za sve si njega prvo morao pitati – prisjetio se vladavine “El Patróna” njegov rođak Jaime Gaviria. Ali, nakon Escobarove smrti dozvole više nisu bile potrebne.

– Od tog trenutka morao si jako biti na oprezu. Nikome nisi mogao vjerovati – prisjetio se tadašnji izbornik Kolumbije Maturana koji je nekoliko mjeseci poslije tog ubojstva vodio momčad s “prislonjenim pištoljem na čelu” na SP.

U Kolumbiji, pogotovo u Medellinu iz kojeg je Escobar upravljao svojim narkocarstvom, na ulicama je bjesnio rat svi protiv svih jer su narkokarteli pokušavali preuzeti što veći dio poslova Don Pabla. Nogometna reprezentacija izdigla se iz toga beznađa i naciji ponudila nadu iako je, ironično, nogomet u Kolumbiji procvat doživio baš zbog narkonovca i Escobarove opsesije tim sportom (navodno je u trenutku likvidacije na nogama nosio kopačke). U kvalifikacijama za SP 1994. “Los Cafeterosi” nadmoćno su i bez poraza osvojili skupinu, a pobjeda protiv Argentine usred Buenos Airesa s rezultatom 5:0 natjerala je legendarnog Peléa da izjavi kako je Kolumbija najveći favorit Mundijala. Bili su toliko dobri da im je, nakon što su ponizili argentinsku svetinju, čitav stadion El Monumental nakon utakmice pljeskao . Bili su moćni, ali okovani strahom, ne zbog toga što će neuspjehom razočarati naciju nego mafijaške donove.

Počelo je loše. Reprezentacija koja je izgubila samo jednu od 26 utakmica koje su prethodile Mundijalu u 1. kolu SP-a poražena je s 3:1 od Rumunja predvođenih Georgijem Hagijem i sve je odmah krenulo po zlu. Zapravo, toga trenutka Kolumbija je već ispala sa SP-a iako su slijedile još dvije utakmice, protiv SAD-a i Švicarske. Izbornik Maturana primio je telefonski poziv u kojem su mu zaprijetili likvidacijom bude li ključni igrač u veznom redu Gabriel Gómez u momčadi protiv SAD-a, a iste prijetnje za svaki slučaj upućene su i Gómezu koji je nakon njih odbio igrati, dok je Luis Herrera kojemu je sinčić otet pa vraćen nakon ubojstva Pabla Escobara doznao kako mu je brat poginuo u prometnoj nesreći u domovini. Faustino Asprilla poslije je priznao kako je čitava reprezentacija uoči utakmice protiv SAD-a bila paralizirana strahom. Izgubili su i prije nego što su izašli na teren. Krah je najavio autogol Andrésa Escobara koji je u pokušaju da presiječe ubačaj Johna Harkesa u 35. minuti zabio autogol. Bilo je to najveći kiks i prvi autogol u karijeri. U prilog tome koliko je Escobar zapravo bio dobar branič svjedoči i što je netom pred SP dogovorio transfer u Milan, tada najmoćniju europsku momčad koja je upravo osvojila Ligu prvaka.

Istodobno njegova obitelj u Medellinu predosjećala je da bi se nešto loše moglo dogoditi.

– Sin mi je rekao: “Mama, ubit će Andrésa.” Odgovorila sam mu: “Neće sine, ljude ne ubijaju zbog sitnih pogrešaka. Uostalom, znaš da svi vole tvoga ujaka” – prisjetila se igračeva sestra u dokumentarnom filmu “Dva Escobara”.

Utakmica je završila pobjedom SAD-a s 2:1 i bio je to krah “zlatne generacije” kojoj su predviđali velike stvari. Pobjeda u posljednjem kolu protiv Švicarske (2:0) bila je na kraju Pirova i nedovoljna.

Escobar nije bio razlog kolumbijske katastrofe na Mundijalu 1994., ali je njegov autogol postao simbol neuspjeha. Znajući za to izbornik Maturana savjetovao je da ostane u SAD-u neko vrijeme dok se u Kolumbiji ne smire strasti. Escobar ga nije poslušao. Po povratku u domovinu napisao je autorski tekst za “El Tiempe“ u kojem je, između ostalog, napisao: “Život se ne završava ovdje.”

Bio je 2. srpnja. Deset dana nakon kobnog autogola izišao je s prijateljima u noćni klub “El Indio” u Medellinu, a što se ondje točno dogodilo, nerazjašnjeno je i 24 godine kasnije. Ušao je u verbalni sukob sa skupinom u kojoj su se nalazila zloglasna braća Gallón, Pedro i Santiago, inače vođe jednog od narkoklanova, nakon čega je odlučio ipak povući se i otići kući. Međutim, do svog automobila nije stigao. Na parkiralištu je u njega ispucano čak šest hitaca, a ubojica je navodno poslije svakog uzvikivao: “Gol!” Preminuo je u bolnici nakon što su se liječnici 45 minuta borili za njegov život.

Engleska - Kolumbija
1/13

Očevici su potvrdili da je automobil kojim su ubojice pobjegle pripadao braći Gallón. Krivnju je preuzeo njihov tjelohranitelj Humberto Castro Muñoz koji je poslije osuđen na 43 godine zatvora. Nije odležao ni četvrtinu kazne. Presuda mu je zbog dobrog vladanja prvo smanjena na 26 godina, a potom na 11 godina i već je 2005. bio slobodan čovjek.

Prijetili i Sanchezu

Općeprihvaćena teorija glasi kako je Escobar ubijen u znak odmazde zbog velikih kladioničarskih gubitaka, no neki tvrde da se nesretni Andrés našao na krivom mjestu u krivo vrijeme. Bivši tjelohranitelj Pabla Escobara Jhon Jairo Velásquez Vásquez tvrdi kako su ubojice braća Gallón, a ne Muñoz koji je preuzeo krivnju, te da motiv ubojstva nisu bili kockarski gubici, već nešto puno prizemnije.

– Braća Gallón nakon smrti Pabla Escobara mislili su kako su nedodirljivi. Za njih je bilo nepojmljivo da je Andrés reagirao na njihove uvrede i morali su kazniti tu “drskost” – tvrdi Vásquez.

Smrt Andrésa Escobara i danas je, 24 godine poslije, sjena nad kolumbijskom reprezentacijom. I zato nakon što su tragičaru poraza od Japana (1:2) Carlosu Sanchezu, koji je poslije samo tri minute utakmice skrivio kazneni udarac i zaradio crveni karton, preko društvenih mreža upućene prijetnje smrću, na noge se odmah diglo državno tužiteljstvo.

>> Novinari VL-a o utakmici s Rusijom

Komentara 31

IM
Immanuell
10:26 04.07.2018.

Kod nas kad se desi prijetnja to je izdvojen slučaj i ne misli se ozbiljno, policija brzo nađe "spaljenog" i uvjeri ga da krene misliti drukčije. U Kolumbiji je drukčije; ta zemlja je u vlasništvu narko kartela, sve institucije države i javnih službi su uvezane s podzemljem i predstavljaju samo paravan prema javnosti. Ovu prijetnju treba shvatiti vrlo ozbiljno i ovoj dvojici bi bolje bilo da zatraže azil bilo gdje samo da se ne vraćaju u domovinu. To je na žalost tužna stvarnost te zemlje. Nije mi jasno kako se uopće stvori ekipa za reprezentaciju kad se zna da ti je u slučaju ispadanja s natjecanja glava u torbi.

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
10:04 04.07.2018.

? Kod nas je drugačije ? Pa neki dan su Modriću prijetili orjunaši i torcidaši smrću, klanja itd... koja je razlika, objasnite mi, gdje su novinari tada, zato što je to Luka, ona je uredu? Imamo mi u svom dvorištu takvih stvari.. ili nemamo, sve je uredu?

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
10:25 04.07.2018.

U Kolumbiji ništa novo, nažalost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije