Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska na EP-u (2)

Slovenija utihnula Ledenu, svađe i tučnjave igrača u Švedskoj...

Červar i Smajlagić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
09.01.2018.
u 23:45

Glavni cilj je plasman na Olimpijske igre u Sydney – govorio je Zovko uoči EP-a

Nakon niza loših rezultata 1997., 1998. i 1999. godine rukometaši Hrvatske optimistično su dočekali Europsko prvenstvo 2000. godine. Naime, Hrvatska je 2000. godine bila domaćin Europskom prvenstvu, posljednjem s 12 reprezentacija. Nakon Velimira Kljaića na mjesto izbornika vratio se Zdravko Zovko, koji je za ovo prvenstvo odlučio pozvati starije igrače poput Saračevića, Smajlagića, Bašića, Perkovca.

A htjeli smo samo u Sydney...

– Glavni cilj je plasman na Olimpijske igre u Sydney – govorio je Zovko uoči EP-a.

Odmah na startu izgubili smo od Španjolaca (22:27). Kasnije pobjede nad Njemačkom, Ukrajinom i Norveškom dovele su nas do ključne utakmice s Francuzima za prolazak u polufinale. Trebala nam je pobjeda od šest pogodaka razlike što se, naravno, nije dogodilo. Odigrali smo neodlučeno, ispali iz polufinala, ali ostala je utakmica za peto mjesto i plasman na OI. Igralo se u krcatoj Ledenoj dvorani, a suparnik nam je bila Slovenija koju je predvodio Iztok Puc, koji je nakon Atlante odlučio igrati za rodnu Sloveniju.

Červar i Smajlagić
1/18

Slovenija se pokazala kao čvrst suparnik i na kraju pobijedila s 25:24. Ledena je utihnula.

– Nismo uspjeli rasteretiti momčad bremena rezultata. Nakon Atlante počeli smo razmišljati da je kraj svijeta, izgubili smo samopouzdanje i kontinuitet rezultata, ali i rejting u rukometnom svijetu. Za mene i igrače nema opravdanja za ovo što smo napravili – rekao je nakon poraza Zdravko Zovko.

Željko Kavran, tadašnji predsjednik HRS-a, svoj je mandat ponudio Skupštini na raspolaganje, a Zoran Gobac, koordinator za muški rukomet, ponudio je zanimljivo rješenje za traženje krivca: – Apsolutni je “krivac” Patrik Ćavar. S njim bismo bili prvaci Europe, ovako smo šesti. Jednostavno, nismo imali lidera na terenu, igrača koji će preuzeti odgovornost – istaknuo je Gobac.

Na kraju je Kavran ostao predsjednik saveza, a na klupu je umjesto Zdravka Zovka sjeo iskusni Josip Milković. No, stvari ne da su bile bolje, nego su bile gore. Na EP-u u Švedskoj 2002. godine bili smo zadnji u skupini, sa sva tri poraza. Nismo ni došli, a već smo morali ići doma. Atmosfera među igračima nije bila dobra. Došlo je do svađa između starijih i mlađih igrača, govorilo se da je bilo i fizičkih obračuna na treningu. Epilog svega bila je nova smjena izbornika. I kad su svi očekivali da će na klupu sjesti neko novo jako trenersko ime, Zoran Gobac sve je iznenadio.

Tko je taj Červar?

– Novi je izbornik Lino Červar – rekao je Gobac i svi su ostali u čudu.

No, Červar je od zadnje reprezentacije na EP-u došao do naslova svjetskog prvaka u Portugalu 2003. godine. Na EP-u u Sloveniji 2004. godine došli smo po ovu medalju.

I sve je bilo dobro do polufinala i susreta s domaćinom. Aleš Pajovič prstom u oko ozlijedio je Metličića i hrvatska se igra raspala. Bez Pere i ozlijeđenog Ivana nismo mogli ni do bronce... 

Komentara 4

ER
EroK
05:53 10.01.2018.

Ovaj Damirov uradak prava je antipropaganda za nastupjuće otvorenje EP u Splitu! Naslov je pravo 'remek djelo'! Fuj!

ER
EroK
06:08 10.01.2018.

Lino je već osvajao trofeje, pa zašto ne bi i još jedan! Idemo Lino! Idemo Kauboji

TV
tvrdapixa
20:08 10.01.2018.

Zbilja članak koji budi optimizam pred ovo prvenstvo. Skoro uz bok onom kako će Arena Zagreb zaključati vrata zbog dugova... Kud plovi ovaj večernjak?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije