Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKA VREMENA

Situacija u hrvatskom nogometu je kritična. Na mali smo korak od linča, a jedno se ne smije dogoditi

Zagreb: Sudac gledao snimku zbog mogućeg crvenog kartona, pa ga poništio Nevistiću
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
29.02.2024.
u 08:00

Godinama smo se mučili s povratkom povjerenja u suđenje, koje je, svima je to jasno, u zadnjih petnaestak godina itekako bilo poljuljano

Kao melem na traume varaždinske priče od prije nekoliko dana, u kojoj je glavna tema bila sudačka VAR soba, stigla je Hajdukova najuvjerljivija pobjeda ove sezone. Hajduk je u četvrtfinalu Hrvatskog nogometnog kupa uvjerljivo svladao Varaždin 5:0. Na dan utakmice cijela Hrvatska lamentirala je o sudačkim odlukama u prošlom kolu Supersport HNL-a, a rasprave su možda otišle i predaleko. Ovih dana dojmovi će se još raspletati, ali koliko god kriteriji dijeljenja pravde bili podložni slobodnim sudačkim uvjerenjima, nikako se ne smije dogoditi da situacija izmakne kontroli. Jer, sada smo samo jedan mali korak daleko od ozračja linča kao rijetko kada u novijoj povijesti naše lige. Godinama smo se mučili s povratkom povjerenja u suđenje, koje je, svima je to jasno, u zadnjih petnaestak godina itekako bilo poljuljano. Sustav u kojem smo imali sudačke afere, brojne anomalije i monopol kakav je godinama uživao Dinamo, vapi za rješenjem i nekom novom civilizacijskom razinom.

Neće imati smisla...

Produbljenje jaza i neko novo nepovjerenje samo će ligu i naš nogomet gurnuti još dublje u neka vremena, iz kojih smo, nadam se, izišli. Sudački kriteriji uvijek će biti predmet rasprava i analiza, no najgore što nam se može dogoditi su prizemne rasprave na temelju nekog osobnog dojma. Priliku moramo dati razumu, stručnim objašnjenima pravila i malo manje prizemnoj emociji. U suprotnom, cijela priča neće imati nikakvog smisla. A o interesu našeg ligaškog proizvoda zaista se moraju brinuti svi, od Hajduka, sudaca, saveza, medija, navijača... Odgovornost je podijeljena, a ne budu li svi akteri dali svoj doprinos, štetu ćemo dugo morati sanirati.

Zbog svega nabrojenog, očita je bila razina stresa na Poljudu, gdje su Hajdukovi igrači sasvim sigurno razmišljali kako im se ne smije dogoditi još jedna trauma. No prvih pola sata za momčad Mislava Karoglana bilo je itekako traumatično. Jer, imao je Varaždin gredu i vratnicu kod rezultata 0:0. Reklo bi se, imali su Splićani i više problema nego u Varaždinu u zadnjoj utakmici. Stvari su za Splićane ipak sjele na svoje mjesto u završnici prvog poluvremena kada je Diallo u 43. minuti iz blizine zabio za 1:0.

Zagreb: Sudac gledao snimku zbog mogućeg crvenog kartona, pa ga poništio Nevistiću
1/26

Prekrasan slobodnjak

A prekrasan pogodak Filipa Krovinovića iz slobodnog udarca u sudačkoj nadoknadi prvog dijela naznačio je u kojem će smjeru ipak otići ta utakmica. Dominacija Splićana potvrđena je u svega tri minute u drugom dijelu, kada su strijelci bili Kleinheisler (64.) i Elez (67.). Pogotkom s bijele točke priču je završio Livaja u 72. minuti.

– Trebala nam je ta pobjeda. U najmanju ruku u polufinalu kupa si treću godinu zaredom. U Hajduku nema padanja kamena sa srca. Ono je svake subote i nedjelje. Samo treba pobjeđivati i to je pravi put. Mi smo izašli s tolikom razinom grča da je to bilo vidljivo svakome. To je ono što ne volim, moramo imati ono dječje u sebi, želju za nadigravanjem i riješiti se tog pritiska. Lijepo je kad zabiješ gol jer onda i počnemo raditi stvari koje trenirano. Neki su nam igrači izgubili samopouzdanje i ovakve će ih pobjede vraćati. Neki igrači imaju ogroman potencijal – rekao je nakon utakmice Hajdukov trener Mislav Karoglan.

Trener Varaždinaca Nikola Šafarić bio je zadovoljan igrom svoje momčadi unatoč rezultatski uvjerljivom porazu.

– Odlično smo ušli u utakmicu, igrali sjajno do tog prvog pogotka Hajduka. Dominirali smo do tada i imali odlične šanse, ali sreća nam je okrenula leđa. Umjesto 2:0 za nas, otišli smo na poluvrijeme s dva pogotka zaostatka. To je malo frustrirajuće i očito se nismo uspjeli oporaviti od tog šoka. Dečki su bili svjesni kako su odigrali prvo poluvrijeme. Pokušali smo ganjati taj gol za 2:1, ali Hajduk je zabio treći i krenulo je u drugom smjeru. Kada imaš rezultat, lakše je igrati, ni Hajduku nije bilo jednostavno. Malo su imali i sreće, ali i zasluženo su pobijedili – kazao je Šafarić.

Na pitanje tko će biti prvak, Šafarić je kazao:

– Ne znam, vidjet ćemo za dva-tri mjeseca. Tu su tri odlične momčadi, evo ovaj vikend dosta je toga usmjerio. Dinamo je u odličnoj situaciji, Hajduk igra kod kuće... Mislim da će manje momčadi skrojiti prvenstvo jer u međusobnim omjerima neće se odlučiti prvak.

Ključne riječi

Komentara 30

Avatar feudalac
feudalac
08:48 29.02.2024.

Sva ova halabuka iz redova "majstora" s mora fabricirana je za njihove unutarnje potrebe i saniranje posljedica prevelikih očekivanja! Pa oni i njihovi mediji su prošle godine proglasili sami sebe prvakom HNL-a, nakon loših predstava na terenu krivce su potražilii u sudačkoj organizaciji. Vrlo lukavo i promišljeno obzirom da nisu mogli okrivi niti jednog suca (sve što je bilo dvojbeno suđeno je njima u korist) pojedinačno napali su cijelu sudačku organizaciju i HNS. Cendranje i kmečanje kao kod razmažene male djece kad ne dobiju ono što su si zamislili, bace se na pod i urlaju iz svega glasa.

Avatar horuk
horuk
09:18 29.02.2024.

Slažem se, ovo je na rubu linča. Hajduk uništava zajedništvo, uništava sami sportski duh, uništava hrvatski nogomet. Ponašanje im je otvoreno necivilizirano i samo bi nasiljem i kmećanjem do nekih uspjeha. Od najdražeg kluba su mi postali najomraženijih.

MK
MKinkognito60
09:36 29.02.2024.

Pratli smo koliko je bilo oko takozvanog lex AP jer sve mogućnosti manipulacije koje su naveli zagovornici lexa AP su se ojavile kod objave zvučnih zapisa. Prve objave su bile brižno izrezane pa onda montirane kako biizglegledalo u korist optužbi. Poslije su bile objavljene cjelovite ali opet je šlagvort jednak iako kontext nije. Iako je HNS izjavio kako je druga objava autentična ipak nije jer najmanje što je mjenjano je popravljanje zvuka. Inače razgovor se odvija uz gledanje slike a objavljen je sam audio dio. Znači postoji dobar razlog zašto komunikacija sa varom nije za objavljivanje. Hajduk je prošlo prvenstvo uglavnom svaku utkmicu opisao kao suđenje protiv Hajduka iako to nije bilo istina time je privukao pozornost na svoje utakmice. Prvi dio ove sezone je moglo bi se reći izrazitu naklonost sudaca i kad se dogodi jedna utakmica koja nije po njihovim željama opet treba radit pakao u javnosti. Dvije utakmice sa istim klubom doduše na različitim terenima ali bitno različitog formata liga i kup, različit rezultat ništa ne znače. Varaždinu pozicija na ljestvici puno znači ali uspjeh u kupu baš i ne. Hajduk je kup igrao na domaćem terenu protiv kluba kojem utakmica nije važna i Hajduk se više zalagao pred svojim navijačima pa pet golova i nije neko čudo. Dakle Hajduk ipak diže tenzije bez razloga jer utješnjenost na vrhu ljestvice ipak stvara nervozu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije