Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvenstvo Europe na Bledu

Sinkovićima sedmo europsko zlato: 'U finišu smo psihološki slomili Talijane'

Braća Sinković
Foto: Privatni album
1/8
29.05.2023.
u 19:19

"Bila je to prava, čvrsta muška utrka. Čekali smo, bili smo strpljivi i isplatilo se. Posjednih 200 metara rekli smo si da sada moramo dati sve od sebe, stisnuti ih pa da vidimo kako će odgovoriti. Mladi su. I uspjeli smo ih nekako slomiti i na to smo ponosni", rekao je Valent o napetoj utrci

Hrvatski zlatni dvojac na pariće na Bledskom se jezeru vratio u sam vrh. Nakon iznenađujućeg četvrtog mjesta na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Račicama, braća Sinković obranila su naslov europskih prvaka izboren lani u Münchenu.

Sestre Jurković sjajne četvrte

U finalnoj utrci dvojaca na pariće Sinkovići su pobijedili vrlo brze i žilave Talijane Rambaldija i Sartorija, koji su u srednjih tisuću metara i poveli. Na 1500 metara imali su prednost od tri metra, no Valent i Martin nisu im dozvolili da na koncu uživaju više nego što im oni dopuste. Uz sjajan sprint Sinkovići su na koncu pobijedili azzure, koji su 140 metara prije isteka dužine utrke (2000 metara) još bili u vodstvu.

GALRIJA Braća Sinković postavili novi rekord Europskih prvenstava

Braća Sinković
1/4

Nakon tako dramatične završnice utrke, u kojoj su se bronce domogli Nizozemci Broenink i Tweelar, štroker Valent Sinković je kazao:

– Bila je to prava, čvrsta muška utrka. Čekali smo, bili smo strpljivi i isplatilo se. Posjednih 200 metara rekli smo si da sada moramo dati sve od sebe, stisnuti ih pa da vidimo kako će odgovoriti. Mladi su. I uspjeli smo ih nekako slomiti i na to smo ponosni.

Martin Sinković je izjavio:

– Najbolje se osjećaš kada pobjeđuješ. Veslali smo u teškim uvjetima i nije to bilo naše najbolje izdanje, a i Talijani su bili vrlo brzi. No u posljednjih sto metara dali smo sve što imamo, a pomoglo nam je i naše iskustvo.

VEZANI ČLANCI:

A to jako bogato iskustvo sada sadrži 19 medalja s najvećih svjetskih natjecanja i sedmo europsko zlato. Prvo su osvojili 2012. u Vareseu, ali tada kao članovi četverca na pariće s Damirom Martinom i Davidom Šainom. Poslije toga slavili su 2016. u Brandenburgu, da bi, nakon promjene discipline, triput bili europski prvaci i u dvojcu bez kormilara.

Po povratku u staru disciplinu, Sinkovići su uspjeli postati prvaci lani u Münchenu, a evo i sada na Bledu, i to je jako dobra najava njihovih mogućnosti za rujansko Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Beogradu.

– Slijedi nam sada nekoliko dana odmora. Na drugi Svjetski kup nećemo ići, već ćemo se pripremati za treći, onaj u Luzernu, i za rujansko Svjetsko prvenstvo – najavio je Martin, koji će s bratom uživati u tri dana odmora jer više od svog trenera Nikole Bralića ni kao europski prvaci nisu mogli dobiti.

VIDEO Braća Sinković osvojila još jedno zlato

U finalu Prvenstva Europe Hrvatska je imala još jednu posadu, a nju su činile velolučke blizanke Ivana i Josipa Jurković, koje su prvih 500 metara prošle kao vodeće, da bi na koncu osvojile četvrto mjesto.

– Krenule smo na glavu, a posljednjih 200 metara ja nisam izdržala – rekla je Josipa Jurković, svjesna da je ovo dobar predznak za idući SP, na kojem, za olimpijsku vizu, moraju biti među prvih 11 posada.

U istoj disciplini (dvojac bez), osječki blizanci Patrik i Anton Lončarić bili su deseti.

VEZANI ČLANCI:

Damšo tek jedanaesti

Nažalost, u finalu samaca predstavnika nismo imali. Barem ne u onom s A predznakom. U utješnom, takozvanom B finalu Damir Martin bio je peti, što će reći da je ukupno bio jedanaesti. A ako se želi plasirati na svoje četvrte Olimpijske igre, morat će biti među prvih devet, ali ne u Europi, nego na svijetu.

A među najboljim europskim skifistima najbrži je bio mladi Nizozemac Lennart van Lierop, koji je tako ponovio lanjski uspjeh sunarodnjaka Melvina Tweelara.

VIDEO Šubašić se slomio pred novinarima i plakao zbog Ćustića: Pogledajte moment koji će se pamtiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije