Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljetna NBA liga

Simmons je pokazao kako se nikada ne treba predati

Jonathon Simmons
Reuters/Pixsell
28.07.2017.
u 23:07

Kevin Durant bio među onima koji su oduševljavali u Ljetnoj ligi 2007.

Lonzo Ball osvojio je nagradu za najkorisnijeg igrača (MVP) ovogodišnje Ljetne lige jer je svoje LA Lakerse vodio do osvajanja turnira koji je mnogim NBA početnicima prva stanica u karijeri. No, od njega se to i očekivalo, ipak je bio drugi izbor ovogodišnjeg drafta i kroz Ljetnu ligu se trebao pokazati navijačima, sponzorima i osjetiti kako će sve skupa otprilike izgledati. Ukratko, da je svaku utakmicu ostao bez ikakvog učinka, mjesto u momčadi bilo bi mu zagarantirano, kao i Kevinu Durantu prije njega ili LeBronu Jamesu prije njega... i svim ostalim današnjim zvijezdama.

Ljetna liga stoga je prilika za one koji na draftu nisu izmamili pažnju, za one koji dolaze izvan granica Sjedinjenih Američkih Država. Ova liga, nastala 2001. u Orlandu, da bi se u današnjem obliku nastavila od 2004. u Las Vegasu idealna je prilika da naprave onaj prvi korak prije dobivanja ugovora koji će im vrlo vjerojatno riješiti životnu egzistenciju. Calvin Roberts to jako dobro zna. Riječ je o 61-godišnjem bivšem košarkašu, koji je na sveučilištu igrao protiv Magica Johnsona – i pobijedio.

– Blokirao sam mu posljednji šut. Već tad sam znao koliko je to velika stvar jer znalo se da će Magic biti najveći u našoj generaciji – kazao je Calvin.

Na žalost, to mu je ostao najveći uspjeh jer se na draftu 1980. našao u četvrtoj rundi i izabrali su ga San Antonio Spursi, koji ga nikad nisu angažirali pa je profesionalna karijera izostala.

Jonathona Simmonsa su izabrali San Antonio Spursi, ali 34 godine nakon Robertsa, i to ne putem drafta. Naime, Simmons je 2012. kao 21-godišnjak došao na draft i ostao kratkih rukava, no nije se predavao. Odlučio je ostati SAD-u kako bi bio konstantno blizu NBA košarke. Bio je to rizik koji ga je bacio u financijske probleme, no isplatilo se.

Isprva je igrao u poluprofesionalnoj ABL ligi, zatim 2013. ulazi u Razvojnu D-Ligu. Sudbina je htjela da to budu baš Austin Torosi, koji su 2014. promijenili ime u Austin Spurs jer tad postaju “filijala” San Antonio Spursa, franšize poznate po tome da uspijeva pronaći košarkaše koji se inače nalaze u sjeni. Nakon toga se sve polako počelo otvarati, 2015. odlazi na Ljetnu ligu, Spursi osvajaju titulu i Simmons dobiva MVP nagradu za predstavu u finalu. Ali, ni tad nije dobio pravu priliku igrati u NBA ligi, tek je kao 27-godišnjak dobio istinsku priliku.

Na otvaranju prošle sezone protiv Golden Statea zabija 20 poena za 28 minuta i garanciju da više neće u D-Ligu. Danas je košarkaš Orlanda i za mjesto u momčadi borit će se s Marijem Hezonjom. A neće čuditi ako se izbori jer još uvijek pamti kako je došao do ovoga.

– Još do prije dvije godine bio sam anonimac. Da dobijem pristup Ljetnoj ligi, morao sam ući u D-Ligu, ali prvo sam morao platiti kotizaciju od 150 dolara, inače mi ne bi ni dali priliku. Nikog nije bilo briga što sam u ABL ligi zabijao 36 poena u prosjeku, što sam bio najbolji srednjoškolac u Houstonu i član najbolje sveučilišne petorke u Teksasu – kazao je bek šuter visok 198 centimetara.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije