Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obećana zemlja za Hrvate

Serie A nije mrtva, potrošilo se najviše od 2001. godine

Mario Mandžukić
Reuters/PIXSELL
22.08.2015.
u 12:22

U klubovima A-lige čak je 14 naših igrača, više je samo Brazilaca (37), Argentinaca (31), Francuza (19), Španjolaca (18) i Srba (16)

Današnjom utakmicom Verona – Roma (18 sati) počinje 112. talijansko nogometno prvenstvo. Devedesetih 20. stoljeća Serie A bila je uvjerljivo najjača i najbogatija liga svijeta, u njoj su igrale najveće nogometne zvijezde. Najbolje to potvrđuje što je od 10 Zlatnih lopta u 90-ima, čak šest otišlo igračima Serie A (Matthäus, Van Basten, Baggio, Weah, Ronaldo i Zidane). No, posljednjih 10 godina mnoge su se stvari promijenile, talijanski klubovi financijski su počeli zaostajati za španjolskim, engleskim i njemačkim klubovima, a samim time otišli su i najbolji nogometaši.

No, ljetošnji prijelazni rok pokazao je da se Serie A budi. La Gazzetta dello Sport zato u najavi ove sezone donosi naslov "Opet bogati", dok La Repubblica piše "Zbogom štednja".

Capello: Nismo siromasi

I zaista, talijanski klubovi ovo su ljeto trošili kao ludi, zasad su već potrošili 460 milijuna eura! Nakon duljeg vremena tri su transfera probila granicu od 30 milijuna eura (Paulo Dybala u Juventus, Geoffrey Kondogbia u Inter i Carlos Bacca u Milan), a za veliki novac stigli su i Edin Džeko te Mohamed Salah u Romu, naš Mario Mandžukić u Juventus, Stevan Jovetić u Inter... A dva velika transfera Talijani još iščekuju – Draxlera (Schalke) i Ibrahimovića (PSG).

Uglavnom, toliko se u Italiji nije trošilo još od 2001. godine.

– Više nismo siromasi, ova ulaganja jako su dobra za Serie A. Bez vrhunskih nogometaša počeli smo gubiti konkurentnost u europskim natjecanjim, vjerujem da je ovo pokazatelj da se Serie A vraća na nivo koji zaslužuje. Juve je već jako snažan, kao i Roma, no bitno je da se u odnosu na prošle sezone ojačaju Milan i Inter – poručio je Fabio Capello.

Čak nekoliko klubova pokušat će s trona smijeniti Juventus, koji je prvak već četiri sezone u nizu.

Hrvatska Fiorentina

Mi ćemo najviše navijati da Stara dama obrani naslov, jer je u njoj prvi napadač Hrvat Mario Mandžukić, koji je ljetos za 19 milijuna eura došao iz madridskog Atletica. Hrvatski napadač je odmah pokazao da je dostojna zamjena za Drogbu, Juveu je već golom u susretu s Lazijem donio i Superkup (2:0). No, Hrvatska u Serie A neće imati samo Mandžu. Italija je posljednjih nekoliko sezona, a pogotovo ove, obećana zemlja za Hrvate, pa će čak 14 naših nogometaša igrati u Serie A – Mario Mandžukić (Juventus), Marcelo Brozović (Inter), Šime Vrsaljko (Sassuolo), Nikola Kalinić (Fiorentina), Milan Badelj (Fiorentina), Ante Rebić (Fiorentina), Ivan Strinić (Napoli), Mato Jajalo (Palermo), Igor Bubnjić (Carpi), Karlo Lulić (Sampdoria), Stipe Perica (Udinese), Ivan Kelava (Udinese) i Franjo Prce (Lazio). Fiorentina će biti "hrvatski" klub, sa čak četvoricom naših.

Zanimljivo, Hrvati su šesti po brojnosti stranci u Serie A. Više je samo Brazilaca (37), Argentinaca (31), Francuza (19), Španjolaca (18) i Srba (16).

>>Duje Čop: Ne bojim se jer znam da sam dovoljno dobar za Primeru!

Komentara 2

AM
Ameise
12:37 22.08.2015.

Cuj vise je samo pa onda nabrajanje u nedogled.

MA
mak128
22:14 22.08.2015.

nadam se naslovu intera ove godine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije