Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIGA PRVAKA

Seep Blatter želi stati na kraj dominaciji engleskih klubova

16.03.2009.
u 08:29

Engleski klubovi ove sezone dominiraju Ligom prvaka. Među osam momčadi koje su se plasirale u četvrtfinale, čak su četiri otočke (Chelsea, Liverpool, Manchester United i Arsenal). Trend njihove dominacije prisutan je posljednjih nekoliko godina a to potvrđuje podatak da je u zadnje četiri sezone Premijerliga dala devet od 16 polufinalista Lige prvaka. Španjolci su ih imali četiri, Talijani dva a Nizozemci jedan.

Stranci doveli kapital
Zanimljivo, u 20-godišnjem razdoblju prije početka dominacije (od 1985. do 2004. godine) Englezi su osvojili tek jedan naslov, onaj Manchester Uniteda 1999. godine. Nogometni analitičari kao najveći uzrok takve nagle promjene navode enormni priljev novca u Premijerligu, budući da su posljednjih godina čak devet od 20 prvoligaških klubova preuzeli miljarderi stranci.

Dok su devedesetih godina Englezi bili tek četvrta liga po rastrošnosti, sada su uvjerljivo prvi. Prošle su godine na kupnju igrača njihove momčadi potrošile čak 845 milijuna eura, što je više od španjolskih (352 milijuna), francuskih (246 milijuna) i francuskih (182 milijuna) zajedno. Tek Talijani, koji su prošle sezone na transfere potrošili 501 milijun eura još mogu pratiti njihov korak.

Predsjednik Svjetske nogometne organizacije (Fife) Sepp Blatter zabrinut je zbog takve situacije. Brine ga što većina nogometaša favorizira englesku nogometnu ligu, te se većina igračke kvalitete koncentrira u njoj, dok ostale lige primjetno gube na snazi.

-Brine me to što je Premierliga uvjerljivo najjača na svijetu i što druge to ne mogu pratiti – izjavio je Blatter, koji nudi i spasonosno rješenje.

Ni 20 posto Engleza
Pokušat ćemo uvesti nove zakone koji bi nametali momčadima da moraju imati više domaćih nogometaša. To je rješenje kojim bi smanjili te razlike – misli Blatter.

Zanimljivo, od 52 nogometaša koji su nastupili za englesku četvorku u uzvratima osmine finala lige prvaka, njih samo 10 su Englezi. U Manchesteru četvorica (Ferdinand, Rooney, Carrick, Scholes), u Chelsea trojica (Cole, Lampard, Terry), Liverpoolu dvojica (Gerrard i Carragher) a u Arsenalu samo jedan (Walcott).

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije