Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Portugal - Poljska

Santos uporan, mlada zvijezda Sanches opet na klupi

Cristiano Ronaldo - Darijo Srna
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
30.06.2016.
u 08:34

Portugal i Poljska nikad nisu igrali međusobno na EP-u, samo dvaput u kvalifikacijama, ali su se zato dvaput susreli na svjetskim prvenstvima.

Nogometaši Portugala nisu iznevjerili tradiciju dugu 20 godina. Od 1996. godine do danas

uvijek su došli do najmanje četvrtfinala na europskim prvenstvima.

U četvrtfinalu su gubili 1996. i 2008., ali pamte finale iz 2004. i poraz od Grčke te dva treća mjesta - 2000. i 2012. godine. Poljska, njihov današnji suparnik, ne može se pohvaliti dobrim rezultatima na europskim prvenstvima, no mogu se hvaliti dvama trećim mjestima na svjetskim prvenstvima 1974. i 1982. godine.

 

Portugal i Poljska nikad nisu igrali međusobno na europskim prvenstvima, ali su dvaput igrali u kvalifikacijama, za EP u Francuskoj 1984. i za EP u Austriji i Mađarskoj 2008. godine. U te četiri utakmice Portugal ima dvije pobjede i jedan poraz, dok je jedan susret završio neodlučeno. No te su dvije reprezentacije zato dvaput igrale na svjetskim prvenstvima.

U Meksiku 1986. godine Poljska je pobijedila s 1:0, a 16 godina kasnije u Japanu i Južnoj Koreji Portugal je pobijedio s 4:0. U oba slučaja bile su to utakmice za treće mjesto u skupini.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se portugalski izbornik Santos predomisliti i od prve minute u igru ubaciti 18-godišnjeg Renata Sanchesa koji je ovo ljeto za 35 milijuna eura iz Benfice prešao u münchenski Bayern te hoće li u početnih jedanaest svoje mjesto naći 22-godišnji Andre Gomes.

– Gomes nije sto posto spreman. Ima malih problema sa ozljedom mišića i trenirao je sa strane po posebnom programu. Bude li igrao, neće moći više od pola sata. Naš fizioterapeut Antonio Gaspar vodi o njemu računa – rekao je izbornik Portugala.

Španjolski sudac Carlos Velasco Carballo poslan je kući nakon osmine finala u kojoj je dosta slabo sudio dvoboj Hrvatske i Portugala. U tom se dvoboju španjolski arbitar nije proslavio jer nije adekvatno kažnjavao portugalske grubosti, a također je trebao dosuditi kazneni udarac na Naniju u drugom poluvremenu. Velasco Caballo unatoč tome ostaje Španjolac s najviše suđenih utakmica na Euru jer ih je ukupno sudio pet na posljednje dvije kontinentalne nogometne smotre. Sudio je i tri utakmice na SP-u u Brazilu.

– O sucima sve najbolje – ironično je ovu odluku komentirao portugalski izbornik.

Portugalcima stadion u Marseilleu nije baš do sada bio sretan. Tu su na EP-u 1984. godine igrali neodlučeno sa Španjolskom (1:1) te su u polufinalu izgubili od Francuza nakon produžetaka. Dva portugalska igrača koja igraju u Turskoj, Quaresma (Beşiktaş) i Nani (Fenerbahçe), oglasila su se povodom terorističkog napada u Istanbulu:

– Suosjećam sa svim ljudima koji su izgubili svoje najdraže. Ništa ne može opravdati oduzimanje života – napisao je Quaresma na Instagramu, dok je Nani dodao:

– Molim se za Istanbul. Strašno je to što se dogodilo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije