Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA OD 18 H

Rukometaši uoči 'el clasica' s Francuskom: Odlučujemo sami o sebi, možemo izboriti polufinale

Mannheim: Hrvatska protiv Rumunjske na Europskom rukometnom prvenstvu
Foto: Uwe Anspach/DPA
1/7
17.01.2024.
u 20:02

Iako su Hrvatska i Francuska u prvom krugu osvojili po pet bodova i bili pobjednici svojih skupina, Francuzi su prenijeli jedan bod više, jer su pobijedili Njemačku koja je bila druga u skupini.

 Hrvatska muška rukometna reprezentacija će u četvrtak (18 sati) u velebnoj Lanxess Areni u Koelnu, utakmicom protiv Francuske započeti natjecanje u drugoj fazi Europskog prvenstva, a desno krilo naše momčadi Filip Glavaš je rekao da su oni spremni za dvoboj. 

"To je rukometni 'el clasico', utakmica koja nosi puno, koja će se pratiti. Svi znamo što su Hrvatska i Francuska u rukometu. Nadam se uzbudljivoj utakmici i da će otići na našu stranu", rekao je 26-godišnji Riječanin koji od ove sezone nastupa u dresu hrvatskog prvaka Zagreba i odmah ponudio i recept za pobjedu:

"Obrana mora funkcionirati, golmani nas moraju popratiti, a poslije toga moramo posložiti napad. Znamo što trebamo napraviti i spremni smo."

O kakvoj se reprezentaciji radi najbolje govori podatak da su od Olimpijskih igara 1992. u Barceloni do prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Poljskoj i Švedskoj osvojili 22 medalje: čak 12 na svjetskim prvenstvima, od čega šest zlatnih, te po pet s europskih prvenstava (tri zlata) i olimpijskih igara (tri zlata).

"Vrhunska ekipa koja briljira iz godine u godinu, kakvi god da jesu. Rekli su da nisu baš zadovoljni svojom formom, ali se uvijek pokažu u pravim utakmicama. No, pitat će se nešto i nas", mišljenje je 21-godišnjeg vratara našičkog Nexea Dominika Kuzmanovića koji vrlo jednostavno gleda na formulu za plasman Hrvatske u polufinale:

"Sami o sebi odlučujemo. Četiri utakmice su pred nama. Ako se pokažemo i zaslužimo polufinale, to će tako i biti."

Izbornik Goran Perkovac nije želio uoči ovog dvoboja nametnuti pritisak svojim igračima. Iako su Hrvatska i Francuska u prvom krugu osvojili po pet bodova i bili pobjednici svojih skupina, Francuzi su prenijeli jedan bod više, jer su pobijedili Njemačku koja je bila druga u skupini. No, izbornik Hrvatske ne smatra da je startna pozicija Francuza i Mađara, koji također imaju bod više, značajno bolja.

"Ako želimo dalje, moramo dobiti tri utakmice i s dva i s jednim bodom. Prva utakmica je bitna - ako je dobijemo, dobili smo ekstremno puno. Ako izgubimo, imamo još tri utakmice koje možemo dobiti i otići dalje. Nije neko ekstremno opterećenje, ali sigurno je želja prisutna da ih dobijemo", rekao je Perkovac uoči svog prvog sraza s Francuzima u ulozi izbornika Hrvatske.

"Imaju fizičku snagu, mogu igrati brzo, pokretni su. Vrlo zahtjevna utakmica, ali i mi možemo igrati dobar rukomet, tako da će biti interesantno."

Perkovac je naglasio jedan detalj na koji je upozorio i svoje izabranike.

"Oni su izuzetno jaki "jedan na jedan" i pokušavaju te natjerati na tu igru. Mi moramo pokušati izbjeći tu igru, pustiti malo loptu oko zone i koristiti te situacije, jer iza njih ima dosta prostora, a ne se hrvati s njima. Ako ćemo se hrvati s njima, u tome su oni bolji od nas."

Hrvatska je, nažalost, u prvom krugu izgubila Ivana Martinovića na poziciji desnog vanjskog, ali je Luka Lovre Klarica protiv Rumunjske pokazao da može biti dostojna zamjena. No, uoči dvoboja s Francuzima pojavio se još jedan problem u našoj reprezentaciji. 

"Jedini koji nam je upitan je Domagoj Duvnjak, koji je dobio temperaturu. Nadam se da će igrati, imao sam sutra velike planove s njim", rekao je izbornik.

Hrvatska i Francuska su odigrale 25 utakmica na tri najveća svjetska natjecanja. Francuzi su uspješniji i imaju 15 pobjeda. Hrvatska je slavila devet puta, a jedan susret završio neodlučenim ishodom. Francuzi su slavili u zadnjem dvoboju odigranom na Europskom prvenstvu 2022. u mađarskom Szegedu (27-22). Na desetu pobjedu protiv Francuske naša reprezentacija čeka od Svjetskog prvenstva 2019. Zanimljivo, i taj je dvoboj odigran u Koelnu. Hrvatski rukometaši su slavili s 23-20, ali ta pobjeda nije imala veći rezultatski značaj, jer su Francuzi već prije osigurali plasman u polufinale, a Hrvatska je završila u borbi za peto mjesto.

Iz tog dvoboja, u aktualnom sastavu francuske reprezentacije, koju je i tada vodio sadašnji izbornik Guillaume Gille, nalaze se čak devetorica igrača: braća Nikola i Luka Karabatić, Ludovic Fabregas, Kentin Mahe, Nedim Remili, Dika Mem, Timothey N'Guessan, Valentin Porte i Melvyn Richardson.

Prije pet godina u hrvatskoj reprezentaciji koju je vodio Lino Červar, iz aktualnog sastava su bili samo kapetan Domagoj Duvnjak, Igor Karačić i Marin Šipić.

 

Komentara 1

Avatar bimbopus
bimbopus
05:49 18.01.2024.

Dečki naprijed , možete vi to 👍👍

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije