Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednji u NBA-u

Roko Ukić: I meni je kao i Rudežu NBA bila životni film

'16.09.2013., Arena Stozice, Ljubljana, Slovenija - Europsko prvenstvo u kosarci Eurobasket Slovenia 2013, drugi krug, grupa F, Hrvatska - Grcka. Roko Leni Ukic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
06.07.2014.
u 23:45

- Meni je izraziti cilj da sljedeću sezonu igram u euroligašu, pa čak i postoji zanimanje pet, šest euroligaša. Tražim ambiciozan klub koji ne mora biti iz europskog vrha, ali u kojem ću imati veću ulogu nego u Panathinaikosu

S Rudežovim pristupanjem Indiana Pacersima Hrvatska konačno ponovo ima NBA igrača. Protekle su četiri i pol godine otkako je NBA uniformu skinuo Roko Ukić, naš posljednji NBA igrač, no on je to učinio svojom voljom.O životu u NBA svijetu pričamo upravo s našim posljednjim NBA mušketirom.

- Bila je to teška odluka. Cijeli život sam sanjao o tome i onda sam nakon godinu i pol sam zatražio raskid, a imao sam zajamčeni ugovor još godinu i pol. Ja sam tada imao 24 godine i nakon vrlo dobre 72 utakmice u prvoj sezoni za Toronto očekivao sam korak više. No, dogodio se taj nesretni "trade" pa sam u Milwaukeeju dospio u puno lošiju situaciju. U Torontu sam bio drugi razigravač sa zajamčenom minutažom, a u Bucksima sam bio treći razigravač i nisam ulazio. Dogodilo mi se čak da sam nakon odlične utakmice baš protiv Toronta, 7-8 utakmica završio u odijelu, na listi ozlijeđenih, a ozlijeđen nisam bio.

To je, kaže Roko, bila kap koja je prelila čašu.

- Dobio sam iznimno dobru ponudu od Fenerbahcea i nisam zažalio. Od pet narednih sezona četiri puta sam osvojio duplu krunu, dospio sam na A listu europskih razigravača i financijski bolje prošao no što bi u NBA ligi. Ostaje žal jedino što je ta NBA avantura trajala kratko, jer sam htio ostati 7-8 godina i zaraditi taj famozni drugi ugovor.

Rudež je imao hrabrosti

Dakle, osjetio je Roko onu klasičnu američku slatkorječivost, ali i poslovnu brutalnost.

- Uvjeti u NBA klubovima su vrhunski, plaćanje redovito, no ima tu i praznih obećanja. Govore ti kako si odličan, kako ćeš uskoro biti glavni igrač i onda te razmijene. A "trade" je užasan osjećaj. Možda ga 30 posto igrača priželjkuje, pa je tako Draženu Petroviću promijenio tijek karijere nabolje, no onih preostalih 70 posto je u pravilu zatečeno i to je negativna strana tog posla. Opasnost od novog "tradea" bio je još jedan od razloga mog povratka, jer se počeo spominjati New York i Chicago, a meni je to s malim djetetom bilo previše. Unatoč svemu moj je savjet svima da, ako mogu, NBA isprobaju.

Kako u to uvjeriti Antu Tomića, koji je davno draftiran, Utah ga želi, ali se njemu uopće tamo ne ide?

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

- Anti sam već rekao da bih ja na njegovu mjestu išao, no bilo bi mi žao da to radi na silu. Po meni, svih 12 igrača iz hrvatske reprezentacije u nekoj situaciji može zaigrati u NBA ligi. Uzmimo primjer Rudeža, koji do posljednjeg EP-a nije bio niti standardni reprezentativac, nije igrao niti jednu Euroligu, a dobio je NBA priliku. Za takvo što treba imati i malo sreće, ali i hrabrosti otići i odreći se novca koji u Europi može biti veći jer su primanja u netto iznosima, a i klub ti obično osigura klupski automobil i stan što u Americi nije slučaj. Rudežova prednost su odličan šut i visina, što je u NBA svijetu jako bitno. Osim toga, njegov životni film je bio otići tamo, a nema svatko takav film u glavi.

Bojanu odličan ugovor

Čini se da se taj film počeo vrtjeti u glavi Bojana Bogdanovića kojeg NBA skauti etiketiraju sa "NBA ready", a i Netsi su mu spremni dati 10,3 milijuna USD za tri godine.

- To bi bio vrhunski ugovor za prvi ugovor u NBA ligi i tu je ključno koliko si ti u glavi čvrst. Bojan ima kvalitetu za NBA košarku, no samo on zna koliko je odlučan da krene od nule, da si gradi novu karijeru. U Europi je dominirao na fizikalije, a tamo to neće moći, no on se treba prepustiti svojim skorerskim instinktima. Mislim da mu ne bi odgovaralo da od njega traže da kao ove sezone igra puno s loptom, da iz "picka" pokušava kreirati jer on je čisti koš igrač ali i igrač energije, tranzicije i tranzicijskog šuta.

Ukić tvrdi da nema pravila da li u NBA ligu treba ići mlad, pa da imaš dovoljno vremena vratiti se u Europu, ili tek kao već potpuno sazrio igrač. A demantirao je i dva uvriježena mišljenja na NBA teme.

- Nije istina da se u NBA ligi s tobom individualno ne radi, jer klubovi imaju po tri trenera zadužena za individualni rad i ja sam u šutu i driblingu najviše napredovao baš u tih godinu i pol dana. Ono što tamo s manjom minutažom ne možeš dobiti kao sa igranjem u Europi možda je baš to sazrijevanje i osjećaj za igru. Osim toga, nije istina da Ljetna liga ima smisla samo za bekove jer ako ti imaš potpisan ugovor onda će klub tražiti situacije da se igra na tebe. Smisla nema jedino ako nemaš ugovor jer postoji rizik od ozljede. Eto, recimo, branič Spursa Patty Mills zakasnio je pet godina jer se ozlijedio na Ljetnoj ligi, a nije imao zajamčeni ugovor. Za Rudeža bi bilo dobro da je otišao na Ljetnu ligu, no razumijem ga jer se želi odmoriti za reprezentaciju.

I Roko se pokušava odmoriti i oporaviti za reprezentaciju, a s njim to ide teže zbog kronične upale ahilovih tetiva. Reprezentacija se okuplja 20. srpnja, kad će se on priključiti?

- Trenutno ne skačem i ne trčim, već po nekom programu mog liječnika plivam i radim teretanu, a za dva tjedna testirat ću tu nogu i ući u trkački dio treninga korak po korak. Usredotočen sam na to da budem što zdraviji, ne želim se u reprezentaciji vucarati, biti spreman za 10-15 minuta. Budem li u takvom stanju neću igrati, želim pomoći punom parom. Budem li se morao krpati, piti tablete protiv bolova onda neću igrati. Zbog svega toga plan je da se reprezentaciji pridružim 3. kolovoza, nakon one dvije utakmice u Slavonskom Brodu protiv Kanade.

A što je plan za dalje, u karijeri? Je li u igri i Cedevita koja traži razigravača?

- Oni jesu izrazili interes, no kao da su odustali od te utrke. Vjerojatno su procijenili da ne mogu ući u takav posao. Meni je izraziti cilj da sljedeću sezonu igram u euroligašu, pa čak i postoji zanimanje pet, šest euroligaša. Tražim ambiciozan klub koji ne mora biti iz europskog vrha, ali u kojem ću imati veću ulogu nego u Panathinaikosu gdje kao druga ili treća opcija nisam dolazio do izražaja kao kada imam ulogu primarnog kreatora igre.

Komentara 1

GV
golub Vaso
09:20 07.07.2014.

ukic je u svemu u pravu, osim kad ocjenjuje svoje razigravacke sposobnosti, nikad nije bio na A listi playmakera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije