Naslovnica Sport reprezentacija

Nisam došao u HNS da bih prijetio Čačiću

– Moj trenerski stil podrazumijeva puno razgovora s igračima, rad na njihovoj odlučnosti i samopouzdanju
18. lipnja 2017. u 23:02 913 prikaza

U duhu dobre tradicije da bivši igrači Juventusa rado hrle u trenerske vode, i Robert Jarni (48) opet je u sedlu, kao novi izbornik mlade reprezentacije do 19 godina. Podsjetimo, Jarni je bio član Juventusa u sezoni 1995./1996., zajedno s današnjim trenerom Rome Paulom Sousom, trenerom Chelseaja Antonijem Conteom, Ferrarom, Viallijem... Jeste li vi onda talijanska trenerska škola?, pitamo novog izbornika, slavnog vatrenog Jarnija.

Joško Jeličić Joško Jeličić Modrić od heroja postao izdajnik, Šukeru je stalo do svog imidža

– Ne, nisam taj tip trenera, ja sam više hrvatska trenerska škola u kojoj je naglasak na kreativnosti i maksimalnoj slobodi izražavanja, ali i na slobodi u igri u posljednjih 30 metara, uz naravno izvršavanje i svih obrambenih obveza. Talijanski stil nogometa za naše je igrače težak, iscrpljujući i ne odgovara našem mentalitetu – kaže Jarni. Posljednji trenerski angažman imao je lani u mađarskom Puskasu, prije toga radio je u Pecsu i Sarajevu, u kojemu je 2014. dobio otkaz nakon samo devet utakmica. U Hrvatskoj ligi vodio je ukupno 27 utakmica na klupi Hajduka i Istre 1961. Ne skriva da je posao u HNS-u stigao na preporuku prijatelja i bivšeg suigrača Davora Šukera.

– Ugovor će biti godinu za godinu, a ja se odmah bacam na posao. Počinjem razgovarati s klubovima i prikupljati informacije o igračima. Moram u kratkome roku dobiti cjelovitu sliku kadra s obzirom na to da već sljedećeg mjeseca putujemo na međunarodni turnir u Japan (9. do 19. srpnja) – ističe Jarni, koji će preuzeti generaciju nogometaša rođenu 2000. To su momci koji su proteklog svibnja predstavljali Hrvatsku na EP-u do 17 godina, među ostalim Kotarski, Hrvoj, Marin, Čolina iz Dinama, Radić, Vušković, Baždarić, Kreković iz Hajduka...

– Na jesen tu selekciju čeka prvi krug kvalifikacija za EP protiv Danske, Letonije i San Marina...

– Moj trenerski stil podrazumijeva puno razgovora s igračima, rad na njihovoj odlučnosti i samopouzdanju, cilj je uvjeriti ih da ništa s čim se suočavaju nije bauk. Otvoren sam i volim poslušati, a moje je geslo da svatko može uspjeti samo ako je svome cilju jako posvećen i ako to jako želi – nastavlja Jarni.

Je li jednoga dana ambicija, poput bivših vatrenih Bilića, Štimca i Kovača, preuzeti A vrstu?

– Ne dolazi u obzir! Pa Hrvatska ima izbornika, formiranu i uigranu reprezentaciju s kojom Čačić radi odlične stvari. Uvjeren sam da ćemo s prvog mjesta u skupini ići na SP u Rusiju – dodaje Jarni.

A poraz na Islandu?

– On nas je sigurno uzdrmao, ali ne i poremetio. Znam dobro što znači igrati kvalifikacijsku utakmicu u lipnju, osobito protiv suparnika koji nikada ne odustaje. Ma, apsolutno sam uvjeren da ćemo biti prvi u skupini bez problema – tvrdi Jarni.

Već 20 godina tražimo novog Jarnija u reprezentaciji, kako riješiti problem lijevog braniča?

– Ja ga u ovom trenutku i ne vidim. Naime, pratim Bornu Barišića i Bornu Sosu. U njima vidim vrlo dobra rješenja za tu poziciju. Obojica su vrlo interesantni igrači, imaju talent, moć i mladost i sada je sve na njima, da se dokažu – kaže Jarni. A Pivarić?

– Žao mi je što u posljednje vrijeme ne igra na visokoj razini. Neću reći da je na zalasku, ali čini mi se da je vrijeme da se okrenemo mlađima – zaključio je Jarni. 

HRVATSKA U-19 Novi izbornik mlade reprezentacije je Šukerov suigrač iz Real Madrida Island - Hrvatska 'Ne tražim alibi' Čačić: Odabrao sam pogrešan sastav, a prvi put čujem za otkaz Ante Čačić Nakon Islanda Vrbanović: O Čačiću se ne raspravlja, pa ima novi ugovor

VIP izdvaja za Vas