Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JASMIN REPEŠA:

Znamo tko nas napada, to će nam samo biti dodatni motiv

26.08.2014., Zagreb - Pripremna kosarkaska utakmica Hrvatska - Litva uoci odlaska hrvatskih kosarkaskih reprezentativaca na Svjetsko prvenstvo u Spanjolsku. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
06.09.2014.
u 13:15

- 
Ako im zatvorimo skok i kontru te lagane koševe, ne mogu nas pobijediti - rekao je Žorić.

Hrvatsku u Madridu, u 18 sati, čeka "rendez-vous" s Francuskom. Eliminacijska utakmica s europskim prvakom za prolaz u četvrtfinale SP-a. Prije četiri godine Hrvatska je u osmini finala mundobasketa umalo iznenadila tada jaču Srbiju, no danas Lijepa Naša nije autsajder.

Ipak, galski pijetlovi ističu da su Hrvate više željeli od Grka. Dijelom i zbog onih 81:73 na turniru u Pau (bez svog najkreativnijeg igrača Borisa Diawa), a dijelom i zbog nestabilnosti forme hrvatske vrste. No, Hrvatska sigurno nije najpoželjniji suparnik iz skupine B, naglašava francuski izbornik Vincent Collet.

– U posljednje dvije godine ta je reprezentacija učinila znatan napredak. Uzlet Šarića dao im je puno, dominantnu poziciju četiri, napadački vrlo agresivnog igrača, a to je dimenzija koja im je nedostajala – kaže Vincent Collet.

Šarić: Samo borba

Upravo bi Dario mogao pomoći Hrvatskoj da ne posustaje u važnom trenutku. A i on je taj koji je među prvima stao uz svog izbornika, da bi demantirao twitterske insinuacije o otkazivanju poslušnosti. Budući da je to bila tema dana, ni francuski izbornik Collet nije mogao zaobići pitanje o internetskom napadu na Repešu.

– To može destabilizirati momčad, no može i izazvati "sveto ujedinjenje". Sjetite se samo 2006. kada se španjolski izbornik Hernandez morao vratiti kući zbog smrti roditelja, a Španjolci su bez njega u finalu s lakoćom pobijedili Grke koji su prije toga u polufinalu nadjačali Amerikance. Ovakvi eksterni udari mogu izazvati emotivni šok koji može potaknuti puno toga.

Istom temom, premda nevoljko, morao se baviti i hrvatski izbornik pa je za talijanski sportando.net izjavio:

– Način na koji smo igrali protiv Portorika sve je raščistio. Igrali smo kao pravi tim, a sve te laži mogu djelovati kao bumerang na ljude koji su to lansirali. Mi znamo tko je to i znamo njegove ciljeve. Zbog svega toga, u idućim će utakmicama moji momci imati ekstra motivaciju.

Ona se očekuje, dakako, i protiv Francuske.

– Francuzi pokušavaju igrati slično kao i kada je Parker u sastavu, no nije to isto. Ipak, još uvijek je to jako dobra momčad – ističe Bojan Bogdanović.

Dva odlična NBA igrača

– Oni su atletski uistinu moćni, no ako im zatvorimo skok u napadu i kontru, ako im ne dopustimo lagane koševe, ne vidim drugi način na koji nas mogu pobijediti – naglašava Luka Žorić.

Da bi to bilo tako, mora postojati ono što cijelim svojim košarkaškim bićem zagovara Dario Šarić.

– Za nas je jedini način borba. Mi imamo napadačkog talenta, no u obrani se moramo tući.

Nužnost takvog pristupa ističe i najveći mangup među našima Markota:

– Tako smo jadno izgledali protiv Grčke i Senegala pa smo, tako frustrirani, jedva čekali utakmicu s Portorikom. Bilo je tu i nervoze i straha, no dobro je završilo. Sada svatko treba spustiti svoj ego dolje i boriti se zajedništvom do kraja. Ako budemo ekipa, možemo igrati protiv svakoga.

Sve te misli uoči još jedne eliminacijske utakmice uobličio je izbornik Repeša:

– Ostali smo dužni prije svega sami sebi. Dosad nismo pružili što hoćemo i što možemo, no mi smo spremni napraviti nešto ozbiljnije.

A za takvo što najprije će trebati pobijediti Francusku s dva izvrsna NBA igrača, Batumom i Diawom (on je NBA prvak sa Spursima), ali i nizom vrlo dobrih igrača poput Gelabalea, Lauvergnea, Huertela, Diota...

>> Hrvatska je Francusku posljednji put pobijedila prije dugih sedam godina

>> Može li Hrvatska pobijediti Francusku i ući u četvrtfinale?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije