Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova vrsta dopinga

Promjenom genoma do supersportaša

Lance Armstrong
Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL
1/5
28.04.2018.
u 07:00

WADA razmišlja o tome da od svih olimpijaca zatraži kopiju njihova punoga genskog koda čak i uz rizik od narušavanja privatnosti.

Napretkom ljudskog znanja o genima i pojavom tehnologija poput CRISPR-Cas9 kojom se s velikom preciznošću može promijeniti genom uklanjanjem, dodavanjem ili mijenjanjem dijelova DNK sekvence pojavila su se mišljenja da bi one mogle dovesti i do sasvim nove vrste dopinga. Genski doping bi, sasvim logično, bio takav doping kod kojeg bi se promjenom genoma poboljšavale sposobnosti nekog sportaša. Kao što već znamo, najpoznatiji slučajevi dopingiranja u sportu, poput Lancea Armstronga ili Bena Johnsona, temeljeni su na saznanjima da su ti sportaši koristili neku vrstu lijekova koja im je toliko poboljšala sposobnosti da su mogli postati i svjetski prvaci.

GM sportski rezultati

Mnoge se ne otkrije nikada, priče i sumnje u doping nekih sportaša ili pak u cijeli sport stalne su i postaju i politička tema. Vjerojatno ste čuli za genetički modificirane biljke, za velik dio javnosti zloglasni GMO. U teoriji, tvrdi više znanstvenika, na isti bi se način moglo modificirati i sportaše, uvođenjem nekog korisnog gena u njihov organizam.

Na Futurismu, webu na kojem objavljuje i sjajni promotor znanosti Hashem al-Ghaili, bavili su se mogućnosti da se u organizam uvede gen koji bi potaknuo tijelo da počne proizvoditi više bjelančevine eritropoetina (EPO) koji pomaže u dovođenju kisika do tkiva. A sredstva koja su sadržavala upravo taj protein godinama su bila popularna među sportašima koji su na taj način značajno povećavali svoje performanse. No korištenje EPO-a lako je prepoznatljivo pa tako sportaši više ne koriste takva sredstva.

Ali, što se događa ako se doista uvede opisani način stvaranja eritropoetina u tijelu? Može se utvrditi samo to da ga nečije tijelo proizvodi puno više. Futurism prenosi riječi direktora Svjetske antidopinške agencije WADA koji kaže da bi se zloporaba mogla utvrditi samo usporedbom prijašnje kopije sportaševih gena ili pomoću prije uzetog uzorka krvi ili nekog drugog biološkog uzorka. Samo tada, jer nitko ne može tvrditi da taj sportaš nije rođen s takvim sposobnostima. Pri “preuređenju” gena još je gore, nema nikakvih dodanih gena, ima samo onih “preuređenih”.

Traže kopije genskog koda

I zbog toga WADA razmišlja o tome da od svih olimpijaca zatraži kopiju njihova punoga genskog koda čak i uz rizik od narušavanja privatnosti. A i tada to ne bi bila potpuna kontrola jer nisu svi sportaši olimpijci, neki bi do Olimpijskih igara mogli doći već “modificirani”.

Procjenjuje se da će takvih slučajeva sasvim sigurno biti, jer iz prijašnjih je slučajeva postalo razvidno da su pojedinci spremni otići u velike krajnosti kako bi postigli sportski uspjeh, i to unaprijed znajući kakvim se opasnostima izlažu.

Ključne riječi

Komentara 2

NI
Nikomah95
08:10 28.04.2018.

Čemu? Promijenite spol na papiru,iz muškog u ženski i nitko vas ne može pobijediti. Nisam baš vidio da sportašice mijenjaju spol i bahato se prijavljuju za dizača utega, npr.

13
134
14:00 28.04.2018.

Izgubit ce se smisao sporta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije