Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IN MEMORIAM

Preminuo Milan Sakoman, čovjek koji je zasadio prvi travnjak na Maksimiru

svijeća
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija
10.06.2018.
u 15:54

Sakoman je na različite načine bio vezan uz Gradski stadion dulje od 60 godina, a tradiciju je nastavio sin Miljenko.

U Zagrebu je u subotu, 9. lipnja ove godine, preminuo Milan Sakoman, dugogodišnji direktor Gradskoga stadiona u Maksimiru, piše GNK Dinamo.

Sakoman je nekadašnji Dinamov zaposlenik, dugogodišnji ravnatelj maksimirskih objekata i iznimno cijenjeni stručnjak za nogometne terene. Jedan je od inicijatora postavljanja travnjaka na tadašnjem lešnatom maksimirskom terenu na kojega je Dinamo preselio tri godine ranije.

Upravo je on zasadio travnjak koji je na tom igralištu niknuo još 1951. godine. Bio je uključen i u izgradnju zapadne tribine dvije godine kasnije, da bi do kraja 1969. postupno bile izgrađene i ostale tribine zaključno s južnom.

U zadnjih 30-ak godina načinjene su dvije značajnije rekonstrukcije: u vrijeme Univerzijade 1987. godine kada je obnovljen dio objekta i postavljen novi krov na zapadnoj tribini te na prijelazu tisućljeća kad je dograđen gornji dio zapada i izgrađena nova sjeverna tribina.

Sakoman je na različite načine bio vezan uz Gradski stadion dulje od 60 godina, a tradiciju je nastavio sin Miljenko, današnji direktor stadiona, koji je u Maksimiru od 1987., upravo od Univerzijade.

Travnjak kojega je 1951. godine zasadio Milan Sakoman trajao je punih 58 godina, sve do 2009. i dvostrukoga koncerta grupe U2. Neobična je simbolika da je upravo ove subote, na dan odlaska gospodina Sakomana, na maksimirskom terenu postavljena nova podloga.

Ključne riječi

Komentara 1

AR
aris2
18:33 10.06.2018.

Trava se sije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije