Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKO PRVENSTVO

Pred Dalićem je jako teška odluka - iz reprezentacije mora otpisati čak 10 vatrenih

storyeditor/2022-06-14/PXL_060622_93919365.jpg
15.06.2022.
u 19:46

Ovo je momčad sastavljena od igrača koje je u razdoblju nakon Rusije afirmirao Dalić: Ivušić, Juranović, Erlić, Šutalo, Sosa, Jakić, Pašalić, Majer, Vlašić, Brekalo, Budimir. Neki od njih neće vidjeti SP u Kataru.

Spušten je zastor na lipanjski prozor Lige nacija, u kojemu je izbornik vatrenih Zlatko Dalić u najdelikatnijim uvjetima, s kakvima se odavno nije susreo, u velikom stilu postavio temelje poticajnoga ozračja u kojemu će pripremati reprezentaciju za Svjetsko prvenstvo.

Nije ista situacija, ali dramaturški je slična: Dalić je reprezentaciju u listopadu 2017. godine preuzeo u trenucima kada je već bila otpisana sa Svjetskog prvenstva u Rusiji, a onda je ekspresno, praktički preko noći, promijenio mentalitet reprezentacije i ostvario pobjedu u Ukrajini. Za preporod vatrenih dostatna su mu tada bila četiri dana.

Sve u četiri dana

Paralela s današnjim vremenom: utakmica s Austrijom u Osijeku, nakon koje smo pomislili da nam nema spasa u elitnoj skupini Lige nacija, bila je četiri dana prije Francuske u Splitu.

Drugi izbornikov cilj u Ligi nacija bio je proširiti krug kandidata za Svjetsko prvenstvo, u čemu je Dalić, naravno, uspio, ali, spletom različitih okolnosti, i neplanirano odjahao u nedovoljno istražena bespuća. I sada je, pet mjeseci prije početka smotre u Kataru, suočen s nizom dvojbi, oprečnosti, teških odluka.

Pogledajte ovaj podatak: izbornik Dalić u šest je dosadašnjih utakmica (Slovenija, Bugarska, Austrija, Danska, Francuska dva puta) vatrenih u godini Svjetskog prvenstva koristio čak tridesetoricu igrača, od toga dvojicu vratara, Livakovića i Ivušića. Koristio bi još dvojicu, Lovrena i Musu, da su bili zdravi.

Igrali su: Livaković, Ivušić, Ćaleta-Car, Škorić, Pongračić, Gvardiol, Erlić, Šutalo, Vida, Juranović, Stanišić, Sosa, Barišić, Vrsaljko, Modrić, Jakić, Kovačić, Pašalić, Brozović, Moro, Ivanušec, Vlašić, Majer, Brekalo, Oršić, Perišić, Kramarić, Sučić, Livaja i Budimir.

>> Pogledajte slavlje hrvatskih navijača nakon pobjede protiv Francuske

Kvota za Svjetsko prvenstvo je dvadeset igrača, plus trojica vratara (uzmimo da su to Livaković, Ivušić i Labrović) pa Dalić i njegov stožer od tridesetorice kandidata njih čak desetoricu u studenome moraju brisati s popisa.

Na primjer, u Katar će ići četvorica stopera, a Dalić ih je ove godine koristio čak sedmoricu: Vidu, Ćaletu-Cara, Pongračića, Gvardiola, Škorića, Erlića i Šutala, a tu je i još uvijek ambiciozni Lovren. Hoće li kriterij pri odabiru putnika za Svjetsko prvenstvo biti ime, zasluge, forma ili perspektiva? Koga god izbornik prekriži, bolno će zapeći...

Gužva vlada i u veznom redu gdje su čak osmorica izvrsnih igrača. Sigurni su Modrić, Brozović i Kovačić, a iz moćnoga arsenala – Jakić, Vlašić, Pašalić, Majer, Sučić, Ivanušec – bar dvojica neće vidjeti Katar. Kao i jedan od trojice desnih braniča koje je Dalić iskušavao: Juranović, Vrsaljko ili Stanišić.

Možete li, na primjer, zamisliti da na Svjetsko prvenstvo ne ide Nikola Vlašić, za kojega svi znamo da je klasa, ali u West Hamu ima mizernu minutažu, pa zbog toga za reprezentaciju nije zabio u posljednjih deset nastupa, ili 373 minute?

Ključni datumi u studenome

Je li realno da Dalić zatomi svoje sentimente prema herojima iz Rusije, i u svrhu izgradnje nove reprezentacije za EP 2024. u Katar ne povede Vrsaljka, Lovrena i Vidu?

Možda i jest ako vidimo tko se sve nakon Rusije isprofilirao kao reprezentativac na kojega se možemo osloniti. Pogledajte ovu momčad sastavljenu od igrača koji nisu bili na SP-u u Rusiji, a koju je afirmirao izbornik s vizijom Dalić: Ivušić – Juranović, Erlić, Šutalo, Barišić – Jakić, Pašalić – Majer, Vlašić, Brekalo – Budimir. Tu su još Stanišić, Pongračić, Sosa, Livaja...

Na kraju, ni ovaj uspjeh nad Francuzima u Ligi nacija, koliko god bio sladak i opojan, nema težinu polufinala ili finala Svjetskog prvenstva niti će se Dalićeva izbornička era pamtiti po učinku u ovome natjecanju, osim ako ga ne osvoji. Njegovi ključni, sudbinski datumi ove godine su 23. i 27. studenoga, kada će na Svjetskom prvenstvu igrati protiv Maroka, odnosno Kanade.

Komentara 22

PO
posusak1
21:18 15.06.2022.

zar jučer nije rečeno 26 igrača te 5 zamjena tijekom utakmica?

Avatar antikomunist6
antikomunist6
21:53 15.06.2022.

Dalić je izvrstan izbornik, karakteran čovjek, veliki stručnjak koji ima sve potrebne spoznaje o igračima koji su do sada igrali za Hrvatsku po njegovom izboru. Svi igrači znaju da neki od njih neće ići na Svjetsko prvenstvo ove godine. Mnogii od njih su u dobi gdje je za računati kako će desetak godina biti u ili vrlo blizu reprezentacije. Zlatko Dalić provodi takozvanu "smijenu generacija". Starijim igračima koji su svojim igrama i rezultatima zadužili hrvatski nogomet mora se dati dužno poštovanje. Nema puta prema naprijed bez promjene. Dalić to kao stručnjak zna, on to prakticira, pokazao je kako ima vrlo čvrst cilj pred očima. Siguran sam kako će izbornik sa svakim osobno voditi razgovore prije definitivne nominacije igrača za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Uvjeren sam - i tu će napraviti ispravno kao i mnogi puta do sada. Nije jednostavno biti hrvatski nogomenti izbornik. U državi koja ima najmanje 4 milijuna "sveznalih izbornika" i koja iznad svega ima onaj dio zavidnika koji mogu sve osim priznati i podnijeti nekoga tko je uspješan. No to je njihova stvar. Morati će još dugo živjeti s uspjesima Zlatka Dalića i Hrvatske nacionalne vrste u nogometu.

JU
juma
21:44 15.06.2022.

Daleko je još do Katara i tko zna što se još može dogoditi? Ne daj bože nikome, ali tu je uvijek faktor ozljeda, kao i tko će naći kakav klub i da li će uopće igrati u studenom ili ćee grijati klupu ili tribinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije