Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠ JEDNA STAZA

Otkrivamo gdje bi se mogla voziti Formula 1 u Hrvatskoj: 'Dobili smo pohvale od velikih imena F1'

storyeditor/2024-06-05/Formula1.jpg
06.06.2024.
u 12:04

- Nemojmo zanemariti činjenicu da su u projekt već utrošene tri godine ozbiljnog rada, investiranja i rješavanja birokracije. Namjera nam je prvu fazu projekta dovršiti do 2027., ali nismo opterećeni rokovima. Na lokaciji već imamo veliku benzinsku postaju koja tamo posluje više od 15 godina, vlastitu trafostanicu, poseban ulaz s državne ceste D1, svu infrastrukturu... Samo za rješavanje ovog što sam nabrojio potrebno je više od godinu dana - rekao je za VL Davorin Štetner.

Hrvatska bi uskoro, do kraja 2027. godine, mogla dobiti još jednu trkaću stazu, uz Grobnik. Naime, projekt je u utorak na sjednici Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje strateških projekata uvršten na listu takvih nacionalnih projekata i uskoro bi se trebalo krenuti u njegovu realizaciju. Već se zna i lokacija – Lapovac – Blagaj kraj Slunja.

Ideja nastala 2021.

– Ideja je nastala početkom 2021. kada smo se na lokaciji buduće staze našli poduzetnik Ante Bušić i ja na njegovu inicijativu. Kliknuli smo odmah i od tada u tri godine napravili dobre temelje za gradnju ovog važnog projekta. Kasnije nam se pridružio i Tomislav Mamić, jedan od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika, kojeg ne treba posebno predstavljati, te zajedno činimo jezgru projekta – rekao je Davorin Štetner, voditelj cijelog projekta.

GALERIJA Modrić ima vilu s više od 2500 kvadrata i skupe automobile

storyeditor/2024-06-05/Formula1.jpg
1/19

Staza bi trebala biti gotova 2027. godine, je li uopće izvedivo da se napravi jedan takav objekt u tako kratko vrijeme?

– Nemojmo zanemariti činjenicu da su u projekt već utrošene tri godine ozbiljnog rada, investiranja i rješavanja birokracije. Namjera nam je prvu fazu projekta dovršiti do 2027., ali nismo opterećeni rokovima. Na lokaciji već imamo veliku benzinsku postaju koja tamo posluje više od 15 godina, vlastitu trafostanicu, poseban ulaz s državne ceste D1, svu infrastrukturu... Samo za rješavanje ovog što sam nabrojio potrebno je više od godinu dana.

Koliko će okvirno sve to koštati?

– Prva faza trebala bi se kretati oko 20 milijuna eura, a za kasnije faze još je rano prognozirati.

Zašto je za lokaciju izabran Slunj, je li možda bilo ideja o nekim drugim lokacijama?

– Ne, Slunj je bio prva i jedina opcija upravo zbog infrastrukture koju imamo tamo. Kad malo bolje razmislite, lokacija je na sat i 15 od Zagreba te isto toliko od Zračne luke Zagreb, pola sata od Karlovca i izlaza Karlovac. Pogledajte gdje su smješteni Nürburgring, Spa Francorchamps, Vallelunga te niz svjetskih staza. Poseban je motiv pridonijeti i razvoju tog kraja, koji će ostvariti ogroman benefit i zamah dovršetkom projekta. Zamislite samo koliko će smještajnih kapaciteta biti potrebno, koliko restorana – mi ćemo većinu tih stvari prepustiti lokalnim poduzetnicima koji će imati priliku o kakvoj su do sada mogli samo sanjati. Ovo je projekt razvoja Slunja, Karlovačke županije i Hrvatske. Kad uza sve nabrojeno ubrojimo i veliku podršku koju nam otpočetka pružaju županica Martina Furdek-Hajdin i Karlovačka županija, gradonačelnica Mirjana Puškarić i Grad Slunj, vjerujemo da smo odabrali pravu lokaciju.

VEZANI ČLANCI:

Koji su prvi koraci?

Paralelno se radi na više koraka, a sada nam slijedi detaljno projektiranje te u sljedećih desetak dana putujem u Aachen kako bismo dovršili točan izgled staze.

Koliko će staza biti dugačka?

Od 3,6 do 4,1 kilometar u prvoj fazi.

Savjetnik bivši svjetski prvak

Na kakav je odjek u svijetu Formule 1 naišla ova ideja?

– Odličan, od prve sekunde kad sam izložio projekt nekim velikim imenima u FIA-i i F1, dobili smo samo pohvale i pomoć.

Koje se sve utrke mogu voziti na ovoj stazi kada bude potpuno u funkciji?

– Od F1 pa naniže.

VEZANI ČLANCI:

Kolike su objektivne šanse da jednog dana gledamo utrku Formule 1 u Hrvatskoj?

– Nikad ne reci nikad, ali time se trenutačno ne zamaramo. Prvo se koncentriramo na izgradnju i dovršetak prve faze projekta.

Što bi se sve trebalo napraviti da dobijemo organizaciju jedne utrke Formule 1, riječ je o golemim budžetima, zar ne?

– Kao prvo, treba imati izgrađenu stazu razine FIA Grade 1. Kad je to zadovoljeno, može se razgovarati i pregovarati. F1 utrke veliki su trošak, ali za samu državu i regiju generiraju ogroman profit.

U cijeloj priči su i savjetnici, poput bivšeg svjetskog prvaka Formule 1 Jacquesa Villeneuvea?

– Jacques je na moj prvi poziv prihvatio ulogu savjetnika i njegovo iskustvo je neprocjenjivo! Osim njega savjete su dali brojni sadašnji i bivši vozači koji će isto tako biti uključeni u projekt.

 

Ključne riječi

Komentara 3

KU
Kujttim
16:12 06.06.2024.

Jeftin PR, ali očito postoji interesna interesna skupina koja će na ovoj ideji sisati javni i sponzorski novac. I to u Slunju! dobro da nisu lokaciju buduće staze za F1 odabrali još 30 km južnije, na Plitvičkim jezerima. Što jee slijedeće? Olimpijske igre u Splitu 2044.?

MO
modovisisajteMaraschino
12:40 06.06.2024.

1, april je bio prije malo više od 2 mjeseca.... shvatite da je to prevelika cifra za Hrvatsku....

ZA
!zagreb!
18:06 06.06.2024.

Ja da sam na vlasti ne bih odobrio niti jedan sportski projekt u smislu gradnje infrastrukture dok se ne krene ozbiljno graditi barem još 3 nogometna stadiona. Ne moraju biti veliki ali između 15000 i 30000 sigurno. Jer tu smoo uspješni, to najviše volimo i pratimo i to je najkomercijalniji sport koji postoji. Sve poslije isto može. Ali ovo je prioritet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije