Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Svetina

Oštra poruka Dinamovog direktora: U Dalmaciji podržavaju huligane!

Zdravko Mamić i Tomislav Svetina
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
21.06.2017.
u 14:22

- Pitam one koji su nosili prekrižene glave: jesu li zadovoljni time što je Zdravko napadnut šakom s leđa ili bi posljedice trebale biti još teže. To je puno širi problem.

Nije lako doći do glavnog direktora Dinama Tomislava Svetine. Ne zato što je čovjek nepristupačan ili ne želi razgovarati, govoriti o raznim temama, već zato što je u gužvi. Dinamo kreće s novom sezonom i jasno je da plavi imaju puno toga za napraviti. Morat će puno toga napraviti i on, kao i trener na terenu, da bi se Dinamo vratio trofejima. Jer, iza njega je sezona bez ijedne ‘kante’, i to nakon 11 trofejnih godina.

– Ono što je u Njemačkoj Bayern, to je Dinamo u ovim našim prilikama, klub koji je naviknut na uspjehe i, kad dođe sezona bez trofeja, sigurno nije ugodno i tu sezonu ne možemo proglasiti uspješnom. Dakle, sportski nije uspješna. Možemo naći u njoj i dobrih stvari, ali treba naglasiti one loše da bismo nešto naučili – počeo je Svetina.

Previše je bilo promjena

Jeste li definirali što je to bilo loše, što se krivo napravilo?

– Prije svega to su bile velike promjene u trenerskom kadru. Činjenica je da je Zoran Mamić bio u klubu 11 godina, da je konstanta i njegov naprasni odlazak jako je uzdrmao klub. Izbor Cice Kranjčara i sam taj početak koji je rezultatski izgledao dobro zbog ulaska u Ligu prvaka ostavio je dosta traga na momčadi. Sopić je bio privremeno rješenje, pa je došao Petev. Sve to donijelo je nestabilnost, a mi smo u toj nestabilnosti polučili više bodova nego prošle godine, ali smo zaostali za Rijekom. Imali smo i puno ozljeda, to govori da tu nešto nije bilo dobro, ili u fizičkoj pripremi ili rehabilitaciji i tu neke stvari moramo promijeniti jer naši suparnici nisu imali takvih problema.

Što se to promijenilo u Dinamu pa nije promijenio trenera, a Petev nije osvojio ništa? Je li razlog visoka odšteta koju bi Petev dobio za otkaz?

– Kod nekih se kao vrlina i prednost ističe kontinuitet struke, nama se spočitavalo kad smo mijenjali trenere. Sad kad smo odlučili treneru dati priliku nagađa se da je razlog njegov ugovor ili tko zna što. Istina je da smo imali kontinuitet sa Zoranom, sad ga želimo s Petevom. Ocijenili smo da nije radio u laganim okolnostima, da je radio u specifičnom okruženju. I taj problem koji je postojao u komunikaciji sa sportskim direktorom nije utjecao dobro na momčad. Rijeka i Mišković dali su Matjažu Keku veliki kredit. Sjetite se da nas Kek u prvenstvu nije pobijedio 14-15 utakmica, da je prvu dobio prošle sezone kad smo imali igrača manje. Nadam se da će naš trener priliku iskoristiti i da će Dinamo biti bolji.

Mijenjali ste i sportske direktore, Zoki je sam otišao, pa je bio Vlak, pa Jozak, sad će opet biti Vlak...

– Da, pretpostavljamo da će to ponovno biti Marijan Vlak. Te promjene nisu se pokazale dobrima i u konačnici su dovele do napete situacije, da nemamo mir koji nam je trebao. Sad takvih problema nema, cijeli stožer ima dobru priliku za dobar rezultat.

Kako komentirate riječi Zdravka Mamića da Rijeka, Hajduk i ostali neće opet tako skoro slaviti?

– Svatko ima svoj stil komunikacije. Silno uvažavam način rada Rijeke i ponovno bih joj čestitao na duploj kruni. Neću ući u floskule kako je to dobro za hrvatski nogomet, ali ću reći da je najbolja momčad osvojila naslov prvaka. Kao što je Dinamo 11 puta bio najbolji, sada je Rijeka bila najbolja i zato je prva. Ne zato što je to netko želio ili je to politički oportuno, Rijeka je osvojila jer je bila najbolja. Silno cijenim Rijeku, silno cijenim tradiciju Hajduka, naglašavam – tradiciju i neću koristiti teške riječi. Najbolji je odgovor na terenu, mi smo 11 godina svima odgovarali, siguran sam da ćemo to ponovno učiniti u novoj sezoni.

Za Dinamo nema Lige prvaka ni velikog novca od nje, koliko će vam to otežati poslovanje?

– Nažalost, 90 posto naših prihoda dolazi iz inozemstva, od europskih natjecanja i prodaje igrača. To je problem i nas i Rijeke i svih drugih. Rijeka igra kvalifikacije za LP pa je svejedno prisiljena podavati jer je to neminovnost. Nismo mi bili pretplaćeni na Ligu prvaka, već na kvalifikacije.

Uefa vas je proglasila Real Madridom kvalifikacijskih utakmica.

– Naši se uspjesi apsolutno relativiziraju, frapantan je podatak da smo odigrali 99 utakmica u pretkolima. Kažu da je Dinamo loš u Europi, a Dinamo dođe do faze do koje drugi ne mogu ni pomisliti doći. K tome, u šest zadnjih godina igrali smo četiri puta u skupini LP, dvaput u skupini EL i od toga ima koristi cijeli naš nogomet, svaki naš klub dobio je pola milijuna era zbog našeg igranja u LP, ove će godine dobiti i za naš prošlogodišnji nastup. Koliko su Rijeka, Hajduk i drugi naši klubovi odigrali utakmica u kvalifikacijama, što su napravili u pretkolima? A i pretkola su Europa. I kad vidite koliko se ulaže u naš nogomet, dolazimo do toga da je Dinamo doista hrvatski Bayern. Što se novca tiče, proračun za ovu godinu imamo, financijski nismo ugroženi niti smo prisiljeni prodavati da bismo opstali. Naravno da bi nam bilo draže da igramo kvalifikacije za LP iz sportskih razloga, ali naša likvidnost nije ugrožena.

Nema više podjele transfera

Na suđenju Zdravku Mamiću govori se o podjeli novca od transfera između igrača (Modrić i Lovren) i kluba. Ima li i danas takvih ugovora o podjeli kolača?

– Do 2015. u svim hrvatskim klubovima, a najmanje u Dinamu, bila je praksa oko podjele transfera. Evo, i u zadnjem transferu iz Hajduka također se dijelio. Od 2015. Fifa je zabranila potpisivanje takvih ugovora, poštuju se oni koji su već sklopljeni. To se radilo jer klub nije mogao plaćati igrača koliko bi trebao pa se onda dogovaralo da dobije dio od transfera kao nagradu za to što je proveo u klubu. To je bila praksa i u Hrvatskoj i mnogo šire, sada toga od 2015. nema.

Kako komentirate fizički napad na Zdravka Mamića i verbalni na Janicu Kostelić?

– Nažalost, u pojedinim dijelovima Hrvatske takvo ponašanje ne da nije kažnjivo ili društveno neprihvatljivo, već obrnuto – ono je poželjno, društveno prihvatljivo i inicirano na svim razinama, od medija do politike. I pitam one koji su nosili prekrižene glave: jesu li zadovoljni time što je Zdravko napadnut šakom s leđa ili bi posljedice trebale biti još teže. To je puno širi problem. To je posljedica nečinjenja, ali i činjenja loših stvari svih dijelova društva, od pravosuđa, represivnog aparata do politike koja je takvo ponašanje podržavala, inicirala i poticala. Žalosti me što je tako. Sjetimo se napada u loži na Poljudu, pa na policijske kombije u Splitu, na bivšeg izbornika, fizički napad i pokušaj ubojstva suca Marića, napad na Uefinu delegaciju, izazivanje prekida na Euru protiv Češke, napad na San Siru... Tek kad se netko od političara našao ugroženim država se postavila onako kako se trebala postaviti odmah. Floskule su oko toga da treba izjednačavati huligane i takozvane huligane u ložama, stvari treba nazvati pravim imenom, svako huligansko ponašanje treba sankcionirati. U pojedinim dijelovima Hrvatske, poglavito u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ovakvo ponašanje je prihvatljivo i poželjno. Performans u Splitu – udari lutku i baci je u more poticaj je da se takvo ponašanje nastavi, a nisam vidio nigdje ni u medijima, nevladinim udrugama ili vladinim institucijama reakciju na to.     

Komentara 62

MA
Magnificus
16:06 21.06.2017.

nije to ništa "oštro" nego notorna činjenica! huligani vladaju hajdukom i on je postao njihov taoc! napadi s leđa na ljude, palicama, pod maskama, to je sve češća sramotna pojava u dalmaciji jer huligoterorizam tamo vlada!

Avatar nula
nula
15:30 21.06.2017.

UEFA ce jedan dan zabraniti Ajduku da igra nogomet nekoliko godina. Previse toga se nakupilo, pocevsi sa "svastikom".

TW
TWITOIST
16:09 21.06.2017.

Kad Hajduk bude prvak nece im smetati ni Mamic ,ni Suker,ni HNS,kao ni Rijeci.Hajduk treba izbaciti u trecu ligu ,to je jedini nacin da bude prvak,ja drugog puta ne vidim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije