Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvjezdani trenuci

Osebujni Mario Mandžukić: idol navijača i motor igre Juventusa

28.11.2017.
u 22:30

Stara dama gazi na pogon našeg napadača, kojega je trener Allegri vratio na prirodnu poziciju napadača.

Talijanski sportski dnevnik La gazzetta dello Sport proglasio je našeg reprezentativca Marija Mandžukića (31) igračem utakmice 14. kola Serije A u kojoj je Juventus, bez Higuaina, Khedire, Cuadrada, Bernardeschija, Chiellinija i Pjanića, u Torinu svladao slabašni Crotone s 3:0.

– Mandžukić je često bio prisiljen na hvatanje visokih lopti, ali i iz takve je situacije uspio otključati bravu Crotonea i otvoriti branu – piše izvjestitelj Gazzette dodajući kako je “Mandžukić, hrvatsko osiguranje Juventusa, opet igrao svoju staru ulogu, onoga koji prima udarce i daje ih”.

Mandžukić je na specijaliziranom nogometnom portalu whoscored.com dobio fantastičnu ocjenu 8.9, kao i Marokanac Benatia, koji je pak proglašen igračem utakmice jer je kao stoper vrhunski odradio obrambene zadaće, a usto se i upisao u strijelce.

Na istom portalu Mandžukić je deseti najbolje ocijenjeni igrač Juventusa u Seriji A ove sezone s prosječnom ocjenom 7.05 i u tom poretku naš je reprezentativac ispred Ruganija, Höwedesa, Chiellinija, Khedire, Lichtsteinera, Matuidija..., uz napomenu kako je većinu utakmica odigrao na poziciji lijevoga krila.

Usput, najbolje ocijenjeni Hrvat u talijanskoj ligi ove sezone je interovac Ivan Perišić, s prosječnom ocjenom 7.53, a najbolji igrač Intera Mauro Icardi ima ocjenu 7.62.

Mandžukić i Pjaca, Perišić i Brozović ili pak Marko Rog? Netko od naših reprezentativaca osladit će se na kraju sezone naslovom prvaka Italije.

Crotoneov trener Davide Nicola sažeo je cijelu nedjeljnu utakmicu u dvoboj Mandžukića i svoga stopera, albanskog reprezentativca Arlinda Ajetija. Tvrdi kako je Albanac nadvisio Hrvata u prvom poluvremenu, ali nakon što ga je Mario Mandžukić nadvisio i postigao pogodak u 52. minuti za 1:0, slijedila ga je cijela momčad. I Crotoneu više nije bilo spasa.

Nova doza borbenosti

Marijeva eksplozija uslijedila je čim ga je trener Allegri postavio na njegovu najprirodniju poziciju, isturenoga napadača, čime je Mandži ubrizgana nova doza borbenosti, požrtvovnosti i samopouzdanja, i još mu učvrstilo status ikone kod Juventusovih navijača. Osebujan, provokativan, žestok i vječito na nekoga nabrijan, to je Mandžina čarobna formula kojoj tifozi ne mogu odoljeti.

Pogođen je i tajming Mandžine egzekucije budući da Staru damu očekuje nekoliko sudbinskih ispita sezone, u kojima će Allegriju trebati raspoloženi napadač. Naime, u petak Juventus gostuje kod vodećeg Napolija, potom sljedećeg utorka kod Olympiakosa u Ligi prvaka, a 9. prosinca u Torinu dočekuje Inter. Prilika je to da Mario Mandžukić skine etiketu okrutnoga ubojice malih talijanskih klubova, ali i pomogne Juventusu da vrati prvo mjesto u Italiji.

1/6

Naime, u ukupno 74 nastupa u talijanskom prvenstvu od 2015. godine Mario Mandžukić još se nije upisao u strijelce protiv Napolija, Rome i Intera. U prvoj sezoni postizao je pogotke protiv Atalante, Empolija (2), Palerma, Fiorentine (2), Carpija, Milana i Lazija, u drugoj protiv Sampdorije, Chieva, Pescare, Atalante, Crotonea (2) i Genoe, i u trećoj protiv Cagliarija, Fiorentine i već tradicionalno – Crotonea. S tri pogotka u ovoj sezoni izjednačen je s Cuadradom i Khedirom.

Šuker nedostižan

Kad smo već kod Mandžine golgeterske učinkovitosti, ona u Juventusu, zbog specifičnoga načina igre, toliko ne dolazi do izražaja kao, primjerice, u Bayernu, što, naravno, ne umanjuje Marijevu važnost u Allegrijevoj koncepciji. Naime, Mandžo je u talijanskoj ligi od 2015. godine postigao samo 20 pogodaka, ali i s tim se učinkom učvrstio na trećem mjestu najboljih hrvatskih strijelaca u ligama petice. Kao i na listi strijelaca hrvatske reprezentacije, Mandžukiću će i na klupskom planu nedostižan ostati Davor Šuker te nedodirljivi topnik Marseillea i Hannovera Joško Skoblar, koji je postigao čak 181 pogodak u nacionalnim prvenstvima Francuske i Njemačke.

Joško Skoblar nalazi se na 19. mjestu najboljih strijelaca Francuske u povijesti, ali njegov učinak od 0.868 pogodaka po utakmici (151 gol u 174 nastupa za Marseille) još je uvijek najbolja golgeterska statistika u francuskim prvenstvima.

Najbolji topnici u petici

Josip Skoblar 181 gol

Davor Šuker 125

Mario Mandžukić 85

Alen Bokšić 83

Ivan Klasnić 76

Ivica Olić 72

Ivan Rakitić 57

Mladen Petrić 56

Alen Peternac 55

Ivan Perišić 49

Napomena: uz imena igrača naveden je broj pogodaka postignutih samo u nacionalnim prvenstvima Francuske, Italije, Španjolske, Engleske i Njemačke.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije