Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika nagrada

Od 1. veljače, Zagreb će za hrvanje biti najvažniji grad na svijetu

Foto: Dražen Brajdić
1/4
27.01.2023.
u 14:52

Na svjevrsnom hrvačkom "grand slamu", među preko 600 hrvača i hrvačica sa svih kontinenata (iz 46 zemalja), boje Hrvatske branit će 14 sportaša i tri sportašice

Od srijede (1. veljače) do nedjelje, Zagreb i dvorana dva Doma sportova bit će hrvački centar svijeta jer će deseto izdanje tradicionalnog Grand Prixa, Velike nagrade Zagreba, imati etiketu turnira iz "Ranking Series". A kako su takva samo četiri u svijetu, analogijom iz tenisa mogli bismo reći da će glavni hrvatski grad biti domaćin jednog "grand slam" turnira.

Ono što je dosad bio isključivo turnir u grčko-rimskom stilu hrvanja ovaj put je natjecanje u sva tri stila jer na Zagre Open stižu i najbolji svjetski slobodnostilaš ali i najbolje svjetske hrvačice. A da bi vam Svjetski hrvački savez (UWW) takvo povjerenje ukazao valjalo se dokazati a vrijedni organizatori iz gradskog i nacionalnog hrvačkog saveza očigledno su ga stekli. Uostalom, neće slučajno baš Zagreb ove godine biti i domaćin Prvenstva Europe.

U to ime predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza Vladimir Bregović ističe:

- Od 17. do 23. travnja Arena Zagreb bit će poprište najvećeg natjecanja kojeg je Hrvatska u hrvanju ikad organizirala. A za to će ovaj turnir biti izvrsna uvertira.

I doista, za ovaj turnir prijavila su se 602 sportaša i sportašice iz 46 zemalja svijeta pa predsjednik Saveza hrvačkih sportova grada Zagreba Milan Pavelić kazuje:

- Tu smo da vam najavimo najjači ovogodišnji turnir na svijetu, natjecanje koje bismo mogli usporediti, recimo, s mitingom atletske Dijamantne lige, zahvaljujući kojemu će Zagreb biti označen velikim slovima na karti svjetskog hrvanja.

A tome je tako i zato što se dijeli i nagradni fond pa će svakom pobjedniku ili pobjednici pripasti 1500 švicarskih franaka.

- Nagradni fond je u nadležnosti Svjetskog hrvačkog saveza kojemu rezultati s ovog turnira služe i za bodovanje za bolji ždrijeb na Svjetskom prvenstvu koje će pak biti prvi kvalifikacijski kriterij odlazak na Olimpijske igre.

Sve to skupa učinit će Zagreb na pet dana, za hrvanje, najvažnijim gradom na svijetu što raduje i Tomislava Družaka, državnog tajnika za sport iz Ministarstva turizma i sporta:

- Mi smo ponosni na naše sportske djelatnike, ne samo u hrvanju. I u ovim kriznim godinama, prije svega pandemijskim, pokazali smo se kao dobri organizatori i sigurna destinacija. I zato mi u Ministarstvu na organizaciju velikih svjetskih natjecanja gledamo kao na višestruki interes. Čestitam organizatorima koji, koliko vidim, imaju i snažnu potporu Sportskog saveza grada Zagreba u čije ime su tu i predsjednik Šafranić i glavni tajnik Stojak.

A u toj igri naći će se i 14 naših hrvača čiji je izbornik, Bjelorus, Ihar Piatrenka najavio:

- Od 14 naših sudionika samo njh pet ima iskustvo nastupanja na svjetskim i europskim seniorskim prvenstvima a preostalih devet su ili juniori ili mlađi seniori. Za njih ne planiramo veliki domet no kada prođu ovakvo natjecanje na Svjetskom prvenstvu bit će im lakše. Ovo radimo u svrhu stvaranja reprezentacije koja bi onda, u pet kategorija, mogla ozbiljno konkurirati za olimpijsku vizu.

A za nju, onu parišku, pokušat će se izboriti i olimpijac iz Tokija Ivan Huklek:

- Koliko znam, u moj kategoriji, do 87 kg, u Zagrebu će nastupiti 40 boraca što je više nego na prošlom SP-u. Po svim kategorijama i stilovima, bit će izrazito zanimljivih borbi pa pozivam i one koji možda nikad nisu pratili hrvanje da dođu pogledati kako taj sport izgleda na najvišoj svjetskoj razini.

A to osjetiti imat će priliku i tri naše cure (Iva Gerić, Lana Nogić i Milla Anđelić) čiji trener Nenad Žugaj kazuje:

- Iva je mlađa seniorka a Lana i Mila su još juniorke i za njih će biti velika stvar jedan ovakva turnir doživjeti i prikupljati iskustvo. A u Zagreb stiže oko 160 hrvačica svjetske klase iz 43 zemlje među kojima valja izdvojiti Japan čije su predstavnice na posljednjim Olimpijskim igrama osvojile zlata u četiri od šest kategorija.

Olimpijskom se nada postati i trenutno naša najbolja hrvačica Iva Gerić koja je poručila sebi i kolegicama:

- Dobile smo novu trenersku garnituru, trenera Žugaja i trenericu Dariju Karić, koja odlično funkcionira i bez obzira što niti jedna od nas još nije seniorka mi se nemamo čega bojati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije