Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova lica

Nogometaši budućnosti značajni su već u sadašnjosti!

29.12.2019.
u 23:33

Budućnost dolazi, a dokaz tome su nogometaši koji će obilježiti novo desetljeće: igrači budućnosti važni su već u sadašnjosti

Je li moguće da za koji dan počinju dvadesete godine 20. stoljeća? Budućnost dolazi, a dokaz tome su nogometaši koji će obilježiti novo desetljeće: igrači budućnosti važni su već u sadašnjosti.

Gianluigi Donnarumma (20), Milan/Italija

Nevjerojatni momak iz Napulja preuzeo je Milanova vrata u jesen 2015., u dobi od 16 godina i osam mjeseci, postavši ne samo najmlađi vratar koji je ikad nastupio u Serie A, nego i jedan od najmlađih u svjetskom seniorskom nogometu. Pokazalo se da je trener Siniša Mihajlović imao dobar nos jer je mlađahni vratar za Božić 2015. donio Milanu prvi trofej u pet godina obranivši jedanaesterac u Superkupu protiv Juventusa.

>> Pogledajte galeriju: Veliki prijatelj Zlatka Dalića otvorio vlastiti restoran, na otvorenju brojni poznati i slavni

1/16

Nakon što je u rujnu 2016. na poluvremenu protiv Francuske zamijenio Buffona na vratima Azzurra, kroničari su se složili da su Milan i Italija dobili vratara koji će dominirati idućih 15 godina. Donnarumma je, unatoč visini od 197 cm, okretan i elastičan, obdaren odličnim refleksima i dobar u igri s loptom nogama. Siguran je u izlascima na lopte, dobro podnosi stres i autoritativno naređuje suigračima u obrani. Prava je šteta što se našao u najslabijem Milanu od ranih osamdesetih, prije dolaska Silvija Berlusconija.

Matthijs De Ligt (20), Juventus/Nizozemska

Najperspektivniji europski srednji branič današnjice odigrao je za Ajax 117 natjecateljskih utakmica prije nego što je navršio 20 godina. Juventus je ljetos iskoristio priliku i privukao 190 cm visokog Nizozemca, plativši Ajaxu 76 milijuna eura. De Ligt se ističe markiranjem, čistim oduzimanjem lopte, snagom u skoku i dobrom distribucijom lopte. Bivši engleski reprezentativac Jamie Carragher pohvalio je njegove predvodničke kvalitete i zrelost, koja je na nivou igrača od 25 godina.

Takefusa Kubo (18), Mallorca/Japan

Ofenzivni vezni koji je već iznudio usporedbe s Messijem. Barcelona je prva prepoznala talent japanskog fenomena i učlanila ga u svoju akademiju kao 11-godišnjaka. Fifa je presudila da je Barca tim potezom prekršila njene propise pa je poništila transfer i kaznila Katalonce zabranom registriranja novih igrača u dvama prijelaznim rokovima.

Kubo se u međuvremenu vratio u Japan i zaigrao u tamošnjoj prvoj ligi u dresu FC Tokyja kada je imao samo 15 godina. Napunivši 18, ljetos je rasrdio Katalonce potpisavši za Real Madrid, koji ga je odmah posudio Mallorci. Za otočane je do Božića odigrao 15 utakmica, zabilježivši pogodak i tri asistencije.

João Félix (20), Atlético Madrid/Portugal

Atlético je ljetos jako riskirao plativši 126 milijuna eura za tada tek 19-godišnjeg krilnog napadača. Brzanac i dribler odigrao je briljantnu sezonu u Benfici, zabivši 20 golova u svim natjecanjima, ali je u prvoj polusezoni na Wanda Metropolitanu ostao prilično dužan.

Nesumnjivo, postoji razlika u kvaliteti između portugalske i španjolske lige. Madridski crveno-bijeli u njemu vide nasljednika legendarnog Paula Futrea. Diego Simeone treba biti strpljiv jer skupocjena prinova ima dvije zlatne noge i nesvakidašnju nogometnu inteligenciju.

Ansu Fati (17), Barcelona/Španjolska

Danas malo koji nogometaš privlači toliko pozornosti koliko Ansu Fati, Afrikanac koji bi mogao postati nasljednik Lea Messija ili barem Samuela Eto’a u Barceloninu dresu. Toliko je dobar da je ublažio odsustvo ozlijeđenog Messija početkom sezone! U rujnu je zauzeo naslovnice postavši najmlađi strijelac u klupskoj povijesti zabivši gol Osasuni tri mjeseca prije 17. rođendana.

Kad se Gazda vratio, Fati je vraćen u Barçu B, no u prosincu se opet upisao u strijelce protiv Intera u Milanu. Katalonski je klub zadnjih godina izgubio nekoliko obećavajućih mladića stasalih u La Masiji pa je 17-godišnjaka iz Gvineje Bisau vezala otkupnom klauzulom od 100 milijuna eura.

Kylian Mbappé (21), PSG/Francuska

Iako je 20. prosinca napunio tek 21 godinu, igra već petu sezonu u francuskoj prvoj ligi, osvojio je dva ligaška naslova, dva kupa i (seniorsko) Svjetsko prvenstvo! Momak ima građu boksača, brzinu sprintera i sve zna s loptom, a naročito strpati je u mrežu nakon paklenog bijega od obrane. Po lakoći poentiranja uspoređuju ga s Messijem, no više nalikuje brazilskom Ronaldu.

Real Madrid radi na financijskoj konstrukciji za Mbappéov transfer iz PSG-a već u srpnju, ali ovaj se ne kani odreći dragulja koji bi ih trebao nositi do europske krune. Nove vijesti govore da mu Parižani nude petogodišnji ugovor s prosječnom plaćom od 37 milijuna godišnje plus nagrade.

>> Pogledajte luksuzni kamp vatrenih na Euru 2020.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije