Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROMEO JOZAK

Nekada je bio velika uzdanica Dinama i HNS-a, a danas mašta o Svjetskom prvenstvu

Romeo Jozak i Davor Šuker
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
08.04.2019.
u 07:11

– Moj je status odličan. Preuzeo sam reprezentaciju Kuvajta nakon trogodišnje suspenzije saveza, ere u kojoj se nacionalna momčad nije imala pravo natjecati i bez posebnoga pritiska krenuo u novo razdoblje

Kako se približava lipanj i 69. Fifin Kongres u Parizu, tako se pojačava nogometna groznica u dvije države Perzijskoga zaljeva, 4,4-milijunskom Omanu i 4,6-milijunskom Kuvajtu. Naime, obje ove države postigle su dogovor s Katarom, domaćinom Svjetskoga nogometnog prvenstva 2022. godine, o suorganizaciji svjetske nogometne smotre ako se na spomenutome lipanjskome kongresu broj sudionika prvenstva poveća s 32 na 48. A o tome se već mjesecima naveliko nagađa...

Je li Kuvajt spreman za takav projekt, je li on uopće realan? Kakvu infrastrukturu ima Kuvajt, pitali smo izbornika kuvajtske nogometne reprezentacije, 46-godišnjega Romea Jozaka, nekada veliku dužnosničku uzdanicu Dinama i HNS-a.

– Prema informacijama koje su do mene stigle iz našega saveza u posljednjih nekoliko dana, Kuvajt je na najvišoj državničkoj razini postigao dogovor s Katarom i pristao je biti suorganizator SP-a – kazao nam je Jozak u telefonskom razgovoru te dodao:

– Indikativno je kako je ovdje, u glavnom gradu Kuwaitu, predsjednik Fife Gianni Infantino boravio dva puta u posljednja tri mjeseca, gledao je uživo utakmicu finala kupa. Stvar je očito ozbiljna jer prvi čovjek države, emir (Sabah Ahmad al-Sabah, nap. a.), dao je zeleno svjetlo za ovaj projekt. Kuvajt u ovom trenutku ima jedan moderan stadion kapaciteta 65 tisuća mjesta i za SP trebalo bi izgraditi još dva. Iako je vremena malo, stigne li pozitivna odluka iz Fife, radovi bi krenuli u najkraćem roku. Financije ionako nisu problem.

Zabranjeno točenje alkohola

Jozak o tome ne govori, dok zapadni mediji znaju potencirati objektivno ozbiljnu zapreku dolaska SP-a u Kuvajt i Oman. Naime, u obje te zemlje Bliskoga istoka zabranjeno je točenje alkohola, a Izraelcima je zabranjen ulazak u njih. I što ako se dogodi da među 48 sudionika SP-a bude i Izrael? To pitanje vjerojatno bi rješavala visoka politika... No vratimo se Jozaku koji Kuvajćane vodi od jeseni 2018. Kakva je percepcija prema izborniku iz Hrvatske, kakav vam je status u Savezu, osjeća li se pritisak?

– Moj je status odličan. Preuzeo sam reprezentaciju Kuvajta nakon trogodišnje suspenzije saveza, ere u kojoj se nacionalna momčad nije imala pravo natjecati i bez posebnoga pritiska krenuo u novo razdoblje. Odigrali smo sedam prijateljskih utakmica, imamo tri pobjede (UAE, Libanon, Nepal) te po dva remija (Irak, Nepal) i poraza (Australija, Sirija). Sve ovo priprema je za početak kvalifikacija za Azijski kup, koje počinju na jesen – ističe Jozak koji nije prvi Hrvat koji je vodio Kuvajt. Naime, Riječanin Rodion Hamid Gačanin bio je izbornik Kuvajta 2007. i 2008. godine, a koliko je prestižna ova funkcija, govori i popis imena koja su ranije vodila reprezentaciju Kuvajta: Brazilci Mario Zagallo, Carlos Alberto Parreira, Luiz Felipe Scolari i Paulo Cesar Carpegiani, Ukrajinac Valerij Lobanovski.

>>> Pogledajte koliko vrijede hrvatski igrači

Jozak je izbornik Kuvajta postao u ljeto 2018., na valu euforije zbog osvajanja svjetskoga srebra u Rusiji.

– Taj mi je rezultat sigurno pomogao i Kuvajćane još više uvjerio kako je dobra odluka uzeti Hrvata za izbornika. Na ovu funkciju došao sam isključivo radom svojih ruku, nakon vrlo korisnoga iskustva iz poljske Legije. Potpisao sam s Kuvajćanima ugovor na dvije godine, s opcijom produljenja na još dvije. Naravno da je mogućnost dobivanja domaćinstva SP-a, koja nas sve jako golica, novi moment u cijeloj priči i da bih je želio zaokružiti sudjelovanjem na najvećoj smotri – naglasio je Jozak, koji uza sebe u Kuvajtu ima gotovo kompletan hrvatski stručni stožer.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

Nogomet sport broj jedan

U njemu su kondicijski trener Tihomir Sadibašić, analitičar Hrvoje Jozak, trener vratara Mladen Žganjer, pomoćnik izbornika Marko Marić, te još jedan pomoćnik, Kuvajćanin Thamer Enad Alanazi.

Kakav je život u Kuvajtu? Koliko godišnje provedete u toj zemlji?

– Prijestolnica Kuwait ima 2,4 milijuna stanovnika i grad je neograničenih mogućnosti, u usporedbi sa Zagrebom zaista je – velegrad. Život u njemu je ugodan, odavde sam u proteklih devet mjeseci bio odsutan dvadesetak dana, budući da pratim sve klubove, selekcije i igrače, ne samo u Kuvajtu. Nogomet je u Kuvajtu sport broj jedan – kaže Jozak.

Tko je uopće najbolji nogometaš Kuvajta, 158. selekcije sa svjetske rang-liste?

– Naš kapetan i najbolji igrač je Bader Al-Mutawa. Veliki je pozitivac, pravi vođa. Ima 34 godine i čak 168 nastupa za reprezentaciju, a igra za lokalnu Quadsiju. Bader je poznato nogometno ime u ovom dijelu Azije. Prošle godine snimio je s Messijem reklamni spot za jednu azijsku kompaniju.

Zanimljivo, Al Mutawa je još 2012. bio na probi u Nottingham Forestu, na kojoj je zadovoljio ukus trenera šumara, ali Kuvajćanin nije uspio dobiti radnu dozvolu za igranje u Velikoj Britaniji.

Čekaju odlazak na SP od 1982. 

Jesi li vam Kuvajćani postavili kakve imperative?

– Osobitoga rezultatskoga imperativa nema, ali ima imperativa u smislu uspjeha vođenja grupe, momčadi koja je nacionalni ponos. Tu je izbornik uvijek pod svojevrsnim pritiskom i povećalom; ili ga slave ili ga kritikama ‘ubijaju’. Mi smo za sada na dobrome putu, a sve bi nas jako razveselilo kada bismo jedan natjecateljski ciklus okončali sudjelovanjem na Svjetskom prvenstvu – zaključio je Romeo Jozak koji može postati prvi izbornik Kuvajta nakon slavnoga Parreira koji je odveo reprezentaciju na SP.

Te 1982. godine remizirali su s Čehoslovačkom (1:1) te izgubili od Francuza (1:4) i Engleza (0:1).

>>> Pogledajte što je Zlatko Dalić izjavio dan nakon poraza od Mađarske

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije