Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reprezentacija nanizala šest utakmica bez pobjede

Navijajmo zdušno za Markovićev EP

sp-23-03-txt.jpg
import
23.06.2006.
u 19:02

Nažalost, potvrđene su crne slutnje da će Guus Hiddink postati noćna mora Zlatka Kranjčara. Ona za našega izbornika vjerojatno tek počinje, jer taj nas genijalni nizozemski trenerski um dočekuje već 6. rujna u Moskvi kada će voditi Rusiju protiv Hrvatske na početku kvalifikacija za EP 2008. Tako se može dogoditi da nam Hiddink presudi i drugi put u tri mjeseca, i to uopće ne bi bilo iznenađenje. Guus Hiddink je jednostavno trener pobjednik, fantastično uspješan unazad pet godina, sve je pretvarao u zlato.

Čudesno četvrto mjesto s Južnom Korejom na SP-u 2002., pa tri naslova prvaka s PSV Eindhovenom (2003., 2004., 2006.), pa s kronično neuspješnim Australcima plasman na SP 2006., pa onda i ulazak među 16 najboljih. Australija u osmini finala i nije senzacija jer je njezina igra moderna, taktički besprijekorna, a momčad je fizički i psihički pripremljena kao američki marinci. Australija među 16 nije iznenađenje kad se vidjelo s kakvim je suparnicima imala posla; nedoraslim Japancima i loše postavljenim i loše vođenim Hrvatima. Kada Hiddink dobije takav dar, kakav mu je dao Zlatko Kranjčar, on to ne propušta.

Hrvatska je doista iznenadila Australce tom čudnom formacijom s četvoricom u posljednjoj liniji, ali pozitivno, ona im je išla naruku i praktički im se ponudila na dlanu, tako da su Viduka i suigrači mogli potpuno dominirati u svim dijelovima igre. Nikoga nisu tako nadigrali i nadtrčali kao Hrvate. Guus Hiddink, za razliku od Kranjčara, uvijek ima tajne adute u rukavu, džokere koji ga nikad ne iznevjere.

U susretu s Japanom bio je to Tim Cahill, u utakmici s Hrvatskom Joshua Kennedy i John Aloisi, koji nisu zabili golove, ali su rasteretili Viduku. Igra sa šest ofenzivaca (bili su tu još Bresciano, Cahill i Kewell) bila je strahovit rizik, ali kad ste hrabri, onda vam i karta ide. To je Hiddink, za njega se lijepe uspjesi. I zato pobjednički pohod Australaca daje krila i Rusima, novim Guusovim poslodavcima. U njega je uložio Roman Abramovič želeći napokon veliki rezultat nacionalne momčadi.

I uopće ne treba sumnjati da će Hiddink od Rusa napraviti pobjednike. Ako su u toj skupini Englezi prvi favoriti, onda su Rusi odmah do njih. Nažalost, Hrvatska nam u Njemačkoj nije dala ni trunku optimizma, a i brojke su joj sve mračnije. Ona od borbe za 3. mjesto na SP-u 1998. na velikim natjecanjima ima samo jednu pobjedu u devet utakmica (Italija 2002.), a pod Kranjčarovim vodstvom ušla je u crnu seriju od šest utakmica zaredom bez pobjede. Sluteći njezin nastavak, navijajmo žestoko za Markovićev EP 2012. Možda dolazi vrijeme da ćemo plasman na veliko natjecanje moći izboriti samo kao domaćini...


Najtrofejniji trener SP-a

Guus Hiddink (rođen 8. studenoga 1946.) najtrofejniji je trener na SP-u u Njemačkoj. Ima šest naslova prvaka Nizozemske s PSV Eindhovenom, također i naslov klupskog prvaka Europe (1988.), a na SP-u je bio tri puta sa tri različite reprezentacije. S Nizozemskom je 1998. bio u polufinalu, a isto je ponovio i s Južnom Korejom 2002. (poraz od Turske za 3. mjesto). Australiju je preuzeo u ljeto prošle godine i odveo je na SP prvi put nakon 32 godine, a sada je s njom ušao i u osminu finala. Odmah nakon završetka SP-a preuzet će selekciju Rusije, koju će voditi do SP-a 2010. u Južnoj Africi.


Ćiro nadigrao Hiddinka

Jedini Hrvat koji je pobijedio Guusa Hiddinka bio je Miroslav Blažević. Hrvatska je pod njegovim vodstvom slavila nad Guusovom Nizozemskom u borbi za 3. mjesto na SP-u 1998. u Francuskoj. Nizozemci su tada igrali najatraktivnije na turniru, a od Brazila su u polufinalu eliminirani na jedanaesterce, pa su u utakmici s Hrvatskom bili potpuno ispražnjeni. Spašavao nas je Dražen Ladić, a zabili su Prosinečki i Šuker. (td)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije