Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Huligani vladaju

Navijački sukobi izmakli kontroli, svi su u strahu

Obračun policije i navijača River Platea
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
04.12.2018.
u 17:35

Iza spektakularnih audiovizualnih efekata, članstvo u Barra Bravi nije drugo nego dobro plaćen kriminalan biznis

Unatoč više od 300 mrtvih na svojim leđima i kriminalnim dosjeima prepunim najgorih zločina, argentinske “barras bravas” (u prijevodu divlje bande), ekstremne navijačke grupe, i danas su uvelike povlaštene. Klubovi su im zahvalni na stalnoj podršci i koloritu kojim ukrašavaju tribine.

Međutim, iza spektakularnih audiovizualnih efekata, članstvo u Barra Bravi nije drugo nego dobro plaćen kriminalan biznis.

Uznemirujuća dvostruka odgoda uzvrata finala Cope Libertadores između River Platea i Boce Juniors nije plod slučajnog incidenta ili nečijeg propusta. Ovaj debakl posljedica je višedesetljetne popustljivosti institucija prema huliganskim skupinama, čiji najistaknutiji članovi trguju drogom i šuruju s visokorangiranim političarima.

U Europi nema utakmice koja se ne bi mogla odigrati, tko god bili suparnici. Sportske i civilne vlasti organizirale bi finale Lige prvaka između Reala i Barcelone ili Liverpoola i Manchester Uniteda, kao što su već osigurale nesmetano održavanje dvoboja Milana i Juventusa 2003., Bayerna i Borussije 2013. te Reala i Atlética dvaput u razmaku od 24 mjeseca. Na nesreću, u Argentini je navijačko nasilje u višoj dimenziji naspram ostatka svijeta.

Ultrasi rastjerali policiju

Najveća je tragedija u superderbijima Rivera i Boce zabilježena 23. lipnja 1968. Po svršetku superclásica na Monumentalu, 71 je Bocin navijač izgubio život, a 150 ih je ozlijeđeno u stampedu pred zaključanim vratima ulaza broj 12.

Dvojica su Riverovih ultrasa ubijena 1994. na izlasku s Bocine Bombonere nakon pobjede gostiju. Tada su osmorica Bocinih huligana osuđena na razne zatvorske kazne, uključujući velikog šefa, zloglasnog Joséa Barritu zvanog Djed. Jedan je Bocin fanatik nasmrt izboden nožem u srazu s riverovcima 2002.

Dva zapovjednika Riverovih ultrasa, braća Alan i William Schlenker, izdržavaju doživotne kazne zbog ubojstva iz 2007. – navodno u nehumanim uvjetima u tamnicama na jugu Argentine. Lideri najopasnije Bocine skupine Dvanaestica, Rafael Di Zeo i Mauro Martín, također su bili u zatvoru zbog oružanog napada. Protiv Di Zea nedavno je podignuta optužnica zbog navodnog poticanja na ubojstvo dvojice članova suparničke frakcije Dvanaestice.

Nasilje nije ograničeno samo na povijesna suparništva velikih klubova kao što su Boca – River, Independiente – Racing, San Lorenzo – Huracán i Newell’s – Rosario Central. Svaka je prilika za nerede dobrodošla. Prije desetak dana trećeligaški derbi završio je u kaosu jer su navijači domaćeg All Boysa nakon poraza jurnuli prema svlačionici istući igrače Atlante, kluba s jakim židovskim vezama. Kad je policija pokušala intervenirati, huligani All Boysa su joj pokazali tko je gazda natjeravši je u bijeg. Iako je povod za napad bila mržnja prema Židovima, huligani All Boysa notorni su po poveznicama s bandama koje dilaju drogu u Floresti, četvrti Buenos Airesa.

Tri tjedna ranije, gradski derbi između Rosario Centrala i Newell’s Old Boysa iz sigurnosnih je razloga odigran bez gledatelja u Sarandiju, 300 km od Rosarija. Navijačke skupine obaju klubova usko su povezane s mjesnim trgovcima drogom.

Nema gostujućih navijača

Između dviju opisanih epizoda izbila je pucnjava iz automata između frakcija ultrasa nižerazrednog Deportiva iz grada Gregorio de Laferrere. Čelnik njihovih ultrasa nedugo je prije uhićen zbog trgovine drogom, a njegovi nasljednici započeli su oružanu borbu za prijestolje.

Nevladina organizacija Salvemos al Fútbol (Spasimo nogomet), koju vodi Mariano Bergés, kaže da je nogometno nasilje u Argentini od 1922. uzrokovalo pogibiju 326 ljudi, od kojih je zadnji bio navijač Unióna iz Santa Fea, kojeg su u prostorijama kluba ubili članovi suparničke frakcije ultrasa.

Stvaran je broj možda 327, jer policija još nije utvrdila je li smrt mladića u centru Buenos Airesa jutro poslije plasmana Boce u finale Libertadoresa također posljedica sukoba između navijača koji su slavili povoljan rezultat kod Palmeirasa u São Paulu. Stopa smrtnih slučajeva raste jer je od 2007. pala 91 žrtva, blizu 30 posto ukupnog broja u 96-godišnjem razdoblju.

Poginulih bi sigurno bilo više da na snazi nije zabrana prisutnosti gostujućih navijača koju su 2013. uveli predsjednica republike Cristina Kirchner i Argentinski nogometni savez (AFA). Nedavni eksperiment s ulaskom navijača Rivera na tribine prilikom gostovanja kod Estudiantesa završio je fijaskom jer je izbila tučnjava između domaćih i gostiju, poslije čega je 50 navijača uhićeno.

>>> Pogledajte posljednji sukob BBB-a i Torcide

Komentara 6

Avatar doog_kool
doog_kool
18:06 04.12.2018.

Slazem se da je huliganizam prevrsio svaku mjeru,ali tesko jr usporedjivati derbi boce i rivera sa derbijem bayern-borussia ili manchester-liverpool...jednostavno su juznjaci puno temperamentniji od europe,a i standard im je puno losiji. Di god ljudi tesko zive,tu je plodno tlo za huliganizam.

Avatar Mi sami
Mi sami
18:09 04.12.2018.

Kod nas je isto tako torcida nedodirljiva, ma što napravili.

MA
Majur
18:20 04.12.2018.

Na YT-u ima dobrih dokumentaraca o “navijačkoj” sceni u Argentini.Klubove vode iz sjene vođe ultrasa ili ti huligana.Ako im se trener ili predsjednik ili koji igrač ne dopada,taj leti istog dana iz kluba....to se događa kad se rulji dopusti voditi politiku kluba.Tobože ljubav prema klubu je samo paravan za mutne poslove svih kategorija.Tako je u Partizanu i C.Zvezdi,a i u jednom nekad velikom klubu sa našeg Jadrana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije