Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TANDEM M&M

Najefikasniji napadački dvojac Prve HNL - Mirko Marić i Antonio Mance

25.10.2019.
u 09:22

Jedan je igrač odlične tehnike sposoban podvaliti loptu i zabiti, a drugi brz, snažan i probojan. Savršen spoj!

Tandem M&M “vuče” bijelo-plave prema vrhu. Dvije trećine Osijekovih prvenstvenih pogodaka ove sezone zabio je najefikasniji napadački dvojac Prve HNL – Mirko Marić i Antonio Mance. Kada je ljetos u transferu “teškom” 1,3 milijuna eura Mance potpisao za Osijek, mnogi su pretpostavljali kako to sugerira Marićevu prodaju, pogotovo iz perspektive da je postojao konkretan interes, no u klubu su imali drugačije planove – spojiti ih u napadu.

Jedan je igrač odlične tehnike sposoban podvaliti loptu i zabiti, a drugi brz, snažan i probojan. Savršen spoj!

Koliko dobar, potvrđuje i statistika – jedan trenutačno dijeli vrh ljestvice najboljih strijelaca, a drugi najboljih asistenata u prvoligaškoj konkurenciji. Marić je ove sezone već zabio sedam prvenstvenih pogodaka, koliko i Serder Serderov, a tek dva manje zabio je Mance. A u ne tako davnoj prošlosti bilo je sezona kada je najbolji strijelac Osijeka prvenstvo zaključio sa svega pet pogodaka!?

Pritom Marić je podijelio još dvije asistencije (jednu svome partneru u napadu), dok je Mance suigračima čak četiri puta dodao loptu za pogodak od čega tri puta Mariću. Ukupno 12 golova (od ukupno 20 Osijekovih pogodaka) i šest asistencija učinak je tandema M&M u uvodnih 11. kola. U prijevodu, sam osam Osijekova prvenstvena pogotka ove sezone Marić i Mance nisu potpisali kao strijelci ili asistenti.

Izmakla titula prošle godine

– Nema razloga da ne budemo još bolji – kazao je nedavno Mance.

Inače, sljedeći najefikasniji dvojac lige je Hajdukov Caktaš – Jairo (ukupno osam pogodaka i dvije asistencije), odnosno Lovrić – Ndiaye iz Gorice (zajedno osam golova i četiri asistencije), no niti jedan od njih nije klasičan napadački dvojac.

Mariću je prošle godine za jedan pogodak izmakla titula najefikasnijeg napadača lige. Zabio je 18, što je bio najbolji golgeterski učinak nekog Osijekova nogometaša u posljednjih 15 sezona (a otkako je HNL-a, samo je Špehar u dva navrata zabio više).

Nastavi li ovim tempom, na koncu sezone mogli bi ga slaviti kao kralja strijelaca Prve HNL. U navici mu je da zabija u serijama, no aktualna traje kao niti jedna prije – njegov golgeterski niz oduljio se na posljednje četiri prvenstvene utakmice. “Prolazno vrijeme” zasad mu ide na ruku i bolje je nego lani – zabio je gol više nego prošle sezone u ovo vrijeme.

– Postoje dobri izgledi da nadmašim prošlosezonski učinak – nedavno je zadovoljno komentirao.

Manceu su, pak, očito velika očekivanja s obzirom na iznos transfera isprva “vezala noge”, no čim se oslobodio pritiska, pokazao je zašto je Osijek za njega ljetos platio rekordnu odštetu u povijesti kluba. U posljednja dva prvenstvena kola statistika mu je čudesna jer od šest Osijekovih golova Belupu i Gorici Mance stoji iza njih čak pet! Zabio je dva, a asistirao za još tri.

Posljedično, reagiralo je i nogometno tržište. Marićeva vrijednost procijenjena je na 1,85 milijuna eura, što je gotovo četiri puta više nego kada je prije dvije godine došao u Gradski vrt. Istovremeno, Antoniju Manceu tržišna vrijednost skočila je za čak tri puta u njegova tri mjeseca u Osijeku i trenutačno iznosi 1,3 milijuna eura, što je i iznos koji su bijelo-plavi izdvojili za njegov transfer iz slovačkog Trenčina.

Mogli bi u povijest

Zadrže li standard iz prve trećine prvenstvene utrke i nastave li zabijati u prosjeku jedan pogodak po utakmici i do kraja sezone Marić i Mance mogu se upisati u klupsku povijest kao najbolji bijelo-plavi tandem u Prvoj HNL. Rekordna 34 gola u prvenstvu Osijekovi napadački parovi postavili su u dva navrata. U sezoni 1994./95. Robert Špehar i Dragan Vukoja zabili su više od polovine Osijekovih golova. Te sezone Špehar je s 24 pogodaka bio i kralj strijelaca Prve HNL, dok je Vukoja ugradio još deset prvenstvenih golova. Ostatak momčad zajedno je zabio 31 gol. U sezoni 2003./2004. Osijekova realizacija ovisila je isključivo o Robertu Špeharu i Goranu Ljubojeviću. Njih su dvojica, naime, zabila čak 34 od ukupno 50 Osijekovih prvenstvenih golova, odnosno njih čak 68 posto!? Špehar je s 18 pogodaka te sezone opet bio najbolji strijelac lige, a tada 21-godišnji Ljubojević zabio je dva manje.

Iako je usporedba nezahvalna s obzirom na jačine liga Marić i Mance ne samo da su najefikasniji napadački tandem Prve HNL već i jedan od najefikasnijih napadačkih tandema u europskom nogometu u ovome trenutku. U Ligama petice samo su dva tandema zabila više golova od Osijekova – Cityjev Agüero – Sterling (14 golova) te Bayernov Lewandowski – Coutihno (13 golova).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije