Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOČI

‘Muzej korupcije’ na obali Crnoga mora – propada

Soči
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
05.07.2018.
u 23:44

– Pogledajte samo oko sebe, sve zgrade, svi objekti nalaze se iza željeznih ograda – kazao je Valov upozoravajući kako stadion Fišt uopće nije korišten ni za jedan sportski događaj sve do početka SP-a 2018.

Hrvatska nogometna reprezentacija smještena je u hotelu Radisson Blu, u gradu Adleru (jednome od četiri grada u ruskoj oblasti Krasnodar), udaljenome tridesetak kilometara od Sočija. Adler ima 74.000 stanovnika, smješten je na obali Crnoga mora, naslonjen na rusko-gruzijsku granicu.

Vatreni sa svojih prozora u Radissonu mogu vidjeti stadion Fišt, do kojega na utakmicu protiv Rusa doslovno mogu – prošetati.

>> Pogledajte što Večernjakovi novinari kažu o našem sljedećem suparniku Rusiji

Taj je stadion, kapaciteta 45.000 ljudi, bio domaćin ceremonija otvaranja i zatvaranja Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, a svi smještaji u Adleru bili su tada u funkciji olimpijskoga sela.

Staljin je ovdje liječio artritis

Danas su ti luksuzni apartmani i dalje u solidnome stanju, dok su nekadašnja olimpijska borilišta (skakaonice, staze, klizališta...) sada samo spomenici nečijoj megalomaniji.

Naime, Rusi su na cijeli projekt “Soči 2014.” potrošili nevjerojatnih 50 milijarda dolara, ali kao da više nikoga nije briga što olimpijske građevine danas više nemaju nikakvu svrhu.

Soči je, inače, od Moskve udaljen 1700 kilometara i ima 400.000 stanovnika. Grad je blage klime i nekada je bio omiljena Staljinova destinacija za odmor, tamo je diktator Josif liječio svoj artritis. No Rusima luksuzni Soči nikada nije bio pretjerano privlačno odredište jer si ga prosječan ruski građanin jednostavno ne može priuštiti. Pitate li ga kamo bi radije išao na odmor, u Soči ili u Italiju, većina bi ih se izjasnila za – Italiju.

Soči
1/19

Ruski novinar Aleksandar Valov napisao je kako turisti u Soči dolaze samo vidjeti na što je Putin potrošio one silne milijarde.

– Nekada sam uživao u pogledu na stadion Fišt s osmoga kata hotela Tulip Inn. E, taj luksuzni hotel je sada potpuno prazan, a krov stadiona bio se urušio pa je u njegovu obnovu trebalo uložiti dodatnih 34,3 milijuna funta – tvrdi taj Valov, koji je bio žestoki kritičar izgradnje olimpijskih borilišta u Sočiju, nazivajući ove, najskuplje Olimpijske igre u povijesti, muzejem korupcije.

I lokalne građanske inicijative prosvjedovale su jer su betonski kolosi u Sočiju prijetili potpuno narušiti prirodni okoliš, no svi njihovi vapaji bili su uzaludni.

Valov je otkrio zapanjujući podatak kako održavanje hokejaškoga centra Bolšoj, čija je izgradnja porezne obveznike koštala 197 milijuna funta, dnevno stoji 9990 funta, a nitko ga više ne koristi, a nakon što je Soči dobio utrku formule 1 (koja je pak koštala 99 milijuna funta), Olimpijski park pretvorio se u geto.

Kovačić otpao za Rusiju

– Pogledajte samo oko sebe, sve zgrade, svi objekti nalaze se iza željeznih ograda – kazao je Valov upozoravajući kako stadion Fišt uopće nije korišten ni za jedan sportski događaj sve do početka SP-a 2018.

Soči
1/19

Kad smo već kod utrke formule 1, ona je u Sočiju doživjela četiri izdanja, a ove godine održat će se 30. listopada.

Hrvatski reprezentativci treniraju na igralištu Adler 1, nedaleko od svoga hotela, na travnjakom opasanom betonskim zidom. Klima je ugodna, nije sparno i vruće kao u Nižnjem, što našima i te kako ide naruku. Jer, u subotu imaju posla s trkački izuzetno moćnim suparnikom. Dalić nam je otkrio kako su trojica najboljih trkača na SP-u upravo – Rusi.

Prema dostupnim informacijama, Dalić ostaje vjeran formaciji koja je počela utakmicu protiv Argentine i Danske, dakle s Brozovićem u paru s Rakitićem na poziciji defenzivnih veznih. Mateo Kovačić zbog ozljede ramena ne trenira punim intenzitetom i on je, na žalost, za ovu utakmicu izgubljen. Čekamo ga u – polufinalu!

Kako će navijačka zona biti smještena u Sočiju, navijačima se preporučuje da do stadiona putuju vlakom Lastočka, ali bit će im i na raspolaganju besplatni autobusi.

Cijene ulaznica za utakmicu četvrtfinala SP-a kreću se od najnižih 1300 do najviših 2690 kuna. HNS je dobio 4000 ulaznica.

>> Pogledajte Večernji pressing s Marijem Stanićem

Komentara 5

DU
Deleted user
04:09 06.07.2018.

dobro tko ce otkriti da li je kovačić spreman ili nije? svakih par sati stizu kontradiktorne informacije

GV
golub Vaso
06:35 06.07.2018.

Buzin glavni urednik VL

Avatar __MAX__
__MAX__
01:21 06.07.2018.

Nije mi jsno zasto mi brinemo o Rusima koji 2 puta bolje zive od nas Hrvata kao da nemamo i svojih probleema vezanih uz korupciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije