Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komentar

Muški, srčano, odlučno, ali napadački bez učinka

HNK Hajduk
10.08.2022.
u 22:31

Nisu uspjeli izbjeći poraz, no odigrali su muški, odlučno, beskompromisno i ni u jednom trenutku nisu izgubili glave, niti se uspaničili.

Čak četiri puta u svojoj povijesti Hajduk je prosuo prednost od dva ili tri pogotka u europskim utakmicama. Tako je 2. kolu Kupa prvaka 1974. godine pobijedio francuski St. Etienne u prvoj utakmici s 4:1, a u uzvratu izgubio čak 1:5.

U proljeće 1976. godine Hajduk je u četvrtfinalu Kupa prvaka u Splitu svladao PSV Eindhoven s 2:0, a u uzvrat izgubio 0:3. U 3. kolu Kupa Uefe 1981. Hajduk je i Valenciju imao na konopcima; prva utakmica završila je 4:1 za Hajduk, a uzvrat u Španjolskoj bio je katastrofalan: 5:1 za Valenciju. Godinu kasnije u 2. kolu Kupa Uefe Hajduk je u Splitu svladao Bordeaux sa 4:1, a u uzvratu izgubio 0:4.

Namjeran je ovaj podsjetnik na europske posrtaje u zlatnim Hajdukovim vremenima kako bismo još više dali na važnosti i težini prvome plasmanu bijelih u 4. pretkolo Konferencijske lige. Susret u užarenome Guimaraesu bio je prvi značajan gostujući ispit Valdasovoga Hajduka, i iako je već u petoj minuti sve opet zamirisalo na Valenciju ili Bordeaux, srčani, čvrsti Splićani nisu podlegli pritisku i portugalskim provokatorima.

Foto: HNK Hajduk

Nisu uspjeli izbjeći poraz, no odigrali su muški, odlučno, beskompromisno i ni u jednom trenutku nisu izgubili glave, niti se uspaničili. Ova će dobivena bitka biti veliki poticaj Hajduku, ne samo nadolazećem u derbiju s Dinamom, nego i u sudarima s velikim favoritom iz Španjolske. U tim ogledima s Villarrealom Hajduk zapravo neće biti izložen nikakvome pritisku, nitko mu ne može zamjeriti ako ispadne, što autsajderu uvijek ide u korist.

Naravno, Hajdukova izvedba u Guimaraesu, osim neuništivom željom za pukim preživljavanjem, nije plijenila kreacijom, napadačkom ubojitošću bilo kakve vrste; ni iz igre, još manje iz prekida. Najbolje će to ilustrirati podatak kako je Hajduk tek u 84. minuti uputio prvi i jedini šut u okvir gola.

Bio je to jalovi pokušaj Krovinovića. Možda se problem Hajdukove sterilnosti krije i u Valdasovoj odluci da Biuka ostavi na klupi prvih šezdesetak minuta, a zna se kako je Stipe, uz Livaju, najopasniji i najkonkretniji Hajdukov ofenzivni igrač. Te čudne i nepredvidljive sojeve, nogometne trenere, ponekad je doista teško razumjeti...

>> Pogledajte jednu od asistencija Livaje na Torcida kupu

Komentara 6

ZA
zagi101
23:04 10.08.2022.

da je na taj način dinamo prošao dalje bilo bi pljuvanja i ruganja od svih medija, a modri zabili 6 komada u dve tekme

Avatar southman
southman
22:45 10.08.2022.

Tri puta idu 4 na 3 i niti ne opucaju na gol.

ZO
zoranos
11:15 11.08.2022.

Moram priznati da mi Hajdukovi navijaći nisu jasni. Tolika euforija i iščekivanje i nada - a zapravo nemaju šanše za konf. ligu jer im dolazi Villareal! Čemu sve to kad nemaš šanse??? Niti Dinamo ne bi imao šanse koji ipak ima više iskustva i širi kadar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije