Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARAOLIMPIJCI

Miki i Dino treći, Hrvatska u Tokiju dostigla London i Rio

04.09.2021.
u 16:00

– Nije to mala stvar, tri medalje u nizu. Zaista mogu biti ponosna, no nisam još sve rekla – istaknula je Mikela, koja je nosila hrvatsku zastavu na otvaranju Paraolipmijskih igara

S dvije nove bronce hrvatski paraolimpijci izjednačili su rekord po broju medalja iz Londona 2012. i Rija 2016. godine. Naime, dva dana do kraja Igara imamo pet medalja, a osvojimo li još jednu, bit će to rekordan broj medalja od 1992., kada smo prvi put sudjelovali na Paraolimpijskim igrama. Za sada još nemamo zlatnu medalju, već dva srebra i tri bronce, baš kao u Londonu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Hrvatska paraatletičarka Mikela Ristoski (31) osvojila je brončanu medalju u skoku u dalj u konkurenciji sportaša s intelektualnim poteškoćama. Time je postala prva hrvatska sportašica koja je osvajala medalje na trima POI u nizu. Seriju je otvorila u Londonu 2012. osvojivši broncu, prije pet godina u Rio de Janeiru bila je “zlatna”, da bi u Tokiju ponovno skočila do bronce. Zlato je osvojila Poljakinja Karolina Kucharczyk s novim paraolimpijskim rekordom od 6,03 metra, druga je bila Ruskinja Aleksandra Ručkina s 5,49, dok je Ristovski bila treća s 5,46 metara.

– Sretna sam osvojenom medaljom, ali ne i sa skokovima. Dugo smo čekali pa sam se malo ohladila. Međutim, sretna sam zbog osvojene medalje – rekla je naša daljašica kojoj je do srebra nedostajalo samo tri centimetra.

Izabrala sport umjesto menze

Ristoski je sasvim sigurno jedna od najboljih paraatletičarki svijeta proteklih desetak godina. Jedna je od rijetkih koja se može pohvaliti naslovom paraolimpijske (2016.), svjetske (2011., 2017.) i europske (2014.) prvakinje. Na svjetskim prvenstvima osvojila je ukupno šest medalja, a čak je tri puta bila svjetska prvakinja (London 2017. i Christchurch 2011. u skoku u dalj, Doha 2015. u troskoku).

– Nije to mala stvar, tri medalje u nizu. Zaista mogu biti ponosna, no nisam još sve rekla – istaknula je Mikela, koja je nosila hrvatsku zastavu na otvaranju Paraolipmijskih igara.

Njezina sportska karijera počela je u srednjoj školi, kada ih je jednom prilikom posjetila trenerica i paraolimpijka Jelena Vuković. Kod nje je i počela trenirati, a potom je upoznala trenera Daniala Temima, s kojim radi od 2008. godine, odnosno već 13 godina. U početku svoje sportske karijere usporedno je radila u pulskoj studentskoj menzi. No šefica joj je rekla da mora birati između posla ili atletike, jer oboje je teško raditi. Izabrala je atletiku. Otkrila je da obožava tetovaže. Na zapešću imam šapice psa. Zatim škorpiona, prema svom horoskopskom znaku, pa jednu posvećenu mami.

Najbolji hrvatski paraplivač Dino Sinovčić (29) osvojio je treće mjesto na 100 m leđno u kategoriji S6. Sinovčić je do bronce stigao u dramatičnoj završnici prestigavši u posljednjim metrima Kineza Hong Yanga. Dino je na koncu bio treći s rezultatom 1:15.74, srebro je osvojio Argentinac Matias de Andrade (1:15.40), dok je zlato osvojio Kinez Hongguanga Jia (1:12.72).

Ostvarenje svih snova

– Ovo je nešto fenomenalno, trenutačno nema nikoga sretnijeg od mene. Znam da će mnogi misliti da je to tek bronca, ali treba biti ponosan što sam uopće ovdje, zatim što sam ušao u finale, a boriti se za medalju i osvojiti je, iznad toga nema ništa – istaknuo je plivač splitskog Mornara.

Sinovčić je u Tokio stigao kao aktualni svjetski, bivši europski i aktualni europski doprvak.

– To ništa ne znači jer sam bio svjetski prvak prije dvije godine. Svaka je utrka novo dokazivanje. Osvojiti medalju na natjecanju koje je san svakog sportaša, za mene je ovo ostvarenje svih snova i, da više ne otplivam ni metra, ja sam svoje odradio. Da nije bilo korone, sigurno bi ovaj rezultat bio sekundu bolji. Bio sam u vrhunskoj formi, a onda je došla korona. Žalim i što nije bilo navijača jer mene oni pokreću – istaknuo je Dino. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije