Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasizam na tribinama

Srpski mediji Vukovar smjestili u Srbiju! Mihajlović: U školi smo učili o Andriću...

Siniša Mihajlović
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/6
26.10.2017.
u 12:05

"Zašto je problem to što ne znam mnogo o Anne Frank? Znate li vi nešto o nobelovcu Andriću?" upitao je novinare Mihajlović.

Siniša Mihajlović začudio je talijanske novinare izjavivši kako nije čuo za Anne Frank, židovsku djevojčicu, žrtvu holokausta.

– Ne znam tko je Anne Frank. Ne čitam novine. Ne mogu pričati o tome, ispričavam se, ali ovu sam temu ignorirao – odgovorio je Mihajlović nakon što su ga novinari tražili da komentira incident Lazijevih navijača koji su južnu tribinu rimskog stadiona (na kojoj su inače Romini navijači) oblijepili fotografijama Anne Frank odjevene u dres gradskog rivala – Rome te postavili brojne poruke antisemitskog sadržaja.

Nakon što je njegova izjava podigla dosta prašine, Mihajlović je ponovno komentirao cijeli slučaj. 

– Želim razjasniti. Rekao sam da ne čitam novine, pa su me novinari pitali o Andrei Belottiju, a onda i o Anne Frank. To je skakanje s teme na temu. Bio sam zbunjen i nisam razumio kontekst. Nisam znao što su navijači Lazija učinili – rekao je trener Torina i dodao:

Siniša Mihajlović
1/14

– Ja sam protiv svih vrsta rasizma, a svake nedjelje vrijeđaju me na stadionima. Nas su u školi u Srbiji učili o Ivi Andriću, a ne o Anne Frank. Ne razumijem zbog čega je toliki problem što ne znam mnogo o njoj – prenijeli su srpski mediji Mihajlovićeve riječi.

Međutim, ta Mihajlovićeva izjava uglavnom je točno prenesena, no mnogi srpski mediji (RTS, Blic, Telegraf, Mondo...) iz samo njima znanih razloga dodali su kako je srpski trener kazao da je školu pohađao u Srbiji, a što nije točno. 

On je do 18. godine živio u Vukovaru nakon čega je otišao u Vojvodinu, gdje je igrao za tamošnjeg prvoligaša.

Od rata i 1991. godine pa sve do 2015. nije bio u Borovu naselju, a onda je u tajnosti posjetio rodnu kuću. Ali posjetio je i školu koju je pohađao kao dijete. Objavljena je i fotografija Mihajlovića iz unutrašnjosti OŠ "Blago Zadro", koja je do rata nosila ime "Bratstvo i jedinstvo".

Dok je bio izbornik Srbije, uoči utakmice s Hrvatskom, pozirao je s majicom na kojoj je Vukovar napisan ćirilicom.

– Nikoga nisam provocirao. Ja imam pravo takvo nešto napraviti, tamo sam odrastao. Učio sam u školi oba pisma – kazao je Mihajlović, što dodatno potvrđuje gdje se školovao.

A kad je riječ o posljednjim rasističkim ispadima navijača u Italiji, čelnici tamošnjeg nogometa odlučili su da će sve utakmice koje će se igrati u Seriji A, B i C, kao i u amaterskim i omladinskim ligama, početi minutom šutnje kako bi se odala počast žrtvama holokausta. Ujedno, uoči svake prvenstvene utakmice čitat će se odlomci iz dnevnika Anne Frank. 

Tako je i bilo uoči jučerašnjih utakmica, no ponovno su se dogodile nemile scene. U Torinu su navijači Juventusa pjevali talijansku himnu tijekom čitanja ulomka te su okrenuli leđa terenu, navijači Lazija prije utakmice uzvikivali su fašističke parole, a dio Rominih navijača pjevao je navijačke pjesme za vrijeme čitanja...

Pred talijanskim vlastima očito je još mnogo posla oko suzbijanja rasizma u navijačkim redovima.

Komentara 58

SO
Somelier
14:45 26.10.2017.

Tako je to kada nekome nešto na silu naturaš. Za mene je provokacija forsiranje čitanja dnevnika Ane Frank za koji kažu da je njezin otac napisao. Zašto toliko forsirati u Italiji antisemitizam kad te pojave skoro i nema.

KA
kapunjohan
14:48 26.10.2017.

Taj cirkus, minuta šutnje i čitanje ulomaka je najveća moguća glupost koja polizizira nogomet i ne vodi dobru. Sport mora dalje od politike ako je ikako moguće , jer se mogu raspasti klubovi reprezentacije

Avatar poljicanin
poljicanin
10:08 27.10.2017.

I Talijani su propuhali!Anne Frank gurati u nogomet su bezvezne provokacije mnogim navijačkim skupinama i stvorit će samo dodatne probleme.Kakve veze ima Anne Frank sa Italijom?Talijanski nogometni savez je konačno stigao na nivo Večernjeg lista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije