Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIK HOO-A

Mateša: Nogomet opterećuje hrvatski sport, svi su u sjeni

Mateša
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
26.11.2017.
u 18:54

– Eto, i na primjeru ovih izbora vidi se da nogomet, svojom popularnošću, opterećuje hrvatski sport i svi su u sjeni izbora u HNS-u.

Proteklih dana Hrvatski olimpijski odbor i Zagreb bili su uspješni domaćini 46. skupštini Europskih olimpijskih odbora. Hotelom Westin prodefiliralo je oko 300 sudionika, odreda vrlo važnih ljudi u europskoj sportsko-dužnosničkoj hijerarhiji.

– Ovdje su svi glavni tajnici i mnogi predsjednici europskih nacionalnih olimpijskih odbora, ali i predstavnici europskih i svjetskih sportskih federacija i nama je veliko priznanje što smo dobili povjerenje da to organiziramo – kazao je 68-godišnji predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i potom dodao da nema osobnih ambicija vezanih za ulazak u Međunarodni olimpijski odbor.

Slovenci vladaju

– Ja sigurno već i po godinama ne bih došao u taj krug ljudi. No, s hrvatskog motrišta gledano, ima tu bivših sportaša i sportašica koji bi bili puno bolji izbor za MOO.

A mi smo zapravo pitali ima li Hrvatska izgleda da bude domaćin nekoj skupštini MOO-a, na kojima se donose vrlo važne odluke kao što su dodjela domaćinstva Olimpijskih igara ili izbor čelnika MOO-a.

– Mislim da smo za to ipak premali.

No, zato ne bismo trebali biti nesposobni da nam izbori u Hrvatskom nogometnom savezu prođu neregularno.

– Ti bi izbori trebali biti demokratični, transparentni i ono što je interes većine treba biti njegova dominantna sastavnica. Eto, i na primjeru ovih izbora vidi se da nogomet, svojom popularnošću, opterećuje hrvatski sport i svi su u sjeni izbora u HNS-u.

Nogomet je ipak sport broj 1, njegovu je popularnost nemoguće mjeriti s bilo kojim sportom. Nije to samo hrvatski slučaj.

A interes većine delegata na skupštini EOC-a bio je da se za predsjednika izabere 76-godišnji Slovenac Janez Kocijančić, doduše, i jedini kandidat. Ako pak ustvrdimo da je Aleksander Čeferin predsjednik Uefe, ispada da dvije najvažnije dužnosti u europskim sportskim asocijacijama drže Slovenci. U čemu je tajna uspjeha Slovenaca na razini sportske politike?

Teško je malim nacijama

– To je složeno pitanje. Kao mala zemlja prilično smo uspješni i ovo je vjerojatno i posljedica toga – kazao je Kocijančić, sretan što će u Zlatku Mateši, članu Izvršnog odbora EOC-a, imati bliskog suradnika.

– Naša dobra suradnja mogla bi biti odličan primjer hrvatskim i slovenskim političarima. Nas dvojica slažemo se u gotovo svemu, razgovaramo o mnogočemu i trebali bi neki od naših prijatelja političara to shvatiti kao poticaj da i oni tako komuniciraju.

Kocijančić je 20 godina bio predsjednik Slovenskog olimpijskog odbora (1994.-2014.), a prije toga dugi je niz godina vodio Slovenski skijaški savez. Je li zlato košarkaša na Eurobasketu ipak bilo najveće slovensko sportsko čudo kojem je svjedočio?

– Košarka je igra s nokaut sustavom i, ako ste u usponu, ako stvari idu dobro, može sve jako dobro završiti. A samo jedan poraz može vas od svega udaljiti. Često imate samo jednu veliku priliku, a naši su je dečki iskoristili. No, ne zaboravite da je za nas male nacije jako teško održati kvalitetu na europskoj i svjetskoj razini.

Komentara 11

Avatar Diavolo
Diavolo
20:02 26.11.2017.

Kosarka nam je sahranjena danas... Sad mozete u eter udarati nogomet koliko vas volja

DU
Deleted user
22:43 26.11.2017.

ha..ha..na hrtu se odvrtilo nekoliko sekundi..kako doticni grli..li grli.. gosta iz oo..ha..ha..to se moze viditi samo u somaliji..ha..ha.

DR
Drazen78
21:08 26.11.2017.

Isto kao sto ti i tebi slicni politicki uhljebi opterecujete hrvatski sport opcenito.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije