Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Finale talijanskog kupa

Mandžukić je kralj! Bolji je čak i od Luke Modrića

09.05.2018.
u 07:33

Stara dama lovi četvrtu uzastopnu dvostruku krunu te 13. naslov u kupu, dok Gattusov Milan pokušava spasiti sumornu sezonu osvajanjem svoga šestoga kupa

Večeras od 21 sat na rimskom Olimpicu igra se finale talijanskog kupa, sraz Juventusa i Milana, dvoboj naših reprezentativaca Marija Mandžukića i Nikole Kalinića. Stara dama lovi četvrtu uzastopnu dvostruku krunu te 13. naslov u kupu, dok Gattusov Milan pokušava spasiti sumornu sezonu osvajanjem svoga šestoga kupa, prvoga nakon daleke 2003. godine, kada je za rossonere još igrao Dario Šimić.

Preskače Zvonu Bobana

No mnogo više od enigme o pobjedniku talijanskoga kupa, u kojemu kladionice daju ogromnu prednost Staroj dami, zaintrigirat će nas obećavajuća situacija da naša zvijezda u redovima Juventusa, 31-godišnji Brođanin Mario Mandžukić, dohvati svoj već šesnaesti trofej u ligama petice, po čemu je nenadmašni hrvatski rekorder, uspješniji čak i od svoga prijatelja Luke Modrića, koji trenutačno ima 13 trofeja s Real Madridom. Za četrnaesti trebat će mu pobjeda nad Liverpoolom u finalu Lige prvaka. Nazovi MM radi trofeja, mogao bi biti radni naslov ove crtice iz života goropadnoga, žilavoga, beskompromisnoga Mandže, čija je ‘berba’ u elitnim ligama počela prije točno pet godina kada je osvojio svoj prvi naslov prvaka s Bayernom, kao uzdanica Juppa Heynckesa.

Od tog proljeća 2013. godine Mario Mandžukić nanizao je čak pet naslova prvaka u ligama petice, po čemu je također hrvatski rekorder (šansu je propustio samo u madridskom Atleticu, s kojim je bio trećeplasirani u Primeri). Mandžo je, naime, s Juventusom pred ciljem, od naslova prvaka Italije dijeli ga samo formalnost i time na ljestvici hrvatskih uspješnika preskače legendarnoga kapetana vatrenih Zvonu Bobana koji je s Milanom četiri puta podizao Scudetto. Tako Mandžo s Bayernom ima osam trofeja, jedan s Atleticom (španjolski superkup) i šest s Juventusom, i jedini je Hrvat koji je naslove osvajao u tri zemlje petice.

Za usporedbu, Luka Modrić sve je svoje trofeje nakon odlaska iz Dinama osvojio u Real Madridu (nijedan s Tottenhamom), Ivan Rakitić 11 je od svojih 12 trofeja u petici osvojio s Barcelonom (sa Sevillom Europsku ligu), a treće mjesto na toj vječnoj ljestvici s po devet osvojenih trofeja u petici dijele Alen Bokšić i Zvonimir Boban. Alen u toj zbirci ima dva osvojena prvenstva, po jedno s Juventusom i Lazijem.

Gattuso: Nikola dobro radi

Nikola Kalinić ove sezone u Milanu nije ostvario očekivani uspjeh. Napadači preživljavaju od pogodaka, a Nikola je u ovoj sezoni postigao samo pet pogodaka u 38 nastupa za Milan, što je ipak podbačaj, ali za koji naš napadač nije i ne može biti jedini krivac.

Milan je već godinama u dubokoj krizi, luta u odabiru trenera i igračkih pojačanja, nema nikakvu stabilnost i konstantu pa nije ni čudno što njihova suša osvajanja talijanskog prvenstva traje već sedam godina. Posljednji naslov prvaka s Milanom osvojio je upravo – Allegri.

Milanov trener Gattuso, govoreći o finalu kupa, dotaknuo se svoga odnosa s igračima.

– Sa svim igračima razgovaram svaki dan i sa svima imam sjajan odnos. Slažemo se dobro, ali ponekad se mora preuzeti odgovornost, moramo zapamtiti koji dres nosimo i da pobjeda i poraz nisu jednaki – kazao je Gattuso i dotaknuo se našega napadača:

– Na treninzima je pravi profesionalac, a nakon treninga ostaje vježbati udarce. Zadovoljan sam njegovim ponašanjem. Da, nedostaje nam golova naših napadača, ali moramo ih dovesti u poziciju da zabijaju. Osvoji li Nikola Kalinić kup s Milanom, bit će to njegov prvi trofej u karijeri. U Hrvatskoj je dva puta izgubio finale kupa s Hajdukom protiv Dinama, dva je puta bio doprvak u Prvoj HNL, jednom s Dniprom u Ukrajini, a s istim klubom bio je poražen i u finalu Europske lige od Seville (2015.).

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije