Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATRENE ŠPICE

Mandžukić i Kramarić hrvatski su napad iz snova!

Mario Mandžukić Josip Pivarić Marko Pjaca Andrej Kramarić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
09.06.2018.
u 08:51

– S obzirom na moje brojke, možda bih trebao biti u prvih 11 – kazao je Kramarić za vrijeme rovinjskih priprema vatrenih

Prema analizi specijaliziranoga nogometnog web-portala Goal.com, hrvatski su nogometaši u ligama petice ove sezone postigli 81 pogodak, od čega 28 – dakle više od trećine – igrači koji nisu na Dalićevu popisu za Svjetsko prvenstvo.

Kramarić je najefikasniji

Zanimljivo, isti broj naših igrača postigao je pogotke u ligama petice i prošle sezone (njih 19), ali tada rekordnih i teško dostižnih 115 pogodaka! No nakon tog lanjskog rekorda, ova je sezona druga najefikasnija hrvatskih nogometaša u najjačim ligama u zadnjih 20 godina. Hrvati su između 1998. i 2017. postizali od 49 do 73 pogotka u Primeri, Premier ligi, Bundesligi, Serie A i Ligue 1.

Andrej Kramarić najbolji je klupski strijelac ove sezone iz redova hrvatske reprezentacije, sezonu je u Hoffenheimu završio s 13 bundesligaških pogodaka i prema toj statistici nameće se kao siguran Dalićev izbor za utakmicu s Nigerijom u Kalinjingradu.

– S obzirom na moje brojke, možda bih trebao biti u prvih 11 – kazao je Kramarić za vrijeme rovinjskih priprema vatrenih i dodao:

– Očekujem da ću biti standardan. Dokazao sam da mogu, spreman sam, pun poleta. Prihvatit ću svako rješenje šefa Dalića.

Ne gura samo izvrsna statistika Kramarića u prvi plan za utakmicu s Nigerijom nego i – zasluge. Naime, Andrej je u Dalićevoj eri u reprezentaciji možda i najzaslužniji reprezentativac. Njegova dva pogotka u Kijevu otvorila su Hrvatskoj vrata dodatnih kvalifikacija, a potom je bio strijelac u prvoj utakmici protiv Grčke.

Kada ga je Dalić izostavio u uzvratu s Grcima u Pireju, Kramarić je to mudro i diplomatski odšutio, a izbornik mu se – ispričao.

Mario Mandžukić Josip Pivarić Marko Pjaca Andrej Kramarić
1/18

Dakle, sve govori kako je Kramarić neizostavan član udarnih 11; kao isturena špica ili kao krilni napadač, potpuno svejedno, jer u Hoffenheimu je kod trenera Nagelsmanna ove sezone igrao sve.

Dečku iz zagrebačke Šubićeve ovo će biti prvo Svjetsko prvenstvo i, postigne li pogodak u Rusiji, bit će prvi purger koji se upisao u strijelce na svjetskoj smotri u samostalnoj Hrvatskoj. Najbolji hrvatski strijelac na SP-ima još uvijek je Davor Šuker sa šest pogodaka, a drugo mjesto drži Robert Prosinečki s tri: dva je postigao za reprezentaciju Hrvatske na SP-u 1998., a jedan za Jugoslaviju na SP-u 1990. Žuti je jedini nogometaš koji je na SP-ima zabijao za dvije reprezentacije.

>>Pogledajte Večernji pressing s Alenom Bokšićem

Zanimljivo, jedan od najvećih Dinamovih golgetera svih vremena, Slaven Zambata, nikada nije bio na SP-u, a do danas ima najbolji prosjek golova po utakmici (0,68) od svih reprezentativaca bivše i sadašnje države jer je za reprezentaciju Jugoslavije u 31 nastupu postigao 21 pogodak. No vratimo se Dalićevim slatkim mukama s napadačima. Prema svemu što je ponudila prošla sezona, naša prva špica u Rusiji trebao bi biti 32-godišnji Mario Mandžukić. Tako nešto najavio je i sam Dalić već uoči okupljanja.

– Mandžukić je prava špica i to je njegova pozicija. Imamo izbora jer na svakoj poziciji imamo dva igrača – kazao je izbornik Dalić, koji je Mandžu kao isturenoga napadača koristio samo jednom, protiv Ukrajine u Kijevu (2:0), dok je protiv Grčke (0:0) i protiv Perua (0:2) igrao na bočnoj poziciji.

Mandžukiću leže Afrikanci

Ne samo da je Mandžina statistika u Juventusu ove sezone uvjerljivija od Kalinićeve u Milanu (10-6), iako u Juveu ne igra špicu, nego Mario već ima neprocjenjiva iskustva s najveće scene. Na europskim prvenstvima postigao je tri, a na SP-ima dva pogotka (jednako kao Olić i Perišić), i to oba protiv afričke reprezentacije, Kameruna u Manausu prije četiri godine. Mandžo je jedini nogometaš koji je za Hrvatsku na jednoj utakmici SP-a postigao dva pogotka. Očito mu leže Afrikanci, dok mu je svejedno tko mu je partner: primjerice protiv Ukrajinaca u Zagrebu igrao je na boku i tu utakmicu riješio je Nikola Kalinić (1:0), a kada je Mandžo u Kijevu bio špica, proslavio se Kramarić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije