Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBITELJ PREVC

Mama Julijana ne boji se kad djeca lete

Peter Prevc
Foto: Reuters/PIXSELL
13.01.2016.
u 08:30

Olimpijskim i svjetskim srebrima i broncama dodao je Novogodišnju turneju, prvi je Slovenac nakon Primoža Peterke kojem je to uspjelo, a u sportu kojim se bavi turneja je vrhunac.

Očka Dare (Božidar), mama Julijana, Peter, mlađa braća Cene i Domen, mlađe sestre Nika (10) i Ema (6) – to je sedmeročlana obitelj Prevc iz Dolenje Vasi. Pa to je pola Slovenije, našalio bi se naš komičar Željko Pervan. Samo mala Ema još nije skočila sa skijama, svi ostali jesu, mama i tata zarazili su klince. Najstariji Peter u rujnu je napunio 23, a u skijaškim je skokovima postigao već gotovo sve... . O obitelji Prevc piše sportski tjednik Max.

Promovira tatinu tvrtku

Olimpijskim i svjetskim srebrima i broncama dodao je Novogodišnju turneju, prvi je Slovenac nakon Primoža Peterke kojem je to uspjelo, a u sportu kojim se bavi turneja je vrhunac. Jer, možeš biti i svjetski rekorder i stajati na olimpijskom podiju, što je Peteru uspjelo, a da to već u susjednoj Hrvatskoj gotovo nitko ne zna. Ali kad osvojiš alpski skakački poker (Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck, Bischofshofen), onda si zvijezda o kojoj se nadaleko priča.

Dolenja Vas je zaselak s jedva 500-tinjak stanovnika, smješten nadomak Kranja i Škofje Loke, a uz selo Selca u kojem imaju sve – školu, trgovinu, župni dvor i groblje. U Dolenjoj Vasi imaju samo Petera Prevca i dvije “gostilne”. Tata Prevc već dvadeset godina uspješno vodi tvrtku s dva salona pokućstva, jednim u Kranju, drugim u ljubljanskom BTC-u. Mama uz brigu o djeci radi u srednjoj školi u Kranju. Je li mamu strah kad gleda djecu na vrhu zaletišta ili u letu?

– Ne, više me strah kad su na putu, na cesti.

Srednji brat Cene nije tako uspješan kao Peter, ove sezone ima četiri nastupa u Alpskom i Kontinentalnom kupu.

Ništa ljepše od letenja

– Uživam u skokovima, to mi je dovoljno. Letjeti nad zemljom meni je poseban osjećaj. Uzori su mi brat, Simon Ammann i Robert Kranjec – kaže Cene.

Najmlađi Domen ima tek 16 godina i nije zvijezda samo u selu nego i školi zbog koje ponekad i propusti neko natjecanje. Za 16-godišnjaka je čudesno da, primjerice, u Innsbrucku pred 22.000 gledatelje skače kao drugoplasirani iz kvalifikacija, takav fenomenalno talentirani klinjo ne pamti se još od vremena Finca Mattija Nykänena koji je također sjajno podnosio pritisak.

– Peter mi je brat, ne gledam ga kao Boga, na “tekmi” smo suparnici.

Najstariji brat Peter, osim što studira, voli putovati pa je nakon olimpijske sezone i dvije medalje u Sočiju otišao na odmor u SAD. Automobilom je obilazio Arizonu, Kaliforniju i Nevadu, uživao u

ljepotama Grand Canyona i Nacionalnog parka Sekvoja, a u Arizoni je obišao i NBA košarkaša Gorana Dragiča.

A kako izgleda kad se braća opet skupe kod kuće, u Dolenjoj Vasi?

– Kad dođem kući, ja sam opet sin i brat, a ne skakač – kaže Peter.

* Cijelu priču pročitajte u Maxu!

>> Peter Prevc se priključio Primožu Peterki i osvojio 'Novogodišnju turneju'!

Komentara 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
03:57 14.01.2016.

Od kud vam to da se za nakog skijaskog skakaca nadaleko zna?????

RM
R+Mkatolik
10:38 13.01.2016.

da sam na njenom mjestu bojao bi se da ne preletim preko granice bez dokumenata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije