Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurna oklada

Farsa pod okriljem HNS-a: Dinamo - Lokomotiva tip 1

10.03.2018.
u 09:14

Dinamov najveći suparnik Rijeka, odnosno Damir Mišković, proklamirani borac za promjene u nogometu, nikada nije Lokomotivu spomenuo u kontekstu anomalije hrvatske lige

Prije nešto više od mjesec dana iz Maksimira je plasirana vijest da kapetan Lokomotive, 21-godišnji Ivan Šunjić, na ljeto prelazi u Dinamo.

– Čim sam čuo da postoji mogućnost povratka u Dinamo, više nisam dvojio ni sekunde. Rekao sam da se želim vratiti u Maksimir. Dijete sam ovoga kluba, nogometno sam prohodao u Maksimiru i želim Dinamu vratiti barem dio onoga što sam naučio s godinama provedenim u njegovoj školi – rekao je tada Ivan Šunjić, koji će dio svoga duga Dinamu vratiti već – danas.

1/10

Tako što protiv njega neće igrati.

Naime, Ivan Šunjić u prošlom je kolu, u utakmici protiv Rijeke na Rujevici, dobio treću javnu opomenu, pa će, zajedno s također “požutjelim” Krstanovićem, gradski derbi pratiti s tribina.

Danas Ivan Šunjić, nekada Musa, Grezda, Andrijašević..., obrazac je uvijek isti i već izlizan: Lokomotiva zaista daje sve od sebe kako ne bi bila Dinamov suparnik, nego samo korektan, benevolentan sparing-parter, a u današnjoj situaciji poslužit će i kao eliksir života ranjenome Dinamovu treneru. Kad je Cvitanoviću najteže, Lokomotiva mu dođe kao pružena ruka spasa.

Naravno, u Lokomotivi, koja je s Dinamom u proteklih deset godina razmijenila na desetke igrača i koja nikada u 27 ogleda nije svladala plave (97,5% uspješnosti Dinama u tim ogledima), čvrsto se drže svoje priče. Pitali smo bivšega trenera lokosa Sretena Ćuka kako je pripremao momčad za Dinamo, a znao je da je osuđen na poraz.

– Niti sam kao trener Lokomotive ikada dobio bilo kakvu direktivu u tom smislu, niti sam dopustio da moji igrači popuštaju Dinamu. Moji sastanci s igračima uoči tih utakmica bili su isti kao i za bilo kojega drugoga suparnika. Mi smo željeli pobijediti u svakoj utakmici protiv Dinama, pa smo tako jednom zgodom dostigli minus od 0:2, a onda nesretno izgubili 2:3 u 93. minuti – prisjeća se Ćuk.

Plavi kreću s plus 12

I tako, godine prolaze, a Dinamo i Lokomotiva, pod okriljem Hrvatskog nogometnog saveza, još igraju trening-utakmice (kako ih je nazvao Joško Jeličić) i plavi u svaku sezonu kreću s plus 12 u odnosu na sve druge suparnike. Primjerice, u sezoni 2015./2016. tih im je 12 bodova više osiguralo naslov prvaka, budući da su Rijeci na kraju prvenstva pobjegli osam bodova (85-77).

Zanimljivo, Dinamov najveći suparnik Rijeka, odnosno Damir Mišković, proklamirani borac za promjene u nogometu, nikada nije Lokomotivu spomenuo u kontekstu anomalije hrvatske lige. Na tome jaše samo Hajduk.

Tako HNK Hajduk u dokumentu pod nazivom “Analiza upravljanja hrvatskim nogometom” upozorava na brojne devijacije hrvatskog nogometa, među ostalim apostrofirajući u tom kontekstu i odnos Dinama i Lokomotive, te u jednom poglavlju apelira na ukidanje prvoligaške licencije Lokomotivi.

Na pobjedu plavih 1,20

Stoga smo pitali HNS: je li Hrvatski nogometni savez proučio spomenuti dokument i smatra li HNS da Hajdukov apel za ukidanje licencije Lokomotivi ima bilo kakvo uporište i je li takva mogućnost u HNS-u uopće ikada bila razmatrana?

“Hrvatski nogometni savez nije zaprimio navedeni dokument jer ga HNK Hajduk nije poslao Savezu, što sugerira da autorima nije važno mišljenje HNS-a o toj analizi. Hrvatski nogometni savez smatra da ne postoje razlozi za ukidanje licencije Lokomotivi. Rješenje Sportske inspekcije poništeno je pred Upravnim sudom, nisu utvrđene bilo kakve nepravilnosti te je licencija važeća. Hajduk je već formalno osporavao izdavanje licencije Lokomotivi te je dva puta Upravni sud u Splitu takav zahtjev Hajduka odbio”, stoji u odgovoru HNS-a.

Na kraju, ako ste pasionirani kladitelj i tražite zicer dana, par Dinamo - Lokomotiva još je jučer nudio priliku za makar minimalnu zaradu. Koeficijent na pobjedu Dinama je u petak iznosio 1,20.

Ponosni smo što u Lokomotivinoj školi nogometa trenira tristotinjak djece svih uzrasta!, stoji na Lokomotivinoj službenoj stranici, što je zaista zadivljujući podatak. I tu bajkovitu priču s Kajzerice treba odvojiti od Lokomotivinoga sluganstva Dinamu u Prvoj HNL. Lokosi su u prošloj sezoni bili juniorski prvaci, sudjelovali u Ligi prvaka..., što govori da imaju jednu od najboljih nogometnih škola u Hrvatskoj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije