Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak velikana

Lino je zaslužio dostojanstven oproštaj, a na odlasku je dao upute kako dalje...

26.01.2018.
u 08:40

Lino Červar danas će 167. put, vjerojatno i posljednji, sjesti na tu klupu. Zaslužio je dostojanstven oproštaj, koliko god mislili da je neke stvari mogao bolje napraviti.

Prst sudbine htio je da najveća era u povijesti naše rukometne reprezentacije počne i završi s – Češkom. Prije nepunih šesnaest godina, 2. lipnja 2002. godine, jedan široj javnosti potpuno nepoznati trener prvi je put sjeo na klupu hrvatske reprezentacije, pobijedio u kvalifikacijama za SP 2003. Češku s 35:24 (dva gola zabio je Igor Vori!) i odveo nas u Portugal.

Znamo što se tamo dogodilo. Postali smo svjetski prvaci, a Červar je uspio ono što nikad nikome nije uspjelo – posljednju reprezentaciju Europe pretvorio je u prvu na svijetu.

Lino Červar danas će 167. put, vjerojatno i posljednji, sjesti na tu klupu. Zaslužio je dostojanstven oproštaj, koliko god mislili da je neke stvari mogao bolje napraviti. Što slijedi? Što nakon ovog EP-a u kojem nismo uspjeli? Slijedi li pad rukometa ili ćemo s nekim novim ljudima i nekim novim idejama ući u borbu za povratak na vrh?

Na oproštaju, na “karminama” na 17. katu hotela Westin, s pogledom na suncem okupani Zagreb, Červar je praktički pročitao rukometni “testament”, smjernice što bismo trebali napraviti. Jer, kao što je sam rekao – sada nije dobro.

Odlaze rukometno nepismeni!

Ovako je govorio Červar:

– Moramo napraviti neke promjene za sljedeća natjecanja. Prvo, moramo odrediti strategiju razvoja rukometa do Igara u Tokiju 2020. godine i nakon njega. Drugo, hitno moramo početi razmišljati o klubovima kao nositeljima kvalitete, u prvom redu o PPD Zagrebu i Nexeu, ali i nekom trećem, kako im omogućiti da se u besparici razvijaju. Moramo razvijati mlade igrače, osnažiti ih i graditi u najboljim klubovima koji im mogu jamčiti kvalitetu rada. Četvrto, u klubovima se moramo osloniti na naše igrače, a ne rasprodavati ih u bescjenje jer to znači da ne vjerujemo u njih.

Na ovoj se točki zadržao...

– Kad odu van premladi, nitko s njima ne želi dalje individualno raditi, od njih se traže golovi, rezultat, pa često i sjede na klupi te nam se događa deficit u razvoju. Ne smijemo puštati igrača dok se ne razvije tehnički i taktički, odlaze rukometno nepismeni!

1/24

Sljedeća točka...

– Moramo odgajati tip igrača kojima oskudijevamo. Vratari, šuteri, znalci, kreativci... Ne može se igrati samo na snagu i volju. Za vrhunski rezultat nije dovoljna samo tjelesna komponenta.

Dobro pripremljeni izbornik nastavio je dalje.

– Peto. Moramo raditi na proizvodnji igrača ne samo preko klubova, nego i kampova, na ciljanim okupljanjima, regionalnim i prijateljskim međunarodnim natjecanjima. Tako ćemo unaprijediti igrače. I šesto – moramo iskoristiti sav naš trenerski i igrački potencijal te postaviti izbornika koji neće sjediti na dva stolca, koji će biti totalno posvećen svom poslu. U tom smislu spreman sam pružiti podršku onima koji dolaze.

Izborniče, kad već imate program, jeste li se spremni u nekoj ulozi možda sami uhvatiti u koštac i s njegovim provođenjem?

– U ovom trenutku teško mi je o tome govoriti. Trebam deset dana da se resetiram. Možda se više i neću baviti rukometom. Htio bih se preispitati u miru, s obitelji. I onda ću povući potez za koji mislim da je najbolji. U ovih 166 nastupa na klupi pokušao sam dati sve. Imam ideje i viziju, ali trebam mira. I sigurno se neću gurati u javnost da govorim protiv svoje reprezentacije.

Červar ima dovoljno godina, uspjeha i autoriteta da ima pravo detektirati i izložiti neke probleme našeg rukometa. Nije rekao sve, ali rekao je dovoljno. Ovome bismo mogli dodati ono što je i nama na duši i što je možda i utjecalo na ovakav rasplet EP-a.

Nažalost, hrvatska liga potpuno je devastirana, i to ne samo besparicom. Miješanjem sa SEHA ligom, koja je kao ideja zanimljiva, ali ne i do kraja ostvarena jer nije došlo do fluktuacije igrača unutar klubova, već se i dalje ide samo prema van, izgubila je zanimanje i rezultatski podražaj.

Ključna je podrška Saveza

Ne treba zaboraviti da je naša najveća generacija nastala iz najvećeg rivalstva u našoj ligi, onog između Zagreba i Metkovića, koje je pomalo i na silu prekinuto. Možda bi Metković financijski i sam pao, ali tada je poslana poruka drugima: nemojte pokušavati!

I to nije bilo dobro. Slično se kasnije dogodilo s Medveščakom. Iz one legendarne početne postave iz lisabonskog finala 2003. godine samo su Šola i Džomba igrali u inozemstvu, svi ostali (Kaleb, Balić, Metličić, Lacković i Sulić) bili su ili u Metkoviću ili u Zagrebu. Već 25 godina (slovima: dvadeset i pet) isti je klub prvak države, što je donosilo koristi, ali to sada više nije dobro jer se i sam PPD Zagreb kao lokomotiva našeg rukometa evidentno umorio. I također izgubio korak s europskom elitom.

Neće biti lako riješiti ni problem izbornika. Červarov prvi pomoćnik Hrvoje Horvat ima dovoljno snage, energije i znanja da se ulovi s tim u koštac. Realno, sve to pa i puno više iskustva ima i Ivica Obrvan koji je dobro upoznao francuski sustav rada. No, osnovno je da izbornik mora imati apsolutnu podršku svih.

1/10

Komentara 8

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
08:57 26.01.2018.

Hvala gospodinu Červaru za sve što je napravio s hrvatskom rukometnom reprezentacijom.

BI
binki
09:40 26.01.2018.

Ipak je to samo sport,a što nekima služi za naslikavanje i lječenje vlastitih frustracija njima se ionako ne može pomoći

RO
rokoxy1
08:51 27.01.2018.

100% sve potpisujem, makni se Lino u stranu ,ako dalje radis tim nepomazes repku ,samo sebe s parama,egoistican si

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije