Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
linićeva inspekcija

Pozajmice HOO-a Sportskoj televiziji bile su nezakonite

zlatko mateša
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
09.11.2013.
u 00:08

U nalazu se kaže da je direktor SPTV-a Petar Čavlović zapravo zaposlenik H1 telekoma i da su plaće na SPTV-u u godini dana porasle za 52 posto u odnosu na prethodnu godinu

Turneje svakovrsnih inspekcija u Hrvatskom olimpijskom odboru ne prestaju, pa je tako do zanimljivih saznanja došla i inspekcija Ministarstva financija, ona koju šalje ministar Slavko Linić. Inspekcija sektora za proračunski nadzor pronašla je podatke o poslovanju HOO-a i Sportske televizije koji će dodatno uzdrmati status predsjednika Zlatka Mateše i njegova prvog suradnika glavnog tajnika Josipa Čopa.

Osim već poznatih činjenica objavljenih u priopćenju Kluba olimpijaca, u tom se dokumentu ističe da su s rastom gubitaka na Sportskoj televiziji rasle i plaće i da je na njih u 2012. potrošeno 52 posto više novca nego u 2011. U prilogu objavljenom sinoć u trećem Dnevniku HTV kaže se da je direktoru SPTV-a Petru Čavloviću, inače zaposleniku H1 telekoma, isplaćivana plaća putem autorskih ugovora premda direktorski posao s tim nema veze. Kada je Hrvatska autorska agencija tome stala na kraj, onda se prešlo na ugovor o djelu, a isti aranžman ima i gospodarski savjetnik Darko Buković.

Financijski nadzor otkriva i da su HOO-ove pozajmice isplaćene Sportskoj televiziji bile nezakonite, ne samo zbog toga što ih nije odobrilo Vijeća HOO-a. Naime, HOO kao korisnik javnog novca nije niti smio posuđivati nikakva sredstva jer je 2012. završio s manjkom od 7,5 milijuna kuna, no on je bio prikriven s prenesenim viškovima iz prethodnih godina. Dakako, sada ostaje za vidjeti može li se HOO braniti činjenicom da 12,5 posto od ukupnog proračuna ima iz vlastitih izvora (marketing, olimpijska solidarnost).

Samo do ožujka ove godine, SPTV je od HOO-a dobila 3,3 milijuna kuna pozajmica, a inspekcija procjenjuje da je namjera da se do kraja godine isplate još 2,2 milijuna kuna za vraćanje dijela kredita. Istovremeno, SPTV je tražila odgodu otplate kredita kod HBOR-a i podigla četiri nova kredita vrijedna 37 milijuna kuna.

Po procjeni Linićeve inspekcije gubitak SPTV-a s 31. ožujkom iznosio je preko 42 milijuna kuna, a u projekciji tu svotu kreditna zaduženja i druge nepodmirene obveze dižu na preko 100 milijuna kuna što je svota gotovo jednaka godišnjem proračunu Hrvatskog olimpijskog odbora. Ako je tome tako, onda takav minus HOO iz svojih vlastitih prihoda nikad neće moći podmiriti.

>> 'HOO-u je trebalo dugih sedam mjeseci da se izjasni o Mamiću'
>> 'Jovanovićev ton nije uljudan, a optužbe su neutemeljene'

Komentara 11

Avatar Hazl113
Hazl113
07:23 09.11.2013.

Što se tiče Petra Čavlovića, povrđujem da je zaposlenik H1 telekoma u Planinskoj ulici. (opet Planinska), pa me zanima kako netko može biti u 2 fotelje. Ima, ima tu dosta kriminala i drago mi je da se počelo kopati.

KA
kantajz
08:07 09.11.2013.

mi smo najbogatija država na svijetu,gdje god zagrebeš pojavi se 100 milijunčića.

VE
velika
09:29 09.11.2013.

sve pohvale ministarstvu koje to istrazuje ... a demagogija vjecnog foteljasa Matese ..ide mi na zivce.,..kaze on ako ukinemo sportsku televiziju ..50 ljudi ostat ce bez posla...za 100 miliona kuna moze se napraviti biznis koji zaradjuje a ne gubi novce...ii zaposljava 50 novinara po kojem kljucu.....dakle takva demagogija mu ne bi prosla ni u socijalizmu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije