Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove smjernice HNS-a

Leko inspirirao komisiju: Isključenje za 'svako uvredljivo i agresivno ponašanje' prema sucima

Zagreb: Trener Hajduka Ivan Leko izgubio živce te zaradio isključenje
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/5
19.07.2023.
u 16:56

Sankcija isključenja primjenjuje se i osobe koje iz tehničkih prostora prema "slici igre i utakmice reagiraju na provokativan i negativan način" te one koji na "agresivan i konfrontacijski način" ulaze u protivnički tehnički prostor

Komisija sudaca HNS-a uoči početka nove sezone HNL-a izdala je priopćenje i nove smjernice za kažnjavanje nesportskih ponašanja koja utječu na, kako navode, "sliku nogometa kao igre". Smjernice su namijenjene ponajprije sucima kao uputa za postupanje.

Posebno su zanimljive smjernice koje se dotiču ponašanja službenih osoba (treneri, pomoćni treneri). Komisija ističe kako su donesene s ciljem zaštite ukupne nogometne igre, suđenja i natjecanja pod okriljem UEFA-e i HNS-a. Navode kako će sve službene osobe koje se s manjkom poštovanja, uvredljivo i/ili agresivno ponašaju prema sucima moraju biti isključene.

GALERIJA Leko žestoko po sucu: Htio je ispasti pametan i glumio frajera, a to me živcira

Zagreb: Trener Hajduka Ivan Leko izgubio živce te zaradio isključenje
1/6

Navode i kako se ista sankcija primjenjuje na službene osobe koje iz tehničkih prostora prema "slici igre i utakmice reagiraju na provokativan i negativan način" te one koji na "agresivan i konfrontacijski način" ulaze u protivnički tehnički prostor.

Dotiču se i igranja rukom. "U većini prekršaja kažnjive igre rukom u situacijama 'pucanja prema golu' nije potpuno jasno ide li lopta jasno u okvir vrata ili izvan okvira ili bi je presreli drugi igrači na putu prema vratima i mogu li se takvi izazovi razmatrati jasno obećavajućom situacijom ili ne. Osim toga, velika većina iako kažnjivih kontakata lopte i ruke nisu rezultat namjere, već rezultat neprirodnog položaja ruke ili proširenja tijela", objašnjavaju u priopćenju.

VEZANI ČLANCI:

"Zbog navedenih elemenata, dosljednosti i jednostavnosti te uvažavajući duh pravila, dogovoreno je da se ponište disciplinske mjere (opomene) u većini situacija pucanja prema golu bez obzira na to je li se prekršaj dogodio unutar ili izvan kaznenog prostora", navodi komisija.

Sugeriraju sucima da "kad je udarac prema golu zaustavljen očito namjernim (nesportskim) igranjem rukom ili je jasno spriječeno dodavanje drugom napadaču i time zaustavljen obećavajući napad", igranje rukom bude kažnjeno javnom opomenom.

VIDEO Bjelica otkrio nepoznate detalje o transferu Oršića: 'Stav Southamptona je bio tvrd'

Komentara 2

FR
franjo
17:05 19.07.2023.

Ne sportsko ponašanje i to od trenera treba strogo kazniti. Doživotna zabrana bi bilo ok. Kad nisu imali odgoja u mladosti , treba sad početi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije