Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPOKON PROCVJETAO

Kovačić je konačno proigrao, a evo što mu tepaju engleski novinari

Mateo Kovačić
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
11.10.2018.
u 22:51

– S vrha tribine ne možete procijeniti radi li se o Hazardu ili Kovačiću, igraju jednako, izgledaju jednako – tepaju engleski mediji našem Kovi i, zapravo, treba li bolji kompliment od toga?

Najveća nada je Mateo Kovačić (24). On je nešto stariji, ali igrao sam s njim na jednom turniru kad sam pozvan kao najbolji iz još mlađe kategorije. Što on sve može s loptom... Riječi su to Alena Halilovića za tjednik Max! prije šest godina, kad se plavokosog dinamovca najavljivalo kao najveću nadu modrog kluba.

U Realu se mogao “sakriti”

I doista, Kova je često pokazivao talent od kojeg zastaje dah i djelovao je kao prirodni nasljednik Luke Modrića u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Ali...

Negdje “po putu” malo je zapelo, u Interu se nije snašao jer se morao nositi s ipak prevelikim teretom, pa je objeručke prihvatio odlazak u Real, kako bi ne samo učio od najvećih zvijezda na svijetu i velikih trenera nego i bio na travnjaku s Modrićem. Nažalost, ta epizoda u Realu nekako je dodatno sputala Matea, odjednom je postao strogo defenzivni veznjak, zadaća mu je bila čuvati najbolje suparničke nogometaše, kao nekoliko puta Lea Messija u susretima protiv Barcelone. I radio je to češće dobro nego loše, zbog čega je imao veliku naklonost Zinedinea Zidanea. Ali...

Svejedno je Kova bio u drugom planu i igrački se nije razvijao kako se činilo da će se razvijati u vrijeme dok je tek stasao u Dinamu i mladoj reprezentaciji. Za Hrvatsku bi pružao skromnije partije, često bi gledao gdje mu je prvi suigrač da mu preda loptu, u duele bi ulazio oprezno, kalkulantski i preblago. Nekako, ostavilo je sve skupa u Realu dojam na njega, tamo se u svakom trenutku mogao osloniti na nekog od suigrača jer ako ne bi znao kamo s loptom, imao je u blizini Luku, Kroosa, Isca ili Ronalda.

U defenzivi je uvijek sve pokrivao Casemiro, a iza njega bili su granitni defenzivni stupovi Ramos, Varane, Marcelo ili Carvajal. Mogao se na taj način Kova “sakriti”.

Sarri mu našao pravo mjesto

Takav slučaj u reprezentaciji ipak nije bio pa bi nerijetko bio meta kritika. Sa svoje 24 godine više nije potencijal, izgrađen je igrač i nema više vremena da bude u tuđoj sjeni, mora se nametnuti, dokazati da vrijedi. Zato je Chelsea pun pogodak.

Shvativši da u Realu može imati samo epizodnu ulogu, uvidio je da mu se isplati otići, što je javno izjavio pa čekao tko bi mogao poslati najbolju ponudu, odnosno koji bi mu klub mogao biti najbolji za daljnji razvoj karijere. A dolaskom Maurizija Sarrija u Chelsea, nekako je djelovalo da bi upravo londonski klub trebao biti taj, mjesto konačnog ispunjenja Mateova potencijala.

– On je bio karika koja nedostaje i žao mi je što ga nismo uspjeli odmah kupiti, a ne samo dovesti na posudbu – izjavio je u kolovozu Sarri.

Naravno, uz Matea je Sarriju bilo bitno zadržati Edena Hazarda i kad je to uspio, zajedno uz dovođenje Jorginha, dobio je vezu od koje drhti čak i Manchester City. Jer, otprije su u londonskom klubu Kante i Willian, također sile.

Samo, Sarri nije kao Mourinho i Conte, Hazarda nije zabetonirao u sredini, gurnuo ga je u sami vrh napada, onako kako igra u Belgiji. Willian je ostao u sredini kao najofenzivniji veznjak, a Kovačić se ustalio u prvoj momčadi i igra na lijevoj strani iza Hazarda, kojeg “hrani” loptama, kao što je to činio i u susretu s Liverpoolom. I igra maestralno. Kova se nudi, prilazi, ide u driblinge, na njegovu licu više se ne prepoznaje strah, zbunjenost ili neznanje što napraviti. Ne, ovo je neki drugi Kova, goropadan, moćan, onakav kakvim ga je opisao Halilović.

– S vrha tribine ne možete procijeniti radi li se o Hazardu ili Kovačiću, igraju jednako, izgledaju jednako – tepaju engleski mediji našem Kovi i, zapravo, treba li bolji kompliment od toga? 

>> Pogledajte što su Dalić i Modrić rekli uoči Engleza

Ključne riječi

Komentara 2

GV
golub Vaso
23:54 11.10.2018.

zadnju utakmicu je igrao na klupi kao i većinu karijere

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije