Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlatna lopta

‘Kladite se na Modrića, Mbappéu ide trofej Kopa’

30.11.2018.
u 08:03

Kada bih se kladio, stavio bih sto eura na pobjedu Luke Modrića – kazao nam je jučer u telefonskom razgovoru novinar talijanskog Tuttosporta, uvijek dobro obaviješteni Massimo Franchi

Znate li što je zajedničko nogometašima ove veličanstvene momčadi: Buffon; Thuram, Baresi, Maldini, Roberto Carlos; Beckham, Gerrard, Xavi, Iniesta; Ibrahimović, Henry? Nudimo i nekoliko rezervi: Kahn, Cafu, Koeman, Rijkaard, Giggs, Neymar.

Odgovor: nitko od ovih nogometnih genijalaca nikada nije osvojio najdugovječniju nagradu za najboljega svjetskog nogometaša, Zlatnu loptu France Footballa. I sve ih u ponedjeljak u Parizu može nadmašiti jedan 172 centimetra visoki Hrvat, 33-godišnji Luka Modrić!

Ni Messi ni Ronaldo

U ovom trenutku Luka je favorit na kladionicama, ali i među novinarima koji nisu sudjelovali u ovoj anketi.

– Kada bih se kladio, stavio bih sto eura na pobjedu Luke Modrića – kazao nam je jučer u telefonskom razgovoru novinar talijanskog Tuttosporta, uvijek dobro obaviješteni Massimo Franchi.

Priznaje, međutim, kako ne može sa sigurnošću tvrditi da je upravo kapetan Hrvatske dobio najviše glasova iz 195 zemalja.

– Siguran sam jedino da prvo mjesto ovoga puta neće odnijeti ni Cristiano Ronaldo ni Lionel Messi i jedina prijetnja Luki bit će netko od Francuza. Varane, Griezmann, ha, istina, oni su svjetski prvaci, imaju i europske klupske trofeje, ali nemaju ono što ima Modrić; takav značaj i utjecaj na momčad. On je pokretač, motor, ključni čovjek Real Madrida i Hrvatske, i za taj je doprinos već dobio dvije prestižne nagrade – dodaje Franchi.

Spomenuo je i francusko čudo od djeteta, 19-godišnjega Kyliana Mbappéa.

– Pretpostavljam da su Francuzi zbog svoga igrača, rođenoga Parižanina Mbappéa, ustanovili još jednu nagradu, Trofej Kopa, za najboljega mladoga igrača. Moj list već ima 15-godišnju tradiciji u ovoj kategoriji, s nagradom Golden Boy. Teško će Mbappé onda u ponedjeljak odnijeti oba trofeja – zaključio je Franchi.

Anketa FF-a bila je otvorena od 8. listopada do 8. studenoga, a u ponudi su bila tridesetorica nogometaša. Među njima su bili dominantni Francuzi (Lloris, Pogba, Varane, Kante, Benzema i Griezmann), dok trojac iz Hrvatske predstavljaju Luka Modrić, Mario Mandžukić i Ivan Rakitić.

Svaki novinar glasovao je za petoricu nogometaša vrednujući pritom (po redoslijedu kriterija France Footballa) najprije individualne i momčadske dosege, zatim nogometaševu klasu i fair play te na kraju i njegovu kompletnu karijeru.

Uzimajući u obzir kako je Luka Modrić ove godine već pokupio sva najznačajnija pojedinačna priznanja (Zlatna lopta SP-a, Nogometaš Europe i Fifin The Best), pritom osvojivši s Realom europski naslov i svjetsko srebro s Hrvatskom, ne dobivši nijedan crveni karton u kalendarskoj godini, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da pokupi i ovu nagradu i još jednom prekine desetogodišnju dominaciju Messija i Ronalda. Bio bi to još jedan povijesni dan hrvatskoga nogometa, budući da nikada nijedan naš nogometaš nije osvojio ovo priznanje.

Davor Šuker bio je 1998. godine ‘srebrna lopta’ sa 68 bodova, a okrunjen je tada bio lider svjetskih prvaka Francuza Zinedine Zidane s 244 boda.

Iniesta zakinut

Inače, ova anketa imala je već nekoliko ‘bisera’ u porecima prve trojice. Tako je 2010. godine, koju je obilježio genijalni Andres Iniesta (svjetski prvak sa Španjolskom, strijelac u finalu SP-a), Zlatnu loptu osvojio Lionel Messi. U ovome izboru 2003. godine i Čeh Pavel Nedved pobijedio je Zidanea, a 1994. prgavi Bugarin Hristo Stoičkov šokantno je slavio ispred svjetskog prvaka, maestralnog Romarija.

Na popisu laureata France Footballa nema ni Peléa, Marija Kempesa, Zica, ni Diega Maradone, zato što su do 1995. godine u konkurenciji mogli biti samo europski nogometaši. Između 1995. i 2007. godine moglo se glasovati samo za nogometaše europskih klubova, a od 2007. ukinuto je i to pravilo pa su u konkurenciji igrači sa svih kontinenata.

Pobjeda Luke Modrića u Parizu donijela bi i Real Madridu još dva rekorda. Bila bi ovo sedma Zlatna lopta za nekog igrača Real Madrida (po šest su ih odnijeli još igrači Barcelone, Milana i Juventusa) te jedanaesta ukupno, koliko ih ima i vodeća Barcelona. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije