Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Ostali sportovi

Kasparov protiv Karpova nakon 25 godina

Kad su šahovske legende Gari Kasparov (46) i Anatolij Karpov (58) prvi put igrali za naslov svjetskog prvaka 1984. i 1985., bilo je to više od šaha.
23. rujna 2009. u 08:50 1 komentara 170 prikaza
Gari Kasparov, Anatolij Karpov
Foto: Reuters

Iako sunarodnjaci, razdvajao ih je ocean razlika. Karpov je bio miljenik Kremlja i KGB-a, šahovski vladar svijeta koji je nokautirao Korčnoja i Spaskog te smijenio s trona Amerikanca Fischera.

Kasparov je bio čista suprotnost, 21-godišnja zvijezda, južnjak, podrijetlom Armenac i Židov, koji je promijenio prezime Weinstein, a gorljivo je zagovarao glasnost i perestrojku, reforme u SSSR-u, imperiju koji je ubrzo potom nestao. Dvadeset i pet godina kasnije Karpov i Kasparov ekshibicijskim dvobojem u Valenciji slave srebrni pir prve partije. Prijatelji nikad nisu bili, ali se poštuju. Kad je 2007. Gari završio u zatvoru zbog demonstracija protiv Putina, Karpov ga je posjetio i donio mu šahovski časopis. Jedno je sigurno, Kremlj i sada navija za Karpova.

Prvi sudar trajao je mjesecima, odigrano je rekordnih 48 partija, a uveličao je mit i kontroverzni završetak 9. veljače 1985. nakon što je Kasparov u 67. potezu izbjegao gotovo bezizlaznu zamku. Karpov je vodio, ali se više nije pojavio za stolom. Meč je obustavljen zbog psihičkog pritiska koji su šahisti trpjeli. Povijesni su bili i obračun u Londonu 1986. koji je otvorila Margaret Thatcher i 1990. u New Yorku kad su na stolu bile zastavice SSSR-a i Rusije.

U Valenciji ih čeka 12 partija - četiri polubrzopotezne po 25 minuta (pet sekundi za potez) i osam brzopoteznih (četvrtak) po pet minuta (dvije sekunde za potez).

– Planiramo u sljedećih šest mjeseci igrati u svim zemljama u kojima smo se borili za naslov – kaže Karpov.

Mečevi su još danas i sutra s početkom u 19 sati, a mogu se pratiti na službenim stranicama pokrajine Valencije (www.gva.es). Organizatori u tri dana očekuju deset milijuna posjetitelja na stranici. Poseban gost je arapski bogataš dr. Sulaiman Al Fahid, vlasnik Portsmoutha.

Kasparov se za susret pripremao u Makarskoj i Oslu s tinejdžerskim genijalcem Magnusom Carlsenom, a Karpov u Španjolskoj na kompjutoru i s trustom stručnjaka.

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'