Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBA ZEBNJE

Kako će Hajduk bit prvak ako ne može dobiti Varaždin? Jedan podatak iz prosinca bio je jako znakovit

storyeditor/2024-02-25/PXL_240224_110624612-1.jpg
Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
26.02.2024.
u 08:00

Sve oko Hajduka i u ovoj sezoni – odanost, brojnost i zanos publike, ukupno ozračje, marketing, članstvo – postiže znatno bolje rezultate od njegove esencije: Karoglanove momčadi i njezine izvedbe na terenu. Ona ne djeluje šampionski.

Pogledajte ovu momčad sastavljenu od nogometaša različitih Hajdukovih generacija u formaciji 4-1-4-1: Subašić; Juranović, Tudor, Jerolimov, Jarni; Ćelić; Slišković, Ibričić, Caktaš, Vlašić; Bokšić. Pričuve: Simović, Varvodić, Miljuš, Cukrov, J. Čop, Deverić, Gračan, Dražić, Živković, Šerić, Skoko, Strinić, Pašalić... Možemo im dodijeliti i trenera: Biću Mladinića, Sergija Krešića, Josipa Skoblara, Luku Peruzovića, Slavena Bilića, Ćiru Blaževića ili Igora Tudora.

GALERIJA Hajduk remizirao s Varaždinom

storyeditor/2024-02-25/PXL_240224_110624612-1.jpg
1/26

Što je zajedničko ovim velikanima i zašto na primjer Marko Livaja ili Ivan Perišić nikada ne bi željeli biti dio ovoga rostera? Najprije, posrijedi su odreda ugledni reprezentativci različitih zemalja, osvajači svjetskih medalja i igrači koji su na svojim vrhuncima bili velike europske zvijezde, čak i europski prvaci. Naravno, zajednički im je nazivnik, na koji su silno ponosni, vrijeme provedeno u Hajduku, ali istodobno nešto im kolosalno nedostaje i žulja ih: naslov prvaka s Hajdukom. Nitko od svih tih igračkih i trenerskih divova nije se osladio titulom na Poljudu, nije doživio doček i feštu na Rivi, nije poljubio šampionski pehar.

I premda njihov Hajduk u ovom trenutku – 12 kola prije kraja prvenstva – na papiru i dalje izgleda kao ravnopravan kandidat za titulu, brojni će se navijači bijelih iznova zapitati: 'Kako ćemo uopće biti prvaci ako ne možemo pobijediti – Varaždin?'. Taj Varaždin uoči međusobnoga susreta s bijelima imao je (i još ima) čak 23 boda manje od Splićana!

Završe li na kraju sezone Livaja i Perišić u idealnoj Hajdukovoj momčadi izgubljenih prvenstava, kiks u Varaždinu bit će jedan od ključnih uzroka. Ali ne i jedini. Naime, od svih triju kandidata za titulu, Rijeke, Dinama i Hajduka, Splićani su u ovoj sezoni prokockali najviše bodova u susretima s momčadima plasiranima ispod trećega mjesta: čak 15; Rijeka samo 11, Dinamo 12 (uz utakmicu manje s Varaždinom). U postocima Hajduk je protiv momčadi '4. – 10.' osvojio 72 posto bodova, Dinamo 76 posto, Rijeka čak 79,6 posto.

VEZANI ČLANCI:

Uz ovaj varaždinski, podsjetimo na još neke od tih Hajdukovih šokova: Hajduk – Istra 1961 0:1, Gorica – Hajduk 2:1, Hajduk – Osijek 0:2, Lokomotiva – Hajduk 1:1. Nije teško zaključiti: da su bijeli spasili i samo sedam od tih 15 neoprostivo prokockanih bodova, bili bi uvjerljivo prvi, teško dohvatljivi konkurenciji.

Za usporedbu, Hajduk je u prošloj sezoni u utakmicama sa šest klubova, Osijekom, Šibenikom, Istrom 1961, Lokomotivom, Slavenom Belupom i Goricom, izgubio čak 21 bod. Na kraju je bio doprvak, s deset bodova manje od Dinama.

A sada, kada je za hajdukovce ponovno nastupilo doba zebnje, možda se neki od njih prisjete i posljednjega maksimirskoga derbija, onoga u prosincu, u kojemu je bilo 0:0, a Hajduk u 90 minuta nije uputio niti jedan šut u okvir Dinamova gola. Nije li taj podatak već trebao biti znakovit – zar se tako postaje prvak? Ili, zar je budući prvak tek četvrtoplasirana momčad po efikasnosti u ligi, ona koja je zabila čak deset golova manje od Osijeka (koji ima 14 bodova manje)?

VEZANI ČLANCI:

I tako, tko zna koliko već sezona unatrag, na klimaksu sezone dolazimo do istoga zaključka: sve oko Hajduka – odanost, brojnost i zanos publike, ukupno ozračje, marketing, članstvo – postiže znatno bolje rezultate od njegove esencije: Karoglanove momčadi i njezine izvedbe na terenu.

Jedina je pozitivna okolnost za bijele u ovom trenutku da u ostvarivanju najvitalnijega cilja još nisu izbačeni iz igre. A to će morati dokazati protiv onih s kojima mu već poslovično najteže ide: Istrina i Tramezzanijeva 'autobusa' 2. ožujka na Poljudu.

Ključne riječi

Komentara 9

SI
sidartha
09:23 26.02.2024.

hajduk nije mega momčad, ali budimo realni-ovo je najjača momčad hajduka unazad 15 godina i traženje nekakvih alibija je smiješno! Ako hajduk ove godine, kada je dinamo prvi dio sezone bio na konopcima i najlošiji u zadnjih 10 godina, ne može stvoriti osjetnu prednost i postati prvak, onda neće biti prvak niti idućih 10 godina !!

KU
Kujttim
08:44 26.02.2024.

Tko želi dobiti prvenstvo mora imati zdrave igrače. Hajduk to nema. Lovre Kalinić je za mirovinu, Nikola Kalinić, isto jer nakon što odigra jedno poluvrijeme i zabije gol, onda ga nema 4 utakmice. Svi znamo što je s Melnjakom i Žaperom, jasno je da je Elez za neku slabiju ligu od HNL-a, pa se onda tu još forsira povratak Ivana Perišića kao spasitelja. Ne ide to tako. Ima tu još nekoliko slabije kondicijski spremnih, to su Odjidja, pa Trajkovski. Protiv Livaje ne smijem ništa napisati, ali i on je nespreman, ima 3 do 4 kg viška. Kako s takvim kadrom dobiti prvenstvo?

KU
Kujttim
08:39 26.02.2024.

Najveća greška kod Hajduka je nestrpljivost. S Vladasom Dambrauskasom su imali pomak u igri, rezultati nisu bili najbolji, ali je igra bila solidna i slagala se momčad. Onda su kemijali s Karoglanom i Lekom, valjda im je Dambrauskas bio skup, što li već, pa su opet ušli u "kružni tok" iz kojeg ne znaju izaći???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije