Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbornički posao

Kad naslijedite kaos, pomaci novog izbornika odmah donesu rezultat

13.11.2017.
u 23:39

Naši su izbornici kao nove metle, svoj posao rade jako dobro, a onda se valjda ta metla izliže pa iza nje ostaje sve više prašine, sve je manje skuplja

Davno su rekli da nova metla bolje mete, prije gotovo 30 godina to nam je rekao Vlatko Marković kad je došao u Dinamo. Doduše, on te godine baš i nije dobro “meo” na klupi plavih.

No, naši su izbornici kao nove metle, svoj posao rade jako dobro, a onda se valjda ta metla izliže pa iza nje ostaje sve više prašine, sve je manje skuplja. U ovom slučaju bodove, dobre partije. I onda se dogodi ono uobičajeno za naše prilike – smjenjivanje.

Nije dvije godine malo

Da se ne vraćamo previše u prošlost, dovoljno je pogledati trojicu izbornika prije Zlatka Dalića. Iako je i Slaven Bilić na kraju morao otići, za naše prilike on je ipak imao dug izbornički staž. Naslijedio ga je Igor Štimac i sve je izgledalo sjajno, briljantno je vodio našu reprezentaciju, jednako kvalitetno kao što je kvalitetan bio i kao sukomentator na televiziji. I činilo se da je pravi čovjek za to mjesto.

1/15

To prije što je dotadašnji zakleti suparnik Zdravka Mamića našao kompromis s prvim čovjekom našeg nogometa i sve je izgledalo idilično. Uostalom, kad ne izgubite na Marakani od Srbije, a tu istu Srbiju pobijedite u Zagrebu (tada je zadnji put, prije ove utakmice s Grcima, Maksimir bio pun), oko vrata stavljaju vam lovorike, pa je tako bilo i sa Štimcem. No, onda je potkraj kvalifikacija zapelo, igre su bile sve slabije, izostali su i rezultati i plasman na SP postao je upitan pa je smijenjen prije dodatnih kvalifikacija za SP u Brazilu.

Taj je posao odlično obavio Niko Kovač, odradio je i SP pa krenuo s dobrim rezultatima i u novim kvalifikacijama, ali nije dočekao kraj tih kvalifikacija jer se reprezentacija opet počela “popikavati”. I došao je Ante Čačić, u startu s utegom oko vrata jer je Mamićev čovjek, ali donio je reprezentaciji mir, opuštenost, sve ono što dečki nisu imali tijekom njemačke discipline Nike Kovača.

– Ne treba gaziti igrače, već ih opustiti, oni sve znaju, samo ih ne treba sputavati – govorili su o potezima koje je povukao Čačić. I doista je sve izgledalo bolje, igrači su bili odjednom veseli i opušteni. No, i njemu su stali rezultati pa je i on dobio pakrački dekret navodno upakiran s lijepom otpremninom. Stoga, zadnju utakmicu u kvalifikacijskoj skupini i vađenje kestenja iz vatre u dodatnim kvalifikacijama dobio je Zlatko Dalić. I krenuo silovito. No, može li on tako izdržati više od dvije godine, nitko se ne bi usudio prognozirati.

– Dvije godine nije malo, pa i Ante Čačić bio je dvije godine. Znate, kod nas se ne mijenjaju igrači, u reprezentaciji je 20-ak igrača oko kojih se slaže gotovo cijela Hrvatska. I nakon dvije godine dolazi do zasićenja, obostranog. Pa nije Slaven Bilić bio malo u West Hamu, dvije i pol godine je lijep period. Drugo su treneri u velikim klubovima koji svake dvije godine mijenjaju cijelu momčad, onda je to drukčije – pokušao je Krunoslav Jurčić objasniti zašto se kod nas izbornici teško zadrže više od dvije godine, ako i toliko. Samo, to bi onda značilo da ni novi izbornik neće ostati dulje.

1/21

Neki nisu izdržali ni toliko, ali onda se ne možemo baš složiti s Jurčićem o zasićenju. Dobro, s jedne strane valjda su pojedini igrači osjećali zasićenje i prije pa su počeli turistički dolaziti na utakmice, pomalo “bušiti” šefove u reprezentaciji, a onda izostaju i rezultati. Dakle, dijelom su krivi i igrači, sjećamo se nekih od njih kako su se šetali na utakmicama.

Povukao je dobre poteze

No, činjenica je da novi izbonik uvijek brzo napravi pomak, pa u Ukrajini se igralo pametno, protiv Grčke u Maksimiru senzacionalno.

– Kad naslijedite kaos, onda se već prvi pomaci u radu vide jer to odmah izgleda bolje. I Dalić ih je napravio. Imao je i sreće, ali rekao je da će igrati preko bokova i Hrvatska je tako i igrala, to je trenerska ruka, pa je malo posložio igrače, zgusnuo linije i kapa mu do poda. No, kad imate sve posloženo, onda je teško raditi pomake ili su oni manje vidljivi – kazao je Jurčić.

Dalić sad mora naći mjeru, ne može biti diktator kao Niko Kovač, niti igračima dati potpunu slobodu. I zato mora naći kompromis, a da u tome nije majstor ne bi pet godina opstao u vrućoj Aziji gdje su kompromisi ono bez čega se ne može.

U arapskom svijetu, onom nogometnom, nije lako opstati. Treba prihvatiti drukčiju kulturu, način života, radne navike... I Zlatko Dalić sve je to jako brzo usvojio, a onda se i usavršavao. Uostalom, bio je ondje gotovo sam, uza svoje pomoćnike, ali morao se posvetiti trenerskom zanatu i mora mu se priznati da ga je itekako izučio. Već na prvim utakmicama reprezentacije vidjeli su se njegovi potezi ili kako to volimo reći – trenerski rukopis.

Komentara 8

MA
..Marsijanac
01:16 14.11.2017.

"dijelom su krivi i igrači, sjećamo se nekih od njih kako su se šetali na utakmicama."........ Daj Junac(i) prestani vec jednom kakiti. Sto nisi naveo KOJI to igraci i na KOJIM utakmicama. I da je tako kako ti kazes ,nijee li izbornik odgovoran. Kad bi meni netko setao na tekmi taj nebi vise vidio repku dok sam ja izbornik. Ma izvadio bih tog igraca u prvih 20 minuta i poslao ga kuci.

KE
kentie
14:37 14.11.2017.

Ajmo ovak biti izbornik je čast, ponos ali i priznanje za nogometno znanje i ravnanje...nemre repka bit nečija prčija i pokusni kunić za egotripove tipa: vidija ja da ptica prosto zrakom ljeti.....

KE
kentie
09:09 14.11.2017.

sinoć u otvorenom svi se zgražaju i opažaju kako Savez mijenja izbornike muške senior repke ko radničke košulje.....niš čudno, to rade i drugi, osim Nemčije bez prčije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije