Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna tajnica za sport

Janica progovorila o Šukeru: Žao mi je što sam ga razočarala...

Janica Kostelić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
23.09.2018.
u 09:07

– Žao mi je što sam ga razočarala, iako ne znam čime sam ga točno razočarala. Ali žao mi je i pokušat ću to ispraviti.

Zna se da je Hrvatska sportska nacija i da je u mnogim sportovima (nogomet, tenis, vaterpolo, rukomet, veslanje, jedrenje, gađanje letećih meta...) uistinu sportska velesila. I na tome svaka čast našim sportašima! No, kad je u pitanju tjelesna aktivnost običnih građana, tu baš ne možemo poslužiti za pimjer. Dapače, prema podacima Eurobarometra Hrvatska se nalazi u crvenoj zoni, s čak 56 posto građana koji se ne bave nikakvom tjelesnom aktivnošću. Istraživanje Središnjeg državnog ureda za šport pokazalo je još lošiju statistiku, pa se ta brojka penje čak i do 62 posto.

Zato se i ove godine, četvrti put po redu, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za šport organizira Europski tjedan sporta. Uz moto “budi aktivan”, jučer je na Jarunu taj tjedan i otvoren. Podignuto je pravo malo sportsko selo s prezentacijom više od 40 sportova, uz nutricionističke savjete, zdravstvene preporuke, a sve “začinjeno” sportskim savjetima svjetskih i europskih prvaka te olimpijskih pobjednika. U tjednu koji je pred nama organizirat će se još niz programa i događanja (u pulskoj Areni će 29. rujna biti organizirano noćno vježbanje) s glavnim ciljem: potaknuti građane na tjelesnu aktivnost. Motivirati ih i osvjestiti o tome koliko je bavljenje tjelesnom aktivnošću važno za očuvanje i poboljšanje njihova zdravlja.

– Naša je dužnost kao bivših sportaša uvjeriti ljude oko sebe u važnost kretanja, u važnost tjelesne aktivnosti. Mnoge se lijepe stvari događaju u sportu i u njemu svatko može pronaći nešto za sebe. Bilo bi idealno baviti se sportom svaki dan ili barem što ćešće. Želimo pokazati koliko je malo potrebno da bismo se pokrenuli i kako nam to malo može pomoći u očuvanju zdravlja i općenito u poboljšanju kvalitete života – napomenula je na otvaranju Janica Kostelić, državna tajnica za sport.

Kretanje zdravo i - štedi

U njezinoj pratnji bili su Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Tomislav Madžar, savjetnik za sport predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i njezin izaslanik, koji su također istaknuli važnost kretanja za zdravlje nacije, ali i za smanjenje troškova Ministarstva zdravlja.

– Ovo je doista bilo čarobno ljeto hrvatskog sporta. Hrvatski su sportaši svake godine uspješni, a ove je bilo i tih čarobnih neponovljivih detalja. Uglavnom, hrvatski sportaši rijetko kad podbacuju, ali uspjeh u sportu je produkt pravilno organiziranog djelovanja. Godine iskustva i ljubav prema onome što rade rezultirali su time da u pravom trenutku postignu pravi rezultat – kazala je Janica u kraćem razgovoru s novinarima.

No, lako je komentirati uspjehe nogometaša, tenisača..., ali što ćemo s košarkom primjerice?

Mladi košarkaši daju nadu

– Kao što je za uspjeh potrebno puno malih sitnica, tako i za neuspjeh nije kriva samo jedna stvar ili samo jedan čovjek. Teško je uprijeti prstom u jednu osobu, očito je zakazao sustav. No, imamo uspjehe s mladim generacijama košarkaša i ja se nadam da će se u košarci okupiti svi koji dobro rade i da će uspjeti pronaći put povratka košarke na staze uspjeha.

Kako komentirate izjavu Davora Šukera da ga je razočarao vaš postupak prema reprezentaciji prije i tijekom Svjetskog prvenstva?

– Žao mi je što sam ga razočarala, iako ne znam čime sam ga točno razočarala. Ali žao mi je i pokušat ću to ispraviti.

A zbog čega vas nije bilo na nogometnome SP-u u Rusiji?

– Imala sam nekakvih zdravstvenih poteškoća i nisam mogla ići na duža putovanja. To je jedini razlog – istaknula je Janica. 

Novi Zakon o sportu uskoro pred Vladom

Poznato je da se već dulje vrijeme radi na izmjenama i dopunama sadašnjeg Zakona o sportu s kojima su mnogi nezadovoljni. Dokle se stiglo?

- Uglavnom je gotov i uskoro bi se trebao naći pred Vladom, a potom ide u javnu raspravu. Nadam se da će se što više ljudi uključiti u to, svi će imati pravo komentirati i predlagati. Vjerujem da će se sve odvijati u konstruktivnom duhu.

Što se Janici čini najvažnijim u predloženim izmjenama?

- Najvažnije su porezne olakšice na koje bi mogli računati oni koji se odluče ulagati u sport. Želimo da se sport sve više financira putem sponzora i ulagača, a manje kroz državna davanja. No, vidjet ćemo kako će to ići s obzirom na cijelu situaciju u Hrvatskoj. Nikad nije lako raspodijeliti kolač na način da svi budu zadovoljni - zaključila je državna tajnica za sport.

Država kod nas (zajedno s lokalnim zajednicama) financira 52,6 posto potreba sporta. U drugim zemljama to je puno manje.

>> Pogledajte razgovor Igora Štimca i Davora Šukera u Večernjem pressingu

Ključne riječi

Komentara 31

Avatar nisam_robot
nisam_robot
11:20 23.09.2018.

Kosarka je najneuspjesnija a imamo fantasticne igrace. Kako bi bilo da se osusi ta mocvara od razlicitih leftardskih strucnjaka kojima srce vise kuca za Blatograd nego za Hrvatsku. Lefte su unistile Uljanik kao Dino Radja sto je unistio nasu kosarku. Isto kao sto je Torcida za Jovanovica i druge lefte trebala unistiti nas nogomet.

ID
ivo.dzinic
12:03 23.09.2018.

Intersantni su mi ovi sto potezu pitanje skolovanosti Janice a ne potezu pitanje skolovanosti nasih ministara.U vladi imamo sve doktore od zdravstva,ekonomije i prava a zdravstvo nam u rasulu ekonomija u raspadu a sudstvo u kurcu i to ih ne brine ali ih brine skola drzavne tajnice u sportu a drzaba jedino u sportu je visoko rangirana u svijetu a sve ostalo na zacelju.Svakakvih budala ima u ovoj drzavi.

KO
komunikolog
11:13 23.09.2018.

Janice, razmisli s kim u društvu se pojavljuješ!? Kakva je veza ovog Štromara sa sportom? Valjda i on želi nešto isušiti i traži fašiste? Ili da nije u mladosti dizao trgove?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije