Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sveta Katarina u službi sportaša

Janica hrabrila operiranog hokejaša

Janica Kostelić
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/7
14.06.2016.
u 15:37

S našim nogometašima u Fransukoj smo na elektronskoj vezi. Ako dođe do bilo kakvog većeg problema oni nama šalju snimke na konzultacije, za čim u Ćorlukinu slučaju nije bilo potrebe, objasnio je ravnatelj bolnice doc. dr. Igor Borić

Nakon ostvarene suradnje sa nizom nacionalnih sportskih saveza (nogomet, skijanje, tenis, squash) i klubova (Dinamo, Hajduk, Slaven Belupo, RK Podravka, HK Medveščak...), Specijalna bolnica Sveta Katarina postala je i službena bolnica Hrvatskog olimpijskog odbora. Obznanili su to predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i predsjednik Upravnog Vijeća bolnice Dragan Primorac, u nazočnosti ravnatelja doc. dr. Igora Borića, ali i pomoćnice ministra sporta Janice Kostelić.

A Janica je predvodila niz bivših i sadašnjih olimpijaca koji su nazočili jučerašnju presicu i među kojima su neki poput Zorana Primorca i Veljka Mršića izrazili žaljenje što u vrijeme vrhunaca njihovih karijera nije bilo ovakve ustanove u kojoj bi mogli sve obaviti, od dijagnostike, preko operativnog zahvata do rehabilitacije.

- Ja sam kao sportaš morao ići na dvije operacije u SAD, što uz ovakav centar izvrsnosti više ne bih morao. No, možda ćemo trebati neke usluge i u postkarijernom razdoblju - kazao je Cedevitin trener Veljko Mršić.

S obzirom da je ova bolnica nastala prije pet godina, ni Janica Kostelić nije mogla koristiti tu pogodnost dok je bila aktivna sportašica, no zato s doktorom Borićem surađuje puno duže. Naime, kao vodeći domaći dijagnostičar, doc. dr. Borić je uvijek bio prva referentna stanica za sve nalaze Janičinin (i Ivičinih) ozljeda.

- Dr. Borić je uz nas proveo veći dio moje i Ivičine karijere, a što se tiče korištenja Svete Katarine ja to još uvijek stignem.

A Janica je bila jedna od onih pacijentica koja je žurila vratiti se natjecanjima što je prije moguće, izvan svih razumnih rokova.

- Sjeća se da mi je Janica, prigodom jedne ozljede, rekla: Zar vi doista mislite da ću ja biti u hotelu i kroz prozor gledati kao snijeg pada, a da neću otići skijati. Pa ja ću vam pobjeći kroz prozor. Vrlo je teško razumno odreagirati kada gledate suzne oči sportaša, no nastojimo ih ipak nagovoriti na pravovremeni povratak. To nismo uspjeli kod košarkaša Bogdanovića koji je za vrijeme Eurobasketa insistirao da se vrati u igru prije no što je bila naša preporuka pa je igrao na vlastitu odgovornost. Srećom, njihova silna motiviranost u rehabilitaciji ponekad skraćuje vrijeme oporavka.

Baš kao i Janica, i Ivica je istinska hrvatska legenda sportske medicine.

- Po broju operacija koje je imao njemu nitko ne može parirati i većina bi sportaša na njegovu mjestu već završila karijeru. No, Ivica je jedan od najzainteresiranijih sportaša za svoje stanje, i on do u detalje zna koliko je milimetara sada drugačije nego na posljednjem pregledu.

Doc. dr. Borić sve sportaše smatra vrlo motiviraim u rehabilitaciji, pa tako i naše najbolje nogometaše među kojima su se najčešće ozljeđivali Modrić i Madžukić.

- Mi odavde s našom reprezentacijom imamo dvosmjernu elektronsku komunikaciju, a u slučaju bilo kakvog problema oni šalju nama slike na konzultacije. Srećom, ovo s Ćorlukom takvo što nije zahtijevalo. Inače, s obzirom da imamo ugovor s HNS-om, naši najbolji nogometaši su dužni poslati nam svoju medicinsku dokumentaciju vezanu uz neku ozljedu doživljenu tijekom sezone.

Osim doministrice Janice Kostelić, predsjednika Kluba olimpijaca Zorana Primorca i trenera Cedevite Veljka Mršića, Svetu Katarinu posjetili su i aktualna olimpijka Ana Šimić te bivši olimpijci Franjo Arapović, Dubravko Šimenc, nogometaš Joško Jeličić i dvojica bivših boksača Damir Škaro i Željko Mavrović. A ovaj potonji se, prigodom obilaska, bolnice najviše raspitivao o tome kako se snima mozak, što je za jednog boksača sasvim razumljivo polje zanimanja.

A svi oni imali su priliku vidjeti i jednog netom operiranog sportaša, a bio je to Medvešćakov hokejaš Domen Vedlin, kojem je operiran prednji križni ligament. S obzirom da mu je to bila druga operacija, ulogu njegove hrabriteljice preuzela je Janica Kostelić, hrvatska sportašica s daleko najvećim brojem operacija, čak 12.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije